Στην πρώτη επιθετική της κίνηση στην αγορά των ΑΠΕ προχωρά η ΔΕΗ ανακοινώνοντας, ίσως και σήμερα, την συμφωνία εξαγοράς του χαρτοφυλακίου της Volterra.
Σε μια κίνηση που εντάσσεται στο μεγάλο παιχνίδι για την επόμενη ημέρα της αγοράς ενέργειας στην Ελλάδα, η ΔΕΗ «κλείδωσε» σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες την εξαγορά τμήματος των αιολικών και φωτοβολταϊκών έργων της θυγατρικής του ομίλου Αβαξ, συνολικής ισχύος 112 MW. Απόφαση που ενισχύει τον ανταγωνισμό σε μια αγορά με έντονη κινητικότητα και ηχηρές επιχειρηματικές κινήσεις το τελευταίο διάστημα, καθώς ο ένας μετά τον άλλο οι μεγάλοι παίκτες της ενέργειας κατοχυρώνουν θέσεις για την επόμενη 20ετία.
Η εξαγορά από τη ΔΕΗ του υγιούς και κερδοφόρου χαρτοφυλακίου ΑΠΕ της Volterra αποτελεί την πρώτη δυναμική κίνηση της επιχείρησης «κλειδώνοντας» για την ίδια ένα ισχυρό ρόλο σε βάθος ετών. Με το deal αυτό, κάνει ένα ουσιαστικό βήμα στο πλαίσιο του μετασχηματισμού της, ακολουθωντας είτε αυτόνομη πορεία, είτε μέσω συνεργασιών, όπως αυτή με τον γερμανικό κολοσσό της RWE στην Δυτική Μακεδονία, με στόχο να έχει εγκαταστήσει 7,2 «πράσινα» γιγαβάτ έως το 2024.
Η συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών είχε κλείσει στα βασικά της σημεία εδώ και ημέρες, ωστόσο χθες οριστικοποιήθηκε και μέσα στις αμέσως επόμενες ώρες τα διοικητικά συμβούλια των δύο εταιρειών καλούνται να την εγκρίνουν και τυπικά.
Μπορεί στο χώρο να υπάρχει συνωστισμός μικρών και μεγάλων παικτών, ωστόσο deals στις ΑΠΕ, όπως το ΔΕΗ - Volterra και Motor Oil - Ελλάκτωρ, δείχνουν ότι θα επικρατήσουν εκείνοι που θα αποκτήσουν τα πιο αποδοτικά και ώριμα χαρτοφυλάκια.
Βασικός δρόμος σε αυτή την κούρσα δεν είναι άλλος από τις εξαγορές. Ελλείψει ηλεκτρικού χώρου οι παίκτες της ενέργειας, αντιμέτωποι με αντιδράσεις περιφερειαρχών, δημάρχων, συλλόγων, ακόμα και βουλευτών και καθώς καλούνται να ανταπεξέλθουν απέναντι σε μια περίπλοκη και μακρά διαδικασία αδειοδότησης, η οποία μπορεί να ξεπερνάει και τα 10 χρόνια στις περιπτώσεις δικαστικών προσφυγών, οι εξαγορές είναι το βασικό εργαλείο.
Τι αφορά η εξαγορά
Στο δια ταύτα, η απόκτηση των ΑΠΕ της Volterra αφορά συνολικά 112 ΜW εν λειτουργία και σε φάση κατασκευής έργα, χωρίς να περιλαμβάνει το σύνολο του χαρτοφυλακίου της θυγατρικής του ομίλου ΑΒΑΞ, ούτε και αυτό της προμήθειας στην λιανική του ρεύματος, το οποίο δοκιμάζεται, όπως και συνολικότερα ο κλάδος, από τις υψηλές τιμές στην χονδρεμπορική αγορά.
Τα αιολικά πάρκα που διαθέτει συνολικά η Volterra σε λειτουργία είναι ισχύος 73 MW, υπό κατασκευή 36 MW και υπό ανάπτυξη έργα ΑΠΕ, ισχύος 150 MW.
Οσο για το χαρτοφυλάκιο της Volterra στην προμήθεια, ήταν η βασική αιτία που ώθησε τη μητρική εταιρεία στην απόφαση για αποεπένδυση από την αγορά ηλεκτρισμού. Γι' αυτό διεξάγονται συζητήσεις με μεγάλο καθετοποιημένο ενεργειακό όμιλο.
Η μάχη για την κυριαρχία στην επόμενη ημέρα της αγοράς ενέργειας έχει ανοίξει για τα καλά, ο ένας με τον άλλο οι μεγάλοι παίκτες ενισχύουν τις θέσεις τους, ενώ το στίγμα δίνουν οι εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο και τα κονδύλια του REPOwer EU. Στην Ελλάδα μπορεί να υπάρχει συνωστιμός αδειών και οι βεβαιώσεις παραγωγού να αθροίζουν συνολικά 95 GW, τέσσερις φορές περίπου το στόχο της χώρας για το 2030, ωστόσο τα έργα που θα προχωρήσουν θα είναι μόνο τα πιο ώριμα. Τα έργα αυτά ξεκαθαρίζουν και ποιοι παίκτες θα πρωταγωνιστήσουν στο παιχνίδι των ΑΠΕ, του οποίου το μέγεθος, δίνει ο εθνικός στόχος για 25-30 GW μέχρι το 2030.
Οι πρωταγωνιστές
Πρωταγωνιστής στην ελληνική αγορά παραμένει η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με εγκατεστημένη ισχύ 800 MW και χαρτοφυλάκιο έργων υπό ανάπτυξη της τάξης των 2,3 GW, ενώ στη δεύτερη θέση έχει περάσει η Motor Oil μετά και την εξαγορά του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ της Ελλάκτωρ (493 MW και έργα υπό κατασκευή, συνολικής ισχύος άνω του 1,6 GW). Η απόκτηση του χαρτοφυλακίου της Volterra από την ΔΕΗ ενισχύει την θέση της τελευταίας, που τρέχει ένα γιγαντιαίο πλάνο 7,2 GW εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ μέχρι το 2024 και 9,1 GW μέχρι το 2026, συνολικού ύψους 8,4 δισ. ευρώ.
Η Mytilineos διαθέτει σήμερα χαρτοφυλάκιο ισχύος 8GW, εκ των οποίων τα 5GW εκτείνονται σε όλο τον πλανήτη (Λατινική Αμερική, Ευρώπη, Ασία και Αυστραλία), το 1 GW στην Ιταλία και τα 2 GW στην Ελλάδα. Τα ΕΛΠΕ έχουν αυτή τη στιγμή στην Κοζάνη το μεγαλύτερο εν λειτουργία φωτοβολταϊκό στην Ελλάδα και τη ΝΑ Μεσόγειο, έχοντας στόχο χαρτοφυλάκιο έργων, άνω των 2 GW έως το 2030.
Όσο για τον όμιλο Κοπελούζου, δρομολογεί μέσω του υποθαλάσσιου καλωδίου με Αίγυπτο, την μεταφορά «πράσινης» ενέργειας ισχύος 3 GW στη χώρα μας και την Ε.Ε, μια επένδυση συνολικής ισχύος κοντά στα 3 δισ. ευρώ.