Άκρον άωτον της ανευθυνότητας χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Χαράλαμπος Γκότσης τις αναφορές του Poul Thomsen περί αλλαγής των εκτιμήσεων του ΔΝΤ για την κατάσταση στην Ελλάδα, σε περίπτωση που πειστεί από τα ελληνικά δημοσιονομικά στοιχεία.
Ενημερώνοντας σήμερα την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για την έκθεση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς 2014-2015, ο κ. Γκότσης ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Έτυχε να συνταξιδέψω με τον κ. Thomsen σε ένα ταξίδι Φραγκφούρτη- Άμστερταμ. Είχε μαζί του και 10 συνεργάτες, εξοπλισμένοι όλοι με laptop -δεν μπορώ να καταλάβω γιατί πέφτουν έξω. Και να ακούω να μας λέει, να δούμε τα στοιχεία σας και αν πειστούμε από αυτά θα αλλάξουμε τα δικά μας. Είναι το άκρον άωτον της αποδοχής της ανευθυνότητας για την τύχη ενός λαού».
Ταυτόχρονα, ο κ. Γκότσης μίλησε για την ανάγκη να επιτραπεί το άνοιγμα της τραπεζικής αγοράς, τονίζοντας ότι σε καμία άλλη χώρα δεν υπάρχει τέτοιο τραπεζικό σύστημα με μία κεντρική τράπεζα και 4 συστημικές τράπεζες παράλληλα.
«Έγινε μια παρεξηγημένη συζήτηση στη χώρα μας με την κρίση για το παράλληλο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Το τραπεζικό σύστημα που έχει η χώρα μας, με μία κεντρική τράπεζα και τέσσερις συστημικές τράπεζες δεν υπάρχει σε καμία άλλη χώρα. Υπάρχει ανάγκη σιγά-σιγά να επιτρέψουμε το άνοιγμα της τραπεζικής αγοράς. Εμείς είδαμε από πολύ νωρίς ότι οι τράπεζες μας είχαν πρόβλημα στην αγορά χρηματοδότησης. Οι ελληνικές επιχειρήσεις, ακόμα και υγιείς, χρειάζονται ενίσχυση και κυρίως άντληση κεφαλαίων», τόνισε ενώ σε άλλο σημείο ανέφερε:
«Στις εναλλακτικές μορφές χρηματοδότησης η χώρα έμεινε πίσω. Βρίσκεται στην 132η θέση σε ό,τι αφορά την τραπεζική χρηματοπιστωτική αγορά. Πρέπει να δώσουμε την ευκαιρία στην αγορά, να λειτουργήσει συμπληρωματικά με τις τράπεζες».
Ο κ. Γκότσης ανέφερε επίσης ότι «είναι πολύ μεγάλο το πρόβλημα με τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών», επισημαίνοντας ότι «με τέτοιους σκελετούς στο ενεργητικό τους υπάρχει πρόβλημα και για την αποτίμηση τους στο Χρηματιστήριο».
Κληθείς να σχολιάσει την έκθεση της Επιτροπής για την κατάσταση των ελλειμμάτων τρεχουσών συναλλαγών, ο κ. Γκότσης υποστήριξε ότι η χώρα ήταν ήδη χρεοκοπημένη από το 2007 και απλά το 2009 η κρίση κορυφώθηκε, τονίζοντας ότι έπρεπε να υπάρξουν πολύ νωρίτερα περιοριστικά μέτρα για να έρθει σε ισορροπία η χώρα και να μην αποκλειστεί από τις αγορές.
«Η Επιτροπή Κεφαλαιογοράς δεν εστιάζει στην κατάσταση της χώρας το 2009, αλλά στο 2007 όπου τα ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών ήταν καταστροφικά. Δεν σημαίνει όμως ότι ήταν πρόβλημα εκείνου του έτους αλλά ότι ήταν αποτέλεσμα συσσωρευμένων προβλημάτων. Η χώρα είχε χρεοκοπήσει το 2007 και απλά το 2009 κορυφώθηκε η ανάγκη για δανεισμό και φτάσαμε εκεί που φτάσαμε. Το θέμα είναι ότι έπρεπε να υπάρχουν ήδη περιοριστικά μέτρα για να έρθει η χώρα σε ισορροπία και να μην αποκλειστεί από τις αγορές. Από το 2007 έπρεπε να εφαρμοστεί ένα περιοριστικό πρόγραμμα», υποστήριξε.
Ακόμα, χαρακτήρισε βραδυφλεγή βόμβα το παγκόσμιο πρόβλημα διόγκωσης των παραγώγων 10 και 11 φορές, όπως είπε, τονίζοντας ότι είναι καινούργια, επικίνδυνα προϊόντα που δεν τα αγγίζουμε, και προσέθεσε ότι η τελευταία απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς είναι να δοκιμάζονται για 6 μήνες και μετά θα παίρνουν άδεια για να βγουν στην αγορά.
Για τα ξένα fuds ανέφερε ότι «είναι γνωστό ότι είναι πολύ κερδοσκοπικά και πρώτοι επενδύουν σε αγορές που αντιμετωπίζουν προβλήματα», σημειώνοντας ότι «από τα 10 μεγάλα που επενδύουν στην Ελλάδα, τα 5-6 είναι πολύ γνωστά και η συμβολή τους στην ελληνική αγορά είναι σημαντική».
Τέλος, ερωτηθείς για το διάστημα περαίωσης των υποθέσεων που εξετάζει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ο κ. Γκότσης ανέφερε ότι μπορεί να χρειαστεί μια μέρα ή και χρόνια, σημειώνοντας ότι η Επιτροπή έχει ακόμα από το 2002, 10 υποθέσεις για άντληση κεφαλαίων, και προσέθεσε ότι αναμένεται να κλείσουν μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Photo by SOOC