Handelsblatt: Αυτές είναι οι προτάσεις Γαλλίας και ESM για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Handelsblatt: Αυτές είναι οι προτάσεις Γαλλίας και ESM για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Έγγραφο εργασίας που υποστηρίζει ότι έχει στην κατοχή της η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt και το οποίο υπέβαλαν ο ESM με τη Γαλλία, αναφέρεται στα σχέδιο ευρύτερης ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, που θα συνδεθούν με την οικονομική ανάπτυξη της χώρας έως το 2050.

Ειδικότερα, ο ESM και η Γαλλία υπέβαλαν προτάσεις στις 27 Φεβρουαρίου, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης των δανείων, ανώτατου ορίου επιτοκίου, ελάφρυνσης του χρέους που συνδέεται με την οικονομική ανάπτυξη, αναφέρει η γερμανική εφημερίδα.

Από την πλευρά του ESM, οι προτάσεις του για την αναδιάρθρωση του χρέους περιλαμβάνουν την επιμήκυνση των παλαιότερων δανείων που χορηγήθηκαν από τον EFSF, κατά ένα μέσο όρο επτά ετών. Επιπλέον, οι αποπληρωμές τόκων συνολικού ύψους 13 δισ. ευρώ θα μπορούσαν να αναβληθούν για πέντε χρόνια.

Οι προτάσεις της Γαλλίας προχωρούν ακόμα περισσότερο, με την κατά μέσο όρο ωρίμανση των δανείων στα 12 χρόνια και το επιτόκιο των δανείων να έχει ανώτατο όριο στο 2%, κάτι που θα προσέφερε ελάφρυνση 18 δισ. ευρώ.

Όλα τα προτεινόμενα μέτρα αφορούν το καλοκαίρι του 2018 μετά την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος. Παράλληλα, η Ελλάδα θα λάβει την υπόσχεση περαιτέρω ελάφρυνσης, η οποία θα τεθεί σε ισχύ σε επόμενο χρονικό διάστημα. Για παράδειγμα, ένας νέος μηχανισμός θα συνδέει την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους με την οικονομική ανάπτυξη της χώρας έως το 2050, με τη Γαλλία και τον ESM να έχουν κάνει προτάσεις και για αυτό.

Σύμφωνα με την πρόταση της Γαλλίας, η Ελλάδα θα απαλλάσσεται από τις αποπληρωμές του χρέους εάν ο μέσος όρος της πενταετούς ανάπτυξης μειωθεί κάτω από το 2,8%. Η μερική εξόφληση του χρέους θα ήταν απαραίτητη εάν η ανάπτυξη κυμαινόταν μεταξύ 2,8% και 3,4%, ενώ η πλήρης εξόφληση, εάν η αύξηση ήταν μεγαλύτερη, συμπληρώνει η γερμανική εφημερίδα.

Ο ESM προτείνει να οριστούν οι αποπληρωμές στο 1,5% του ΑΕΠ της Ελλάδας, εφόσον η ανάπτυξη υποχωρήσει κάτω από ένα συγκεκριμένο όριο για ένα χρόνο, για παράδειγμα κάτω από το 3,25%. Πολλές χώρες της Ευρωζώνης ζητούν η ελάφρυνση του χρέους να συνδέεται όχι μόνο με την ανάπτυξη αλλά και με τις μεταρρυθμίσεις, αλλά και ο συγκεκριμένος μηχανισμός να απενεργοποιείται υπό ακραίες περιπτώσεις.

Ο νέος ΥΠΟΙΚ Σολτς θα πρέπει να είναι περισσότερο πρόθυμος να συμβιβαστεί

Όταν η ελληνική κυβέρνηση ζητούσε την ελάφρυνση του χρέους τα τελευταία χρόνια, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αντιδρούσε πεισματικά, σημειώνει ακόμα η Handelsblatt. Η Αθήνα πρέπει να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις της, ήταν η τυποποιημένη απάντηση του πρώην ομοσπονδιακού υπουργού Οικονομικών.

Ωστόσο, σύμφωνα με τη εφημερίδα, «τώρα όμως η Ελλάδα μπορεί να ελπίζει ότι η στάση αυτή του Βερολίνου θα τελειώσει». Στα τέλη Απριλίου, οι υπουργοί οικονομικών του ευρώ θα συζητήσουν την ελάφρυνση του χρέους για την Αθήνα κατά την άτυπη συνάντησή τους στη Σόφια.

Ο νέος υπουργός Οικονομικών Oλάφ Σολτς θα πρέπει να είναι περισσότερο πρόθυμος να συμβιβαστεί από τον προκάτοχό του. Όχι μόνο οι πολιτικοί της ΕΕ, αλλά και οι διαπραγματευτές στις Βρυξέλλες το αναμένουν, καταλήγει η Handelsblatt.