Εκτενή αναφορά για την κρίση στη χώρα μας κάνει σήμερα η Guardian. Το ρεπορτάζ που φέρει το τίτλο «Η ελληνική κρίση χρέους: Ο κόσμος δεν βλέπει φως στο τέλος του τούνελ» περιγράφει πόσο δύσκολη είναι η οικονομική κατάσταση των Ελλήνων και πόσο ο Αλέξης Τσίπρας απογοήτευσε τους ψηφοφόρους του.
Στο ρεπορτάζ τονίζεται ότι η Αθήνα, όπως τα περισσότερα αστικά κέντρα, έχει πληγεί ιδιαίτερα από την κρίση. Μάλιστα, για το σκοπό αυτό η Guardian επικαλείται μελέτη της DiaNeosis ότι το 15% του πληθυσμού ή 1.647.703 άτομα βρέθηκαν το 2015 κάτω από το ακραίο όριο φτώχειας, ενώ το 2009 ο αριθμός αυτός δεν ξεπερνούσε το 2,2%.
Παράλληλα, γίνεται αναφορά στα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδο, σύμφωνα με τα οποία, ο καθαρός πλούτος των ελληνικών νοικοκυριών υποχώρησε κατά 40% την ίδια περίοδο. «Η ανεργία που αποτελεί και την πιο ολέθρια επίδραση της λιτότητας διαμορφώνεται περίπου στο 22% που είναι και η υψηλότερη στην ΕΕ, παρά τη μείωση κατά 5% που σημείωσε τα τελευταία δύο χρόνια» αναφέρει η Guardian.
Όπως μάλιστα επισημαίνει, αν και τα χειρότερα έχουν τελειώσει όσον αφορά τη δημοσιονομική προσαρμογή, λίγοι πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να ξεφύγει από ένα τέταρτο πρόγραμμα διάσωσης, ακόμη και αν η Αθήνα ανακτήσει την πρόσβαση στις αγορές, όταν το τρέχον πρόγραμμα -που χρηματοδοτείται από την ΕΕ και το ΔΝΤ- τελειώσει τον Αύγουστο του επόμενου έτους.
Η Guardian επικαλείται δηλώσεις του διευθυντή ερευνών της DiaNeosis, Κυριάκου Πιερρακάκη, με τις οποίες τονίζεται ότι είναι πολύ δύσκολο να δούμε τη χώρα να καταφέρνει να κάνει μία καθαρή έξοδο και να συγκεντρώνει τα χρήματα που απαιτούνται για την αναχρηματοδότηση του χρέους της. Κατά συνέπεια, συνεχίζει η Guardian, ο ισχυρισμός της κυβέρνησης ότι η χώρα έχει γυρίσει σελίδα είναι ανεπαρκής.
Η αβεβαιότητα κυριαρχεί στην Ελλάδα, καταλήγει το δημοσίευμα.