Ο βασικός μισθός και οι συλλογικές διαπραγματεύσεις θα επανέλθουν άμεσα, μέσα στον Σεπτέμβριο θα έχουμε ήδη ολοκληρώσει το νομοθετικό πλαίσιο για να προχωρήσουμε σε αυτές τις εμβληματικές πρωτοβουλίες», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας, Χριστόφορος Βερναρδάκης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».
«Ο βασικός μισθός, οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και η αντικειμενική μείωση της ανεργίας με πολλές θέσεις μόνιμης και σταθερής απασχόλησης και όχι ελαστικές, που ήδη έχει κατά κάποιο τρόπο συμβεί -γιατί έχουμε και για πρώτη φορά από την οκταετία μείωση της ανεργίας κάτω από το ψυχολογικό όριο του 20%- προφανώς είναι πάρα πολύ μεγάλο πράγμα, αλλά νομίζω αυτά τα τρία πράγματα, συλλογικές συμβάσεις, βασικός μισθός και μείωση της ανεργίας είναι τρεις συνθήκες, οι οποίες ενισχύουν καταλυτικά τις δυνάμεις και τα δικαιώματα των ανθρώπων της εργασίας», σημείωσε ο υπουργός Επικρατείας.
Για το θέμα των συντάξεων ο κ. Βερναρδάκης σημείωσε: «Νομίζω ότι πια είναι κοινή η αίσθηση που υπάρχει και στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, ότι δεδομένου πως υπάρχει ο κατάλληλος αυτή τη στιγμή δημοσιονομικός χώρος, το να μειωθούν οι συντάξεις ακόμα και στο επίπεδο αυτό που προβλεπόταν από το 2019, δηλαδή τη μείωση της προσωπικής διαφοράς [...] δεν πρέπει να γίνει».
«Όλα τα δεδομένα και οι δείκτες δείχνουν ανάκαμψη. Το να πάμε σε μία επιλογή μείωσης των συντάξεων θα ήταν ένα τελείως υφεσιακό μέτρο, άχρηστο και για την ψυχολογία της κοινωνίας και για την αποδοτικότητα αλλά βεβαίως και την κοινωνική δικαιοσύνη. Επομένως δεν νομίζω ότι θα έχουμε τέτοια εξέλιξη, θα τα δούμε όλα αυτά πολύ συγκεκριμένα και στις αρχές του Σεπτέμβρη με τις εξαγγελίες πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και λίγο αργότερα, όταν πια θα αρχίσουν να εκτυλίσσονται τα μέτρα οικονομικής πολιτικής για την επόμενη χρονιά», πρόσθεσε ο υπουργός.
Ερωτηθείς τι θα περιέχει το «καλάθι» του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο κ. Βερναρδάκης είπε ότι αυτό ακόμα μελετάται, όμως «αυτό που πρέπει οπωσδήποτε να λάβουμε υπόψη μας είναι να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο την οικονομική θέση και δυνατότητα των μεσαίων και χαμηλότερων κοινωνικών στρωμάτων» και πρόσθεσε πως «τα μέτρα θα είναι και φορολογικά και ασφαλιστικά, συνολικά προφανώς θα υπάρξουν και δυνατότητες για ΕΝΦΙΑ κ.ο.κ.», ενώ «ένα κομμάτι που μελετάται είναι οι στοχευμένες και πολύ σημαντικές φοροελαφρύνσεις».
Αναφορικά για το τι σηματοδοτεί η σημερινή ημέρα με την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια, ο υπουργός σημείωσε πως «σημαίνει κατ'' αρχήν ότι έχουμε τη δυνατότητα πια να επιστρέψουμε την πολιτική 100% στο εσωτερικό της χώρας, να φτιάξουμε σχέδια δικά μας, καθαρά με βάση τις ανάγκες που καταλαβαίνουμε οι Έλληνες πολίτες και οι Ελληνίδες» και πρόσθεσε πως «δεν είναι τα μνημόνια μόνο, τα μνημόνια ήταν ένα πλαίσιο πολιτικών, το μεγάλο πρόβλημα το οποίο συνέβη το 2010 είναι ότι η άσκηση των πολιτικών συνδέθηκε με χρηματοδότηση αναγκών της χώρας, μια χρηματοδότηση που έγινε δύσκολη λόγω της εν τοις πράγμασι χρεοκοπίας που υπήρξε».
Ο κ. Βερναρδάκης τόνισε ότι «από αυτό το τούνελ αυτή τη στιγμή βγαίνουμε» υπογραμμίζοντας ότι «δεν είναι μια μέρα που προσφέρεται για πανηγύρια, είναι μια μέρα περισσότερο αναστοχασμού, περισυλλογής και αισιοδοξίας για το ότι στο μέλλον τα πράγματα θα πάνε καλύτερα».
«Είμαστε χαρούμενοι διότι βγαίνουμε, αλλά δεν μπορούμε να πανηγυρίζουμε για ό,τι έχει συμβεί. Αυτό είναι κάτι ανάλογο θα έλεγα με την περίοδο απελευθέρωσης της χώρας στα μέσα της δεκαετίας του ''40, όταν η χώρα έβγαινε από μια καταστροφή, είχε δικαίωμα να χαμογελάσει και να αισιοδοξήσει αλλά είχε και την υποχρέωση να δει τι είχε συμβεί τα προηγούμενα χρόνια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
«Ο Αδ. Γεωργιάδης είναι το κατάλληλο πρόσωπο να τον έχεις αντίπαλο»
Σε ό,τι αφορά τις τελευταίες δηλώσεις του αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνι Γεωργιάδη, για την κυβέρνηση και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο κ. Βερναρδάκης σχολίασε: «Νομίζω ότι ο Αδωνις Γεωργιάδης συμβάλλει τα μέγιστα στην κυβερνητική προσπάθεια και για την ανάκαμψη και για να ξανακερδίσει τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ.
Νομίζω ότι είναι το κατάλληλο πρόσωπο για να τον έχεις αντίπαλο, ακριβώς διότι και με την ορμητικότητα που έχει αλλά και με την αιρετικότητα πολλές φορές που εκφράζει τις απόψεις του, κάνει καλό στον ΣΥΡΙΖΑ».
«Ξεπερνούν τα όρια της υπερβολής αυτές οι εκφράσεις, περνάνε σε μια άλλη σφαίρα που δεν θα ήθελαν τη σχολιάσω δημοσίως. Τώρα σε σχέση με το πιο ουσιαστικό, αυτό το οποίο λέγεται, ότι έπρεπε η χώρα να είχε βγει πριν από τρία χρόνια από τα μνημόνια, η χώρα δεν θα έπρεπε καν να είχε μπει στα μνημόνια. Δεν είναι θέμα αν μπορούσε πριν τρία χρόνια να βγει, φάνηκε ότι δεν μπορούσε να βγει πριν από τρία χρόνια και γι'' αυτό και ο Σαμαράς άρον άρον προκήρυξε εκλογές και διάλεξε να αποσυρθεί για να περάσει την "καυτή πατάτα" στα χέρια της νέας κυβέρνησης, επεξεργαζόμενος ταυτόχρονα τα σενάρια της αριστερής παρένθεσης", επισήμανε ο υπουργός.
«Επομένως», πρόσθεσε, «κανένα μνημόνιο δεν μπορούσε να βγει, οι αξιολογήσεις δεν μπορούσαν να κλείσουν τότε, τα πλεονάσματα τα όριζαν στο 4,5%, το mail Χαρδούβελη απορρίφθηκε όχι μετ'' επαίνων αλλά μετά βδελυγμίας από δανειστές και έμεινε στην πραγματικότητα όλη αυτή η οιονεί χρεοκοπία της χώρας στα χέρια της νέας κυβέρνησης και αυτό ήταν ένα σχέδιο».
Φωτογραφία intime news