Του Αλέξανδρου Διαμάντη
«Το 4ο Μνημόνιο αποτελεί την επιτομή της πολιτικής υποκρισίας, της κοινωνικής αναλγησίας, της αναξιοπιστίας, της ανικανότητας, της πολιτικής εξαπάτησης και της ανευθυνότητας της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Η ΝΔ, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στη χώρα και τους πολίτες, καταψηφίζει το 4ο Μνημόνιο της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ». Με την φράση αυτή έκλεισε την ομιλία του ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Σταϊκούρας επί του νομοσχεδίου, με το οποίο κλείνει ουσιαστικά η δεύτερη αξιολόγηση.
Νωρίτερα, είχε εξηγήσει διεξοδικά και πλήρως στοιχειοθετημένα τους λόγους για τους οποίος το εν λόγω νομοθέτημα αποτελεί ουσιαστικά ένα νέο Μνημόνιο χωρίς επιπλέον χρηματοδότηση. «Το Νομοσχέδιο προβλέπει δημοσιονομικούς στόχους, πέραν της λήξης του 3ου Μνημονίου. Περιλαμβάνει μέτρα, για μετά τη λήξη του 3ου Μνημονίου. Μέτρα, που δεν υπήρχαν στο 3ο Μνημόνιο. Έτσι, από το "σκίσιμο του Μνημονίου", περάσαμε στο 2ο Μνημόνιο σε 2 χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Και από τα "12 δισ. ευρώ παροχές" του κ. Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη, περάσαμε στα 14,2 δισ. ευρώ μέτρα λιτότητας» είπε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον Χ. Σταϊκούρα το νομοσχέδιο εξοντώνει ελεύθερους επαγγελματίες, χαμηλοσυνταξιούχους, εργαζόμενους και αγρότες, καταστρέφει τη μεσαία τάξη, μεταφέρει βάρη στους πιο αδύναμους,ισοπεδώνει την κοινωνία. Ειδικοτερα, «1,3 εκατ. πολίτες, χαμηλά εισοδηματικά στρώματα, θα πληρώσουν, για πρώτη φορά, φόρο, 1,4 εκατ. ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες, θα δουν νέες, δραματικές αυξήσεις στις ήδη εξοντωτικές ασφαλιστικές εισφορές τους, ενώ οι οριζόντιες περικοπές κύριων και επικουρικών συντάξεων και η μείωση του αφορολόγητου, μεταφράζονται σε μέχρι τρεις χαμένες συντάξεις για τους συνταξιούχους και σε έναν χαμένο μισθό για τους μισθωτούς. Με λίγα λόγια, το 4ο Μνημόνιο φτωχοποιεί όλη την κοινωνία».
Παράλληλα, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας εξαπέλυσε τα πυρά τους προς την κυβέρνηση, αφού «με δική της ευθύνη, καθυστέρησε την ολοκλήρωση της αξιολόγησης». Όπως εξήγησε: «συνέχισε να δίνει θεατρικές παραστάσεις περί δήθεν "σκληρής διαπραγμάτευσης", που ποτέ όμως δεν έκανε, όπως ομολόγησε πρόσφατα πρώην Υπουργός της. Προχώρησε στη συρρίκνωση της συμμετοχής του Δημοσίου στις τράπεζες, με τεράστιο, μόνιμο, μη αναστρέψιμο κόστος για τους Έλληνες φορολογούμενους. Προχώρησε στη σύσταση του υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων, ενός φορέα διάρκειας ενός αιώνα, χωρίς ουσιαστικό εθνικό και δημοκρατικό έλεγχο και λογοδοσία, συνεχίζοντας διαρκώς να του εκχωρεί δημόσια περιουσία», κατέληξε ο Χρήστος Σταϊκούρας.