Του Βασίλη Γεώργα
Αντιμέτωπη με τον κίνδυνο να ξηλωθεί μέρος του «φιλεργατικού» νομοσχεδίου που κατέθεσε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου στη Βουλή βρίσκεται η κυβέρνηση. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι δανειστές έχουν διατυπώσει σοβαρές αντιρρήσεις για αρκετές από τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου και με το επιχείρημα ότι το περιεχόμενό του δεν έχει αξιολογηθεί από τους θεσμούς, προτίθενται να θέσουν ευθέως θέμα τροποποιήσεων στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη, κατά τη σημερινή προγραμματισμένη συνεδρίαση του EuroWorking Group.
Όπως διευκρινίζουν πηγές που γνωρίζουν τις επαφές κυβέρνησης - δανειστών, οι τελευταίοι διαμηνύουν πως σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς κυβερνητικών στελεχών ότι ήταν ενήμεροι για το περιεχόμενο, η τρόικα δεν έχει ανάψει το πράσινο φως για τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου που πρόκειται να συζητηθεί στη Βουλή, και μέχρι να συμβεί αυτό, αντιμετωπίζει την κατάθεσή του ως «μονομερή ενέργεια». Μεταξύ των θεμάτων για τα οποία εγείρονται ενστάσεις είναι η επιβολή πλαφόν για μείωση ως και 30% στις περιπτώσεις πρόωρης συνταξιοδότησης δημοσίων υπαλλήλων που διαφορετικά θα έχαναν σχεδόν τη μισή τους σύνταξη, η δυνατότητα αναγνώρισης πλασματικών ετών ασφάλισης για αγρότες με χαμηλό κόστος, η υποχρέωση ηλεκτρονικής αναγγελίας των υπερωριών από τις επιχειρήσεις, η δυνατότητα έκδοσης διαταγής πληρωμής από τους εργαζόμενους σε βάρος των εργοδοτών σε περιπτώσεις μη καταβολής δεδουλευμένων κλπ.
Το τι μέλλει γεννέσθαι και πως θα αντιδράσει η κυβέρνηση στις αναμενόμενες πιέσεις για αναστολή κάποιων εκ των ρυθμίσεων του νομοσχεδίου θα το δούμε στα αμέσως επόμενα 24ωρα. Το βέβαιο είναι ότι το υπουργείο Εργασίας ανέμενε ότι θα εκδηλωθούν αντιδράσεις τους δανειστές. Πλην όμως η κυβέρνηση επεδίωξε να καταθέσει τις ρυθμίσεις χωρίς να έχει διασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη των θεσμών, ποντάροντας έστω και πρόσκαιρα στα πολιτικά οφέλη που θα μπορούσε να αποκομίσει ενόψει της ομιλίας του Πρωθυπουργού το Σάββατο στη ΔΕΘ ή και δημιουργώντας το κατάλληλο υπόστρωμα για μια τεχνητή σύγκρουση με την τρόικα λίγο πριν το ξεκίνημα της τρίτης αξιολόγησης.
Το έδαφος για τέτοιου είδους διενέξεις με πολιτικό περιεχόμενο ενόψει και του μεγάλου «πακέτου» για τα εργασιακά, την διευκόλυνση των ομαδικών απολύσεων, τις συλλογικές συμβάσεις και το Δημόσιο, έστρωσε από χθες και ο Ευρωπαίος Επίτροπος επί των Οικονομικών Pierre Moscovisi χαρακτηρίζοντας «σκάνδαλο για τις δημοκρατικές διαδικασίες» το Μνημόνιο, με ευθεία αναφορά στον τρόπο που αποφασίζονται και επιβάλλονται με κάθε λεπτομέρεια μέτρα περικοπής των συντάξεων και αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις. Με τον Γάλλο επίτροπο θα έχει συνάντηση αύριο Τρίτη το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης υπό τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Εγγυήσεις για την ΕΛΣΤΑΤ
Στο σημερινό EWG αναμένεται να τεθεί σε συζήτηση και η στάση της κυβέρνησης στο θέμα των δικαστικών διώξεων εναντίον του τέως επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου. Από την ελληνική κυβέρνηση αναμένεται ότι θα ζητηθούν «εγγυήσεις» ότι το δικαστικό σκέλος της υπόθεσης Γεωργίου δεν θέτει εν αμφιβόλω τις παραδοχές των στατιστικών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat στην αξιοπιστία των οποίων έχουν στηριχθεί τα προγράμματα χρηματοδότησης της χώρας. Το ευρωπαϊκό σκέλος των δανειστών θεωρεί σημαντικό να αποσαφηνιστεί η θέση της ελληνικής κυβέρνησης για το θέμα της ΕΛΣΤΑΤ ενόψει της 3ης αξιολόγησης και της ευρύτερης συζήτησης που θα ξεκινήσει για την ολοκλήρωση του μνημονίου, ενώ δεν είναι βέβαιο κατά πόσο η τρόικα θεωρεί ότι έχει λάβει επαρκείς διασφαλίσεις με την δήλωση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου στις 9 Αυγούστου στην εφημερίδα Die Zeit. Τότε με αφορμή την πρόταση του Εισαγγελέα να καταδικαστεί ο Ανδρέας Γεωργίου για παράβαση καθήκοντος κατ' εξακολούθηση επειδή δεν συγκαλούσε το Δ.Σ. της ΕΛΣΤΑΤ, ο υπουργός Οικονομικών είχε χαρακτηρίσει «ήσσονος σημασίας» το θέμα υπογραμμίζοντας ότι «η ποιότητα των στατιστικών στοιχείων του προγράμματος δεν αμφισβητείται από κανέναν κι επ'' ουδενί από την ελληνική κυβέρνηση».
Στην αναμονή για τη δόση 800 εκατ. ευρώ
Η αποδέσμευση της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ που έχει σχεδιαστεί να κατευθυνθεί για την αποπληρωμή των οφειλών του δημοσίου προς ιδιώτες και προμηθευτές, δεν είναι ένα σενάριο που θεωρείται πιθανό ως αποτέλεσμα του σημερινού EuroWorking Group. Ο Γ. Χουλιαράκης θα κάνει μια πρώτη αποτίμηση του προγράμματος εξόφλησης οφειλών από τα χρήματα που εκταμιεύτηκαν τον Ιούλιο, ωστόσο υπάρχουν ακόμη πολλά βήματα να γίνουν για να ανάψει το πράσινο φως μιας νέας εκταμίευσης και να μπορέσει η κυβέρνηση να την προσθέσει στο φτωχό καλάθι των εξαγγελιών του πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ.