Στα νέα δεδομένα που διαμορφώνει το νέο lockdown και η βαθύτερη του αναμενόμενου ύφεση, η κυβέρνηση καλείται μέσα στις επόμενες ημέρες και εβδομάδες να λάβει κρίσιμες αποφάσεις για το σύνολο της οικονομίας. Ειδικότερα για τις τράπεζες δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες φοβούνται ότι η νέα γενιά κόκκινων δανείων εξαιτίας της πανδημίας θα είναι πολύ μεγαλύτερη από τις εκτιμήσεις του περασμένου Ιουνίου.
Το τεράστιο χτύπημα κατά του τουρισμού, η μεγάλη αβεβαιότητα και τώρα οι νέοι περιορισμοί οδηγούν σε σενάρια για διπλάσιο αριθμό νέων κόκκινων δανείων, κοντά στα 20 δισ. ευρώ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζει πως αν το δυσμενές αυτό σενάριο επιβεβαιωθεί, οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν κάνει πολλά βήματα πίσω και ουσιαστικά θα έχει ακυρωθεί μεγάλο μέρος των προσπαθειών μείωσης των κόκκινων δανείων και ταυτόχρονα θα έχει αποδυναμωθεί ο αντίκτυπος των τιτλοποιήσεων του Ηρακλή.
Δύο είναι τα κεντρικά ζητήματα στις διαβουλεύσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τις τραπεζικές διοικήσεις και την Τράπεζα της Ελλάδος, αν και η λίστα με τα ανοιχτά τραπεζικά μέτωπα είναι πολύ μακρύτερη. Θα είναι η «Αργώ» αυτή που θα ακολουθήσει τον «Ηρακλή» και θα αναλάβει να σηκώσει το βάρος κόκκινων δανείων ύψους 40-45 δισ. ευρώ ή θα οδηγηθούμε σε «Ηρακλή 2»; Τι θα γίνει με τα δάνεια νοικοκυριών και επιχειρήσεων των οποίων λήγει η περίοδος αναστολής πληρωμών και θα υπάρξει μέριμνα και για όσους δεν είχαν πρόβλημα στο πρώτο lockdown αλλά δεν μπορούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους εξαιτίας του δεύτερου lockdown;
Όσον αφορά την bad bank ή project «Αργώ», το πόρισμα των δύο συμβούλων της κυβέρνησης, Lazard και Axia Ventures βρίσκεται καθ’ οδόν για το Μαξίμου και όπως όλα δείχνουν θα σταλεί σύντομα στην Κομισιόν, όπως ορίζει η τυπικά διαδικασία και στη συνέχεια θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις με την ΤτΕ και την ελληνική κυβέρνηση για την τελική διαμόρφωση του project. Ένα ρεαλιστικό σενάριο είναι η «Αργώ» να τεθεί σε πλήρη λειτουργία το αργότερο μετά το καλοκαίρι του 2021, ωστόσο η επιδείνωση των συνθηκών ενδέχεται να επιταχύνει την υλοποίηση του σχεδίου.
Σχετικά με τις ανατολές πληρωμών και τα νέα κόκκινα δάνεια, κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι απαιτείται κινητοποίηση όλων των εμπλεκόμενων μερών με την ελπίδα το εμβόλιο να αλλάξει το κλίμα στην αγορά και να επιστρέψουμε σύντομα σε ισχυρή ανάκαμψη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι ειλημμένη η απόφαση να υπάρξουν διευκολύνσεις τόσο για νοικοκυριά όσο και για επιχειρήσεις και το 2021, χωρίς ακόμα να είναι ξεκάθαρή η μορφή των διευκολύνσεων και πόσους μήνες του νέου έτους θα αφορά.
Από κει και πέρα, ο πρωθυπουργός έχει δεχθεί εισηγήσεις για μια πιο συνολική αντιμετώπιση του φαινομένου. Η βαθύτερη ύφεση, εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε σωρεία επιχειρηματικών λουκέτων. Κατά συνέπεια, ένα μεγάλο ποσοστό του επιχειρηματικού κόσμου θα χρειάζεται βαθιά αναδιάρθρωση των χρεών του για να επιβιώσει και όχι απλές διευκολύνσεις πληρωμών. Πριν από λίγες ημέρες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης τοποθέτησε την ύφεση του 2021 λίγο πάνω από 10% και την ανάπτυξη του 2021 λίγο πάνω από 5%.
Οι πρώτες επίσημες εκτιμήσεις των τραπεζών για το μέγεθος των επιπτώσεων του νέου lockdown και της γενικότερης αβεβαιότητας που προκαλεί η πανδημία, αναμένονται σύντομα. Από την ερχόμενη Πέμπτη, οι ελληνικές τράπεζες ξεκινούν τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων εννεαμήνου και οι διοικήσεις θα δώσουν μία πρώτη πρόβλεψη των δανείων που «κινδυνεύουν» μια των επιπρόσθετων προβλέψεων που εκτιμούν ότι θα χρειαστούν. Αναμένεται επίσης να γίνουν ανακοινώσεις για τις νέες αναστολές πληρωμών που θα ισχύσουν για το 2021.
Τραπεζικά στελέχη σημειώνουν πως όσο συνεχίζεται η επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών, τόσο το πρόβλημα διογκώνεται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν κοινοτικές πρωτοβουλίες για την επίλυση του προβλήματος, ακόμα και αν αυτές δεν σχετίζονται με μία κεντρική bad bank. Μέσα στο Δεκέμβριο ο Βάλντις Ντομπρόφσκις θα κάνει γνωστές τις προτάσεις της Κομισιόν για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων όμως οι ελληνικές τράπεζες γνωρίζουν ότι δεν πρέπει να περιμένουν πολλά.