H Γερμανία θέλει το ΔΝΤ αλλά δεν κάνει παραχωρήσεις για το χρέος

H Γερμανία θέλει το ΔΝΤ αλλά δεν κάνει παραχωρήσεις για το χρέος

Του Γιώργου Φιντικάκη

Μεγαλύτερο μαξιλάρι ασφαλείας φαίνεται να απαιτεί από την Ελλάδα η Γερμανία, η οποία αφενός θέλει να κρατήσει το ΔΝΤ σε ρόλο επόπτη για την Ελλάδα, αφετέρου όμως δεν προτίθεται να κάνει παραχωρήσεις στο ζήτημα απομείωσης του χρέους.

Στον απόηχο της συνάντησης Μέρκελ-Λανγκάρντ στο Βερολίνο και των δηλώσεων της τελευταίας ότι "θα εμπλακούμε με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στην Ελλάδα, κάτι το οποίο θα γίνει πιο σαφές στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου", αυτό που προκύπτει είναι ότι η Γερμανία συνεχίζει να θεωρεί μαξιμαλιστικές τις προτάσεις του ΔΝΤ για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Και παρότι επιθυμεί να παραμείνει το Ταμείο ως ελεγκτής της Ελλάδας, εντούτοις δεν προτίθεται να βάλει και πολύ νερό στο κρασί της στο θέμα του χρέους.

Σε αυτή τη λογική εντάσσεται και δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Suddeutsche Zeitung που αποκάλυψε ότι η γερμανική πρόταση για το χρέος συνδέει τον χρόνο της επιμήκυνσης με το μαξιλάρι ασφαλείας για τη μετά το Μνημόνιο εποχή. Ακριβώς δηλαδή επειδή το Βερολίνο δεν θέλει για λόγους καθαρά πολιτικούς να ανάψει το πράσινο φως σε μια μεγάλη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, στηρίζει την ιδέα να κτίσει η Ελλάδα ένα ακόμη μεγαλύτερο cash buffer, ικανό να καλύψει τις ανάγκες της χώρας ακόμη και έως το τέλος του 2019.

Στην πράξη η κυβέρνηση Μέρκελ ψάχνει έναν εύσχημο τρόπο για να μη φανεί ότι ευθύνεται η ίδια ότι ναρκοθετεί τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, πολλώ δε μάλλον σε μια στιγμή όπου ΔΝΤ και ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν προκρίνει την επέκταση των δανείων του EFSF έως και για 15 έτη.

Έτσι, αντιπροτείνει να συνδεθεί αυτή η χρονική επέκταση με τα αδιάθετα χρήματα από το τρέχον πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, δηλαδή τα περίφημα 25 δισ. ευρώ. Η ελληνική κυβέρνηση καλοβλέπει από την πλευρά της ένα τέτοιο σενάριο, καθώς θα μπορούσε να τα χρησιμοποιήσει για να αποπληρώσει ακριβά δάνεια, όπως εκείνο του ΔΝΤ.

Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας Suddeutsche Zeitung, η βάση της γερμανικής πρότασης είναι ότι για κάθε 5 δισ. ευρώ που θα λαμβάνει η Ελλάδα από τα αδιάθετα του τρέχοντος προγράμματος του ESΜ, η ελάφρυνση του χρέους θα μειώνεται κατά δύο έτη. Στην πράξη αυτό σημαίνει πως εάν η επέκταση της διάρκειας των δανείων του EFSF είναι 15 χρόνια και μείνουν αδιάθετα στο πρόγραμμα του ESM 25 δισ. ευρώ, στην περίπτωση που η Ελλάδα αντλήσει όλο αυτό το ποσό, η συνολική επιμήκυνση των δανείων του EFSF θα μειωθεί στα πέντε έτη.

Το να μειωθεί η επέκταση των δανείων του EFSF στα πέντε χρόνια, ήταν κάτι που η Γερμανία επιδίωκε από την αρχή των διαπραγματεύσεων. Και όπως υποστηρίζουν και ευρωπαϊκές πηγές, η Κομισιόν θεωρεί πως το μαξιλάρι ασφαλείας της Ελλάδας θα πρέπει να "φουσκώσει" περαιτέρω εάν η Γερμανία επιμείνει σε όσο το δυνατόν λιγότερη ελάφρυνση του χρέους.

Στον αντίποδα βέβαια, ένα περαιτέρω "φούσκωμα" του μαξιλαριού, μεταφράζεται σε ακόμη μεγαλύτερο στραγγαλισμό της ελληνικής οικονομίας και ακόμη μεγαλύτερη αιχμαλωσία των ταμειακών διαθεσίμων των οργανισμών της κυβέρνησης.

(φωτογραφία AP)