Την άμεση ανάγκη αναθεώρησης του σημερινού προβληματικού πλαισίου για την τιμολόγηση έθεσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, Θεόδωρος Τρύφων, από το βήμα του συνεδρίου του Economist.
Συγκεκριμένα, όπως τόνισε ο κ. Τρύφων, το σύστημα τιμολόγησης έχει επιφέρει τεράστιες μειώσεις τιμών στα γενόσημα φάρμακα (37,6% από το 2015 έως σήμερα) παρά τη μικρή συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη και την εγνωσμένη προστιθέμενη αξία τους στο σύστημα υγείας.
Ο πρόεδρος της ΠΕΦ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου διότι οι συνεχείς τιμολογιακές πιέσεις στα φάρμακα ελληνικής παραγωγής ανακόπτουν την δυναμική ενός σημαντικού βραχίονα της εθνικής οικονομίας ενώ σε πολλές περιπτώσεις καθίσταται αδύνατη η βιωσιμότητα καταξιωμένων προϊόντων και εταιρειών.
Την δυναμική των ελληνικών εταιρειών επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό και το ζήτημα των επιστροφών δαπάνης (rebate και clawback), ενός ποσού που κάθε χρόνο αυξάνεται και τείνει να γίνεται ένας αστάθμητος παράγοντας που ανακόπτει κάθε επενδυτικό πλάνο και οικονομικό προϋπολογισμό των εταιρειών.
Ο κ. Τρύφων επανέλαβε ότι η αντιμετώπιση του συστήματος τιμολόγησης αλλά και του clawback, που είναι ουσιαστικά έμμεση πρόσθετη τιμολόγηση, θα γίνει με τις απαραίτητες νομικές ενέργειες καθώς η ΠΕΦ έχει ήδη προσφύγει στα αρμόδια εθνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια.
Παράλληλα, ο ίδιος επισήμανε τις παρενέργειες από τη μείωση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης (2012-2017:-32%) και της φαρμακευτικής δαπάνης των νοσοκομείων (2012-2017:-24%) που εκτός από την τεράστια επιβάρυνση στη βιομηχανία οδηγούν και στην αύξηση της συμμετοχής των ασθενών.
Ο πρόεδρος της ΠΕΦ μίλησε για την ανάγκη ενός σταθερού πλαισίου φαρμακευτικής πολιτικής με μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, επιτρέποντας έτσι στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία να αξιοποιήσει τις σημαντικές ευκαιρίες στην παγκόσμια αγορά. Άλλωστε, το ελληνικό φάρμακο είναι ένα διεθνώς αναγνωρισμένο brand το οποίο εμπιστεύονται ασθενείς σε 85 χώρες απ' όλο τον κόσμο και το οποίο παράγει σημαντική προστιθέμενη αξία σε όρους απασχόλησης, επενδύσεων, εξαγωγών και τεχνογνωσίας.
Παρ'' όλα αυτά, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία εξακολουθεί να δέχεται υπερβολικές και ασύμμετρες πιέσεις στο πλαίσιο της φαρμακευτικής πολιτικής που εφαρμόζεται από την αρχή της κρίσης. Είναι, επιτέλους, καιρός να αξιοποιηθεί η σημαντική αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας προς όφελος των ασθενών, του συστήματος υγείας αλλά και της εθνικής οικονομίας.