ΧΑ και κορονοϊός: Τώρα είναι η ώρα για το «άλμα της πίστης»

ΧΑ και κορονοϊός: Τώρα είναι η ώρα για το «άλμα της πίστης»

- Από τη στήλη του Φιλελεύθερου «Ο αντισυμβαλλόμενος»*

Την προηγούμενη Δευτέρα η αγορά άνοιξε έντονα πτωτικά και πήγε μια βόλτα έως τις 810 μονάδες, επίπεδα που είχε να δει από τον Αύγουστο του 2019. Ωστόσο η πτώση που καταγράφηκε τη Δευτέρα είναι η μεγαλύτερη από το 2016, όταν η αγορά είχε υποχωρήσει 13,4% μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και μέσα στις 10 μεγαλύτερες από το 1999 για όλο το Χ.Α. Μέχρι στιγμής ο τζίρος της περασμένης Δευτέρας είναι ο υψηλότερος χωρίς προσυμφωνημένες συναλλαγές για το 2020, το οποίο αν μη τι άλλο δείχνει και τη ροπή της συμμετοχής σε ακραίες κινήσεις του Γενικού Δείκτη.

Η ελληνική αγορά έχει πάντα εικόνα υπερβολής, οι λίγοι συμμετέχοντες κινούνται μονόπατα προς τη μία ή την άλλη πλευρά της τάσης, χωρίς να διακρίνουν θεμελιώδη, προοπτικές και κυρίως χωρίς να αξιολογούν το πραγματικό ρίσκο στις επιμέρους εταιρείες. Όλοι πάνω, όλοι κάτω. Αυτό το φαινόμενο δημιουργεί μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση για έναν συντηρητικό διαχειριστή, η οποία ωστόσο αν αξιολογηθεί σωστά αποτελεί μια πολύ μεγάλη ευκαιρία.

Μετά την αντίδραση της περασμένης Τρίτης το ερώτημα που τίθεται είναι αν είδαμε τα χαμηλά, αν τελείωσε όλη αυτή η ταλαιπωρία με τον κορονοϊό και πάμε πλέον να ξαναδούμε επίπεδα πάνω από τις 900 μονάδες. Η πρόσφατη ιστορία έχει δείξει ότι σε ακραίες καταστάσεις αρνητικών διακυμάνσεων ακολουθεί μια περίοδος ανάκαμψης, που ο Γενικός Δείκτης επανέρχεται στα επίπεδα που ξεκίνησε η πτώση σε βάθος ενός ή 3 μηνών. Εν προκειμένω το καθοδικό βέλος ξεκίνησε από τις 911 μονάδες και αυτός θεωρητικά είναι και ο άμεσος στόχος του Γενικού Δείκτη. Δεν θα είναι μια εύκολη διαδρομή, δεν θα γίνει από τη μια μέρα στην άλλη και όπως σε κάθε άλλη συγκυρία εύκολου κέρδους η αγορά οφείλει να μπερδέψει και να προβληματίσει. Ηδη όσοι έμειναν έξω από την ανοδική αντίδραση χτίζουν το επόμενο αφήγημα του τρόμου: «Αν η αγορά έπεσε 8% στο άκουσμα της είδησης των κρουσμάτων στην Ιταλία, τι θα γίνει όταν θα έρθει ο ιός στην Ελλάδα;».

Υψηλές μερισματικές αποδόσεις

Για τους πιο μετριοπαθείς, που κοιτούν λίγο πιο μακριά, σε τρεις μήνες θα ξεκινήσουν οι αποκοπές των μερισμάτων και όσο να 'ναι στα τρέχοντα επίπεδα μετά τη διόρθωση που μεσολάβησε οι αποτιμήσεις έχουν αποδόσεις που κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητες μπορούν να θεωρηθούν. ΟΤΕ 4%, Τέρνα Ενεργειακή 4,1%, Jumbo 4,7%, Μυτιληναίος 4,5%, Motor Οil 6%, Aegean 7%, Autohellas 5,4% είναι κάποιες από αυτές. Κατά τα άλλα, το ημερολόγιο της ερχόμενης εβδομάδας έχει γεγονότα που θα διατηρήσουν το ενδιαφέρον ακμαίο. Στην κατά μία ημέρα μικρότερη χρηματιστηριακή εβδομάδα ξεχωρίζει η ανακοίνωση για το ΑΕΠ του δ’ τριμήνου στις 12:00 το μεσημέρι της ερχόμενης Πέμπτης, ενώ την Τετάρτη ο ΟΔΔΗΧ θα προχωρήσει στην τακτική δημοπρασία εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας.

Οικο(νομικές) περιπέτειες
H «χασούρα» της Intralot στη Βουλγαρία και η επόμενη μέρα για την εισηγμένη


Τα πράγματα δυσκολεύουν πολύ για τον όμιλο μετά τα νέα από τη Βουλγαρία, καθώς οι δύο συμμετοχές στη γειτονική χώρα είχαν συνεισφορά 7,9 εκατ. ευρώ στα καθαρά κέρδη του εννεαμήνου.

Η ανακοίνωση της εισηγμένης αναφέρει ότι η εταιρεία θα εκκινήσει αμέσως τις διαδικασίες για να ανακτήσει τις τρεις άδειες που αφορούσαν τυχερά παίγνια, οι οποίες καταργήθηκαν μετά την ανακοίνωση της εφαρμογής του νέου νόμου παιγνίων. Παράλληλα, επιβλήθηκαν από τη βουλγαρική Επιτροπή Παιγνίων εισφορές ύψους 37 εκατ. λέβα και άλλων 164 εκατ. ευρώ στη συγγενή εταιρεία Eurofootball Ltd. Η εταιρεία θα προσφύγει νομικά στα τοπικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια προσβάλλοντας ως αντισυνταγματικές τις αποφάσεις και ότι παραβιάζουν τον νόμο περί μονοπωλίων.

H Intralot είχε αποκτήσει το 49% της Eurobet τo 2016 έναντι 11,75 εκατ. ευρώ, ενώ από τον Δεκέμβριο του 2019 την ενοποιούσε με τη μέθοδο της καθαρής θέσης. Πλέον, η Eurobet θα διεξάγει μόνον ΚΙΝΟ, επίγειο και online Στοίχημα.

Στο ταμπλό η μετοχή διαπραγματεύεται σε ιστορικά χαμηλά με αποτίμηση 37 εκατ. ευρώ (Τρίτη 25/2 στα 0,24 ευρώ με απώλειες 35% από τις αρχές του χρόνου), τα ομόλογα του 2021 και του 2024 βρίσκονται στο 48 και 37 αντίστοιχα, ενώ η επόμενη πληρωμή κουπονιού είναι στις 15 Μαρτίου.

Entersoft: Σπάει το ρόδι των νέων εισαγωγών στο ΧΑ έπειτα από πέντε χρόνια

Ήρθε επιτέλους η ώρα για την πρώτη δημόσια εγγραφή στο Χ.Α. μετά το 2014, όταν είχε διαβεί τις πύλες της Λεωφόρου Αθηνών η ΕΛΤΕΧ Άνεμος.

Μιλάμε για μια εισαγωγή εταιρείας που το αντικείμενό της δεν είναι το real estate και δεν προέκυψε από την απόσχιση μιας ήδη εισηγμένης εταιρείας, όπως έγινε στην περίπτωση του ΑΔΜΗΕ ή της BriQ Properties, οι οποίες αποτελούν μεν νέα ονόματα, αλλά δόθηκαν σε μετόχους που ήδη κατείχαν εισηγμένες εταιρείες.

Ο λόγος που αυτή η Entersoft έχει εξαιρετικές προοπτικές, εκτός από τον πολλά υποσχόμενο κλάδο των ηλεκτρονικών τιμολογίων, έχει να κάνει και με την προϋπηρεσία της στην Εναλλακτική Αγορά του Χ.Α. Η εισαγωγή της έγινε τον Ιούνιο του 2008 και αν δεν μεσολαβούσε η πολύ δύσκολη συγκυρία του 2015 θα ήταν ήδη παρούσα στην Κύρια Αγορά του Χ.Α. Εκτιμάται ότι το 2019 ήταν ένα ακόμα έτος ρεκόρ για την εταιρεία, η οποία στην τελική γραμμή ενδέχεται να ξεπεράσει τα 2 εκατ. ευρώ σε κέρδη, καθώς ήδη από το εξάμηνο είχε καλύψει σχεδόν το σύνολο της καθαρής κερδοφορίας του 2019. Οι εγγραφές θα ξεκινήσουν την ερχόμενη Τρίτη και θα ολοκληρωθούν την Πέμπτη 6 Μαρτίου. Η ανώτατη τιμή του εύρους εγγραφών θα είναι τα 7,5 ευρώ και οι νέες μετοχές θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση στην Κύρια Αγορά στις 10 Μαρτίου.

Υπεροχή στην παραγωγή λογισμικού

Το 88% περίπου των συνολικών εσόδων του Ομίλου, τόσο στις χρήσεις 2016-2018 όσο και στο πρώτο εξάμηνο του 2019 προέρχεται από την πώληση λογισμικών και την παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών σε λογισμικά προγράμματα, ενώ το υπόλοιπο 12% περίπου από την παροχή υπηρεσιών μέσω διαδικτύου. Επίσης, κατά την ίδια εξεταζόμενη περίοδο, κατά μέσο όρο το 87,8% των συνολικών εσόδων πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα, το 8,6% σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης (εκτός της Ελλάδος) και το 3,6% κατά μέσο όρο σε τρίτες χώρες. Ο Ομιλος δραστηριοποιείται, πέραν της ελληνικής αγοράς, στις αγορές της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων μέσω των εκεί θυγατρικών του. Με κέντρο αυτές τις θυγατρικές υλοποιεί και έργα σε άλλες χώρες, όπως ενδεικτικά σε Κύπρο, Σερβία, Αλβανία, Ισπανία, Πολωνία, Κατάρ, Σλοβακία, Τσεχία, Πορτογαλία, Μολδαβία, Ηνωμένο Βασίλειο, Σαουδική Αραβία, Ουγγαρία, Ισραήλ και Ρωσία, με αποτέλεσμα το 2018 ο Ομιλος να έχει πελάτες σε 21 χώρες.

Άντληση 2,8 εκατ. ευρώ

Οι εγγραφές θα γίνουν μέσω του Ηλεκτρονικού Βιβλίου Προσφορών, θα εκδοθούν συνολικά 544.000 μετοχές και το σύνολο των μετοχών μετά την έκδοση θα ανέλθει σε 5 εκατ. τεμάχια. Οι νέες μετοχές δικαιούνται μερίσματος από τα κέρδη της χρήσης 2019, πέρυσι η εταιρεία είχε διανείμει 0,18 λεπτά ανά μετοχή, το οποίο θα πρέπει να συνεκτιμηθεί στην τιμή που θα γίνει η δημόσια προσφορά.

Επισημαίνεται ότι ο όμιλος έχει αρνητική καθαρή δανειακή θέση (ταμείο) ύψους 2,8 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο του 2019. Το σύνολο της χρήσης των κεφαλαίων (3,8 εκατ. ευρώ) θα διατεθεί για εξαγορές. Οι εν λόγω εξαγορές αφορούν εταιρείες παραγωγής λογισμικού και συναφών υπηρεσιών, μικρότερες συγκριτικά με τον Ομιλο σε πωλήσεις και προσωπικό, που διαθέτουν εξειδικευμένο προσωπικό, τεχνογνωσία και προϊόντα σε συμπληρωματικούς τομείς με εκείνους που ήδη δραστηριοποιείται ο Ομιλος.

Jumbo: Γεμάτες αποθήκες μέχρι τον Νοέμβριο

«Είναι βέβαιο ότι θα προκύψει πρόβλημα στον εφοδιασμό της εταιρείας». Το ακούσαμε και αυτό σε μια θορυβώδη γεμάτη άγχος συνεδρίαση, όπου εκτός από τις υπερβολές των τιμών η αρνητική φημολογία χτυπάει κόκκινο. Ας το πιάσουμε από την αρχή: Ο μέσος χρόνος στον κύκλο αποθεμάτων με βάση τον τελευταίο ισολογισμό είναι 264 ημέρες. Δηλαδή τα αποθέματα που έχει αυτή τη στιγμή στην αποθήκη της η εταιρεία επαρκούν για να καλύψουν πωλήσεις έως τις 19 Νοεμβρίου. Ακόμα και έτσι να μην είναι, σε ένα ακραίο σενάριο που θέλει τα αποθέματα να μην επαρκούν για τις μισές ημέρες, οι αποθήκες υποστηρίζουν τις πωλήσεις έως τα μέσα Ιουλίου. Το διάστημα όμως που έχει διανύσει το 2020 δεν είναι κρίσιμο για τον όγκο των πωλήσεων που πραγματοποιεί η εταιρεία, καθώς ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος συνιστούν το 11% των πωλήσεων της χρονιάς. Ακόμα και σε επίπεδο εξαμήνου αν το δει κανείς, η επίπτωση δεν είναι μοιρασμένη στη λογική «μισή χρονιά πωλήσεων», αφού μόνο τον Δεκέμβριο η Jumbo πραγματοποιεί το 28% των ετήσιων πωλήσεων, στο δε β’ εξάμηνο πραγματοποιείται το 58% των ετήσιων εσόδων του ομίλου. Στα 15 ευρώ η μετοχή έχει P/E 13,5x για τη χρήση που διανύουμε.

Τράπεζα της Ελλάδος: Τα «μυστικά» του ισολογισμού της Κεντρικής Τράπεζας

Για τον χρυσό και τις απαιτήσεις της τράπεζας τα διαβάσατε στον «Λαβύρινθο» στο προηγούμενο φύλλο. Ο ισολογισμός της τράπεζας έκρυβε μεγάλες διακυμάνσεις σε λογαριασμούς που συμμετείχαν στη διαμόρφωση του αποτελέσματος. Σημαντικές διαφορές παρατηρήθηκαν στις δαπάνες προσωπικού (824 εκατ. ευρώ έναντι 264 εκατ. ευρώ το 2018) και στην αντιστροφή προβλέψεων ύψους 568 εκατ. ευρώ έναντι αρνητικών 196,7 εκατ. ευρώ το 2018. Επίσης η τράπεζα δείχνει υπερδιπλασιασμό των εσόδων από μετοχές και συμμετοχές (134 εκατ. ευρώ από 56,8 εκατ. ευρώ.) Η έκπληξη ήρθε στο μέρισμα, το οποίο είναι αυξημένο, καθώς από φέτος δεν περιλαμβάνεται ο εταιρικός φόρος (24%) αλλά μόνο ο φόρος των μερισμάτων (5%). Μάλιστα για όσους είχαν μετοχές της τράπεζας έως και πέντε χρήσεις πίσω, η Τράπεζα της Ελλάδος θα επιστρέψει τη διαφορά των εταιρικών φορολογικών συντελεστών.

Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος μοιράζει σταθερά μερίσματα ανελλιπώς από το 1928! Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και κατά τη διάρκεια της Κατοχής η μετοχή είχε σταθερή παρουσία στην επιβράβευση των μετόχων της. Το δυσάρεστο είναι ότι το μέρισμα που διανέμει αποτελεί σταθερό ποσοστό επί της ονομαστικής αξίας (5,6 ευρώ), ενώ τα υπόλοιπα από τα μη διανεμόμενα καθαρά κέρδη πηγαίνουν στα κρατικά ταμεία και ως δημοσιονομικό έσοδο.

Η καθαρή θέση είναι αυξημένη σε σχέση με το 2018 και βρίσκεται στα 643 εκατ. ευρώ ή 32,7 εκατ. ευρώ ανά μετοχή. Στο ταμπλό η μετοχή διαπραγματεύεται λίγο χαμηλότερα από τα 17 ευρώ. Το αν και το πότε θα μπορούσε η μετοχή να διαγραφεί από το Χ.Α. είναι μια ιστορία που κρατάει από την εποχή της δραχμής. Επισημαίνεται ότι οι μόνες κεντρικές τράπεζες που είναι εισηγμένες στην Ευρώπη είναι του Βελγίου και της Ελλάδας.

* Η στήλη «Ο αντισυμβαλλόμενος» δημοσιεύεται στην οικονομική εφημερίδα «Liberal markets» που κυκλοφορεί με τον «Φιλελεύθερο» του Σαββάτου

**Το περιεχόμενο της στήλης είναι καθαρά ενημερωτικό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Τα επενδυτικά προϊόντα και εργαλεία που τυχόν αναφέρονται, περιγράφονται και αναλύονται ενέχουν κινδύνους και μπορεί να είναι ακατάλληλα για επενδυτές, με βάση τα επενδυτικά χαρακτηριστικά τους, τους στόχους και την οικονομική κατάσταση. Οι απόψεις είναι προσωπικές.