Στο 4,5% εκτιμά τη διαφορά μεταξύ του πραγματικού και του δυνητικού ΑΕΠ της ελληνικής οικονομίας μελέτη του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου. Στη μελέτη προβλέπεται πως η οικονομία θα παραμείνει σε παραγωγικό κενό τουλάχιστον μέχρι το 2018 οπότε και το χάσμα αναμένεται να κλείσει.
Στην πράξη δηλαδή το πραγματικό ΑΕΠ θα συνεχίσει να κινείται σε χαμηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με το δυνητικό ΑΕΠ, στοιχείο που δείχνει ότι στην οικονομία δεν αξιοποιούνται πλήρως οι παραγωγικές δυνατότητες που υπάρχουν.
Η ανάκαμψη των ρυθμών μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να αποτελέσει το βασικό παράγοντα εξόδου της χώρας από την κρίση σύμφωνα με το Δημοσιονομικό Συμβούλιο και τα ευρήματα της μελέτης μπορούν να υποβοηθήσουν στην άσκηση οικονομικής πολιτικής, η οποία θα έχει βασικό στόχο τη σύντομη επάνοδο της ελληνικής οικονομίας σε βιώσιμους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης χωρίς υψηλό πληθωρισμό και χωρίς μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα.
Στο πλαίσιο αυτό προτείνεται οι βασικές προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής, τα επόμενα χρόνια, να κατευθυνθούν στην ενίσχυση της παραγωγικότητας και της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης. Σε αυτή την κατεύθυνση, ζητήματα υψηλής προτεραιότητας για την άσκηση οικονομικής πολιτικής αποτελούν ο εκσυγχρονισμός της οικονομίας, με έμφαση στις επενδύσεις και στην καινοτομία και η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας μέσω ενός πιο ευνοϊκού θεσμικού περιβάλλοντος.
Τα στοιχεία που προκύπτουν από τη μελέτη βασίζονται στην οικονομετρική εκτίμηση συναρτήσεων παραγωγής και στη χρήση στατιστικών μεθόδων φίλτρου. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της συνάρτησης παραγωγής το δυνητικό ΑΕΠ το 2015 ήταν 255 δισεκατομμύρια δολάρια (σταθερές τιμές 2011 σε ισοδύναμες αγοραστικές ισοτιμίες), ο ρυθμός μεταβολής του ήταν -3,1% και το παραγωγικό κενό ήταν -4,5%. Τα αποτελέσματα από τη χρήση των στατιστικών φίλτρων δείχνουν ότι το δυνητικό ΑΕΠ ήταν μεταξύ 262 και 267 δις. δολάρια, ο ρυθμός μεταβολής του ήταν μεταξύ -2,6% και -3,6% και το παραγωγικό κενό ήταν μεταξύ -3,3% και -6,2%.
Το κοινό στοιχείο που προκύπτει είτε με τη μέθοδο της συνάρτησης παραγωγής, είτε με τα στατιστικά φίλτρα, είναι ότι την περίοδο 2001-2008 έκαναν την εμφάνισή τους ασυνήθιστα και επίμονα υψηλά θετικά παραγωγικά κενά. Η τάση αυτή αντιστράφηκε με την έλευση της κρίσης όπου πλέον εμφανίζονται πολύ υψηλά αρνητικά παραγωγικά κενά. Ωστόσο αυτά έχουν μειωθεί σε απόλυτο μέγεθος την περίοδο 2013-2015 λόγω των ιδιαίτερα αρνητικών ρυθμών μεταβολής του δυνητικού ΑΕΠ τα τελευταία χρόνια.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις και των τριών σεναρίων ο ρυθμός μεταβολής του δυνητικού προϊόντος το 2016 θα συνεχίσει αρνητικός αλλά θα αποκλιμακωθεί στο -0,4%. Το παραγωγικό κενό θα είναι αρνητικό στο -3,97% ενώ το δυνητικό ΑΕΠ θα διαμορφωθεί στα 253,3 διs. δολάρια.
Σύμφωνα με το αισιόδοξο σενάριο στο τέλος του 2017 ο ρυθμός μεταβολής του δυνητικού προϊόντος θα διαμορφωθεί στο 1,23%, το παραγωγικό κενό θα είναι αρνητικό στο 2,49% και το δυνητικό προϊόν ίσο με 256,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Το βασικό σενάριο προβλέπει ότι στο τέλος του 2017 ο ρυθμός μεταβολής του δυνητικού προϊόντος θα διαμορφωθεί στο 0,57%, το παραγωγικό κενό θα είναι αρνητικό στο 1,82% και το δυνητικό προϊόν ίσο με 254,8 δισεκατομμύρια δολάρια. Τέλος, το πλέον απαισιόδοξο σενάριο προβλέπει ότι στο τέλος του 2017 ο ρυθμός μεταβολής του δυνητικού προϊόντος θα διαμορφωθεί στο 0,28%, το παραγωγικό κενό θα είναι 1,52% και το δυνητικό προϊόν ίσο με 254 δισεκατομμύρια δολάρια.