H Mondelez International ανακοίνωσε το στόχο της να επεκτείνει το πρόγραμμα Harmony, το οποίο αποτελεί μια πρωτοβουλία της εταιρείας για την βιώσιμη παραγωγή σιταριού, προκειμένου να καλύψει το 100% της παραγωγής του μπισκότου στην Ευρώπη μέχρι το 2022, από το 60% της παραγωγής μπισκότων της εταιρείας στην Ευρώπη τον περασμένο χρόνο.
«Οι Ευρωπαίοι καταναλωτές όλο και περισσότερο εξισώνουν τα υψηλής ποιότητας προϊόντα με τη βιώσιμη ανάπτυξη. Έχουν επίγνωση της επίπτωσης των τροφίμων που επιλέγουν ως προς το περιβάλλον και έχουν επίσης υψηλές προσδοκίες από τους παραγωγούς να αναλάβουν το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί» δήλωσε ο Hubert Weber, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος και Πρόεδρος της Mondelez International στην Ευρώπη.
«Ως ο μεγαλύτερος παραγωγός μπισκότου της Ευρώπης, μπορούμε να διαδραματίσουμε σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση προκλήσεων όπως η κλιματική αλλαγή και η έλλειψη πόρων, προωθώντας βιώσιμες γεωργικές πρακτικές και βελτιώνοντας τη βιοποικιλότητα στην αλυσίδα εφοδιασμού μας. Με αυτό τον τρόπο, συμβάλλουμε στη δημιουργία μιας πιο δίκαιης, πιο διαφανούς και ολοκληρωμένης αλυσίδας εφοδιασμού της οποίας η καλή ποιότητα για τους καταναλωτές θα έχει θετική επίπτωση και στους αγρότες αλλά και στην κοινωνία».
Σήμερα, το πρόγραμμα Harmony περιλαμβάνει 1.700 αγρότες, 13 μύλους και 21 συνεταιρισμούς σε έξι αγορές (Βέλγιο, Τσεχία, Γαλλία, Ιταλία, Πολωνία και Ισπανία), παράγοντας 177.000 τόνους σιταριού για τα μπισκότα της εταιρείας το 2017. Αυτό αντιπροσωπεύει περίπου το 75% της παραγωγής μπισκότων της Δυτικής Ευρώπης από την Mondelez International ή το 60% σε ολόκληρη την Ευρώπη για μάρκες όπως η LU, Oro, LiGA και Fontaneda.
Μέσω της επέκτασης του προγράμματος, η ετήσια παραγωγή σιταριού, σύμφωνα με τις βιώσιμες συνθήκες που ορίζει ο χάρτης του προγράμματος Harmony θα αυξηθεί σε πάνω από 280.000 τόνους μέχρι το 2022. Αυτό θα καλύπτει τον όγκο του σιταριού που απαιτείται για την παραγωγή ολόκληρου του ευρωπαϊκού χαρτοφυλακίου μπισκότων της εταιρείας, προσθέτοντας μάρκες όπως η belVita, Milka και Barni.
Μια δεκαετία συνεργασίας για τη βιωσιμότητα
Ξεκινώντας πριν από 10 χρόνια στη Γαλλία, το πρόγραμμα Harmony προάγει τη βιοποικιλότητα και τις φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές παραγωγής σιταριού στην Ευρώπη. Κατά μήκος της εφοδιαστικής αλυσίδας σίτου και με τη συμβολή αγροτών, μύλων και συνεταιρισμών, το πρόγραμμα επιδιώκει τη δέσμευση των συνεργαζόμενων αγροτών να ακολουθήσουν βιώσιμες πρακτικές καλλιέργειας και επεξεργασίας του σίτου σε αντάλλαγμα μιας πριμοδότησης για την καλλιέργειά τους.
Οι αγρότες του προγράμματος Harmony επιλέγουν να εξοικονομούν το νερό, να φροντίζουν το έδαφος, να προστατεύουν τη βιοποικιλότητα, να μειώνουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και ως αποτέλεσμα να αυξάνουν το εισόδημά τους. Το πρόγραμμα Harmony αναπτύχθηκε με τη βοήθεια ΜΚΟ, γεωπόνων, περιβαλλοντικών ειδικών και ερευνητικών οργανισμών. Οι πρακτικές του προγράμματος Harmony ελέγχονται κάθε χρόνο έτσι ώστε να διασφαλίζεται η τήρησή τους.
Υποστηριζόμενο από τον καταστατικό χάρτη βιώσιμων πρακτικών το πρόγραμμα επιδιώκει :
- Τη μείωση χρήσης παρασιτοκτόνων και λιπασμάτων με την ενθάρρυνση της επιλογής ανθεκτικών ποικιλιών σίτου και μέσω της εναλλαγής των καλλιεργειών και της φροντίδας του εδάφους.
- Την αποφυγή περιττών θεραπειών
- Τη μείωση των εκπομπών άνθρακα μέσω της μείωσης της χρήσης λιπασμάτων
- Τη διατήρηση της ποιότητας του νερού
- Τη διατήρηση της τοπικής βιοποικιλότητας: Το 3% των καλλιεργειών σίτου είναι αφιερωμένο στα παρτέρια λουλουδιών ή τα φράγματα που παρέχουν γύρη και νέκταρ όλο το χρόνο σε επικονιαστές
Μέχρι σήμερα, το πρόγραμμα οδήγησε σε μείωση κατά 20% της χρήσης φυτοφαρμάκων στους αγρούς του προγράμματος, μεταξύ 2009 και 2016. Οι αγρότες του προγράμματος Harmony στην Ευρώπη έχουν επίσης σπείρει 1.026 εκτάρια λουλουδιών γύρω από τους αγρούς του προγράμματος και σχεδόν 17 εκατομμύρια μέλισσες και πάνω από 30 είδη πεταλούδων έχουν παρατηρηθεί στους αγρούς του προγράμματος Harmony.
«Το πρόγραμμα Harmony είναι κάτι παραπάνω από ένα συμφωνημένο σύνολο βιώσιμων καλλιεργειών σίτου», δήλωσε ο Romeo Lacerda, Πρόεδρος Biscuits, Mondelez Ευρώπης. «Είναι ένα κίνημα που συνδέει όλους όσους εμπλέκονται στην αλυσίδα εφοδιασμού μας με άλλους που επιδιώκουν να αυξήσουν τον θετικό αντίκτυπο που μπορούμε να δημιουργήσουμε στο περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα. Με τη συνεργασία των ΜΚΟ και των αγροτών εργαζόμαστε για τη βιοποικιλότητα και μπορούμε να εφαρμόσουμε γεωργικές πρακτικές που είναι αποτελεσματικές και ρεαλιστικές. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να δράσουμε καταλυτικά για θετικές αλλαγές».