Του Χρήστου Ν. Κώνστα
Στη χθεσινοβραδινή διυπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών ο στόχος ήταν ξεκάθαρος: «Πρέπει να αποστομώσουμε τους τεχνοκράτες με ένα εντυπωσιακά μεγάλο πλεόνασμα». Η κυβέρνηση ξέρει ότι εκλογές με κομμένες συντάξεις δεν μπορεί να κάνει. Ο υπουργός οικονομικών γνωρίζει ότι η χώρα δεν μπορεί να βγει στις αγορές και θα χρειαστεί λεφτά από το cash buffer.
Από την άλλη πλευρά, οι «θεσμοί» γνωρίζουν πολύ καλά ότι η Ελλάδα έχει ήδη τεθεί σε προεκλογική τροχιά.
Για να σβήσουν από την αρχή, κάθε «κρυφή ελπίδα» ή πιθανότητα ότι θα συζητηθεί το θέμα των συντάξεων, οι εκπρόσωποι της Τρόικας έβγαλαν από την ατζέντα των συναντήσεών τους οποιαδήποτε επαφή με την κυρία υπουργό Εργασίας. Αντιθέτως, οι εκπρόσωποι των θεσμικών δανειστών προτίμησαν την πρώτη μέρα της βραχείας παραμονής τους στην Αθήνα να συναντήσουν τους εκπροσώπους των εργοδοτών και των συνδικάτων αλλά και τα... πολιτικά κόμματα.
Η συζήτηση έχει δύο σκέλη. Υλοποίηση των συμφωνηθέντων και του προϋπολογισμού από την παρούσα κυβέρνηση και διάθεση συνεργασίας των υπολοίπων κομμάτων στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων στην μετά τις εκλογές εποχή.
H Tρόικα προετοιμάζεται για τις εκλογές. Ο Τσακαλώτος ζητά να βάλει χέρι στο «μαξιλάρι ασφαλείας» για να ανταποκριθεί στις άμεσες ανάγκες. Οι δανειστές ανησυχούν.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που πρώτος αντέδρασε στην προχθεσινή συνέντευξη του πρωθυπουργού ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ. Σε μια συνέντευξη που δημοσιεύθηκε χθες σε αυστριακή οικονομική εφημερίδα αλλά προφανώς δόθηκε λίγη ώρα μετά τη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη, ο Κλάους Ρέγκλινγκ χαρακτήρισε τον ESM «πολύ υπομονετικό πιστωτή» για να προειδοποιήσει (ή να απειλήσει;) αμέσως ότι ανά πάσα στιγμή οι θεσμικοί δανειστές «μπορεί να διακόψουν τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, εάν δεν συνεχιστούν τα προγράμματα προσαρμογής και οι μεταρρυθμίσεις»...
Αμέσως μετά ο επικεφαλής του ESM εξήγησε ότι «το επίπεδο του ελληνικού χρέους φαίνεται να είναι τρομακτικά αυξημένο». Η Ελλάδα, όμως, μπορεί να ζήσει με αυτό, καθώς οι ωριμάνσεις των δανείων είναι πολύ μεγάλες και τα επιτόκιά τους πολύ χαμηλότερα απ'' ό,τι στις περισσότερες άλλες χώρες», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ρέγκλινγκ.
Ακόμη πιο ανησυχητική είναι η προειδοποίηση του επικεφαλής του ESM ότι στο Ecofin ήταν σαφές -για όλους τους υπουργούς Οικονομικών- ότι θα πρέπει να προετοιμασθούν για μια νέα εποχή αυξημένων επιτοκίων..
Στην ερώτηση, πόσο ισχυρή μπορεί να είναι η πίεση για μεταρρυθμίσεις στις χώρες της ευρωζώνης που χρηματοδοτούνται από τον ESM, ο Ρέγκλινγκ απάντησε: «Όσον αφορά την Ελλάδα, απείχαμε μόνο λίγα λεπτά από το Grexit το 2015. Και στις μεγαλύτερες άλλες χώρες, επίσης, οι κυβερνήσεις αντιλαμβάνονται ότι η πλειονότητα του πληθυσμού θέλει την παραμονή στο ευρώ. Για τον λόγο αυτό, δεν μπορούν να δεχθούν το μη προβλέψιμο κόστος που θα αντιμετώπιζαν αν έφευγαν από το ευρώ».