Guardian: Ο κίνδυνος του Grexit επιστρέφει

Guardian: Ο κίνδυνος του Grexit επιστρέφει

Για μια ακόμη φορά οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών θα συναντηθούν για να συζητήσουν για την οικονομία της Ελλάδας εν μέσω της προσφυγικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Guardian.

Το σημερινό Eurogroup θα είναι καθοριστικό για το αν θα δοθεί τελικά το πράσινο φως για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Η αξιολόγηση έχει καθυστερήσει λόγω της διαφωνίας μεταξύ των δανειστών και της Αθήνας για περαιτέρω μέτρα που ζητάν οι θεσμοί ώστε να μειωθούν οι δαπάνες. Οι δανειστές θεωρούν τα μέτρα αυτά ως το «κλειδί» για να επιστρέψει η χώρα στην ανάπτυξη.

«Πιστεύω πως η κατάσταση είναι πιο επικίνδυνη απ' ότι ήταν το περασμένο καλοκαίρι», δήλωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης.

«Τότε το ζήτημα ήταν η πολιτική βούληση λίγων ανθρώπων, ενώ τώρα πρόκειται για ζήτημα εφαρμογής μεταρρυθμίσεων και σκληρής δουλειάς και αν μια κυβέρνηση δεν πιστεύει σε αυτές και τις εφαρμόζει με δυσφορία, η πρόοδος γίνεται πολύ δύσκολη», εξήγησε ο πρώην υπουργός Οικονομικών.

Η σημερινή συνάντηση των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών γίνεται σε μια ιδιαίτερα δύσκολή περίοδο. Η ανεργία στην Ελλάδα παραμένει η υψηλότερη στην Ευρώπη καθώς αγγίζει το 25% και πολλές επιχειρήσεις μετεγκαθίστανται στη Βουλγαρία, την Αλβανία, τη Ρουμανία και στην Κύπρο ως αποτέλεσμα της υπερφορολόγησης.

Επίσης, ο τουρισμός έχει υποστεί πλήγμα λόγω της εισροής προσφύγων σε νησιά του Αιγαίου οπού ακυρώνονται πολλές κρατήσεις.

Η ελληνική οικονομία σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑ έχει επιστρέψει στη ύφεση. Μετά από τρεις διασώσεις και, ίσως, την μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους στην Ιστορία, το Grexit βρίσκεται και πάλι στο τραπέζι.

Επιχειρηματίες και τραπεζίτες παραδέχονται πως η οικονομία βρίσκεται υπό διάλυση και το ενδεχόμενο ενός παράλληλου νομίσματος συζητιέται πλέον ανοιχτά. «Η πιθανότητα ενός Grexit υπάρχει ακόμα», τονίζει ο κ. Χαρδούβελης.

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, δήλωσε πως «δεν έχουμε άλλο χρόνο» και πρόσθεσε πως ελπίζει πως το ΔΝΤ θα φανεί πιο συνεργάσιμο.

Ωστόσο, το ΔΝΤ που δέχεται πιέσεις από τα κράτη – μέλη του επιμένει πως η Ελλάδα θα πρέπει να πάρει περαιτέρω μέτρα ύψους 9 δισεκατομμυρίων ευρώ για να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% τα επόμενα χρόνια.

Το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους παραμένει στο κέντρο της διαφωνίας μεταξύ των Ευρωπαίων πιστωτών και του ΔΝΤ, ενώ οι νέες μειώσεις στις συντάξεις είναι αδιανόητες για την κυβέρνηση.

Τέλος, η εκπρόσωπος του Wolfgang Schaeuble δήλωσε πως δεν πρόκειται να υπάρξει χαλάρωση της στάσης των πιστωτών λόγω της προσφυγικής κρίσης που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.