Χαμένοι στα... δάση του Ελληνικού

Χαμένοι στα... δάση του Ελληνικού

Photo by sooc

Του Γιώργου Φιντικάκη

Έξι χρόνια έχουν περάσει από την προκήρυξη του διαγωνισμού για το Ελληνικό, και η ελληνική πολιτεία δεν έχει ακόμη καταλήξει ποιο τμήμα της περιοχής είναι δασικό και ποιο όχι.

Και πέντε μήνες έχουν παρέλθει από την ψήφιση στη Βουλή της περίφημης αναθεωρημένης σύμβασης αγοραπωλησίας για το Ελληνικό, αλλά η κυβέρνηση δια του υπουργείου Περιβάλλοντος συνεχίζει να "ψάχνεται" ως προς το ποιες εκτάσεις μέσα ή πέριξ του Ελληνικού είναι δασικές ή μη.

Το θέμα σέρνεται για καιρό, με τελευταίο κρούσμα την περίπτωση του Δασαρχείου Πειραιά, που αρνείται να εγκρίνει τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την επένδυση, επικαλούμενο προβλήματα με τη δασική νομοθεσία. Είχε προηγηθεί γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, που έκανε αποδεκτή ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος, και η οποία απαντά σε ερωτήματα της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών του υπουργείου, για το κατά πόσο τμήματα της έκτασης εμπίπτουν ή όχι στη δασική νομοθεσία. Η εισήγηση από τις υπηρεσίες λέγεται ότι έχει σταλεί στο δασαρχείο Πειραιά προκειμένου και να εκδώσει την τελική του απόφαση, με τις πληροφορίες να λένε πως είναι θέμα ημερών ή εβδομάδων.

Αν κρίνει κανείς από παλαιότερες αεροφωτογραφίες (1929,1937,1945,1969, 1978, 2009), η περιοχή ήταν κυρίως χέρσα και χορτολιβαδική. Τα χρόνια που ακολούθησαν ωστόσο μετά το 1945, οπότε και ξεκίνησε η κατασκευή του αεροδρομίου, πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένες φυτεύσεις για την αισθητική αναβάθμιση του χώρου με αποτέλεσμα σήμερα, να καταγράφεται και πλήθος φυτεμένων δασικών τμημάτων (πεύκα, ευκάλυπτοι κ.α). 

Δεν είναι αυτό το περίεργο, όσο το γεγονός ότι ακόμη και σήμερα η ελληνική πολιτεία δεν έχει μπορέσει να καταλήξει ποια τμήματα της έκτασης των 6.200 στρεμμάτων είναι δασικά, με αποτέλεσμα το αρμόδιο δασαρχείο Πειραιά να βρίσκεται στο επίκεντρο μιας αντιπαράθεσης ως προς το τι ακριβώς είναι τι.

Το θέμα ανέδειξε στη Βουλή ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Κωσταντινόπουλος, ζητώντας για λογαριασμό και άλλων βουλευτών, να συγκληθεί η κοινή συνεδρίαση των συναρμόδιων Επιτροπών της Βουλής προκειμένου να ενημερωθεί γενικότερα η αντιπολίτευση για την πρόοδο της επένδυσης. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, και μετά το θόρυβο που προκλήθηκε, η Γενική Γραμματεία Περιβάλλοντος (ΥΠΕΝ), αναμένεται να ζητήσει αυτή την εβδομάδα από το Δασαρχείο να τελειώνει με τον χαρακτηρισμό της έκτασης.

Τι (δεν) έχει γίνει

Εκτός χρονοδιαγραμμάτων όμως βρίσκονται και σειρά άλλων θεμάτων γύρω από το έργο. Ούτε έχει ακόμη προκηρυχθεί ο διαγωνισμός από το υπουργείο Οικονομικών για την χορήγηση άδειας καζίνο, ούτε και έχει στελεχωθεί ακόμη το Γραφείο Ελληνικού που είναι επιφορτισμένο να τρέξει και να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να υλοποιηθεί η επένδυση. Εκκρεμεί επίσης η απομάκρυνση από την έκταση δημοσίων και άλλων υπηρεσιών που ακόμη στεγάζονται σε αυτήν (ΕΘΕΛ, ΕΜΥ, Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, κ.ά.), όπως και η εκκένωση του χώρου από τους πρόσφυγες.

Ούτε επίσης, που είναι και το κυριότερο, έχει εγκριθεί ακόμη η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων απαραίτητη για το επόμενο βήμα, να κατατεθεί δηλαδή το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπλασης (master plan) του ακινήτου. Το σχέδιο δηλαδή που θα προβλέπει επακριβώς τι και σε ποιο σημείο θα ανεγερθεί εντός της έκτασης, και το οποίο στη συνέχεια θα τεθεί σε διαβούλευση, προκειμένου 11 συναρμόδιοι γενικοί γραμματείς να καταθέσουν τις απόψεις τους, και εν συνεχεία να συνταχθεί το Προεδρικό Διάταγμα, που τελικά θα κατατεθεί προς έγκριση στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Αν ξεπεραστούν όλα τα παραπάνω, τότε το Ελληνικό μπορεί να αφήσει έσοδα 300 εκατ. ευρώ μέσα στη χρονιά. Το πλάνο τοποθετεί την ολοκλήρωση των εκκρεμοτήτων αυτών γύρω στον Ιούνιο, δίχως αυτό να σημαίνει ότι δεν υφίσταται το ρίσκο να μετατεθεί η είσπραξη τους για του χρόνου. Συνέβη άλλωστε πέρυσι με τα περιφερειακά αεροδρόμια, η παράδοση των οποίων πηγαίνει από παράταση σε παράταση, έχοντας μετατεθεί για τον Μάρτιο, και μαζί της και η εκταμίευση του εφάπαξ τιμήματος, ύψους 1,23 δισ. ευρώ.

Έχει με λίγα λόγια πολύ δρόμο ακόμη μπροστά του το Ελληνικό, κι αυτός είναι ο λόγος που πρόσφατα η Lamda Development που μαζί με τους εταίρους της έχουν ως τώρα επενδύσει πάνω από 4 εκατ. ευρώ στην υπόθεση, ανανέωσαν πρόσφατα την εγγυητική επιστολή καλής εκτέλεσης του έργου, ύψους 30 εκατ. ευρώ.

Υπό τις παρούσες συνθήκες, η πρόσφατη εκτίμηση του υφυπουργού Οικονομίας Στέργιου Πιτσιόρλα, ότι αν όλοι βάλουμε τα δυνατά μας, τότε μπορεί μέσα στο 2017, να δούμε μπουλντόζες στο Ελληνικό, φαντάζει ιδιαίτερα αισιόδοξη. Το πιθανότερο είναι πως οι μπουλντόζες θα μπουν μέσα στην έκταση των 6.200 στρεμμάτων από το 2018 και μετά, προκειμένου και να ξεκινήσουν τα πρώτα χωματουργικά έργα.