ΓΣΕΒΕΕ: Δημιουργία της στρατηγικής "Δεύτερης Ευκαιρίας" για επιχειρήσεις

ΓΣΕΒΕΕ: Δημιουργία της στρατηγικής "Δεύτερης Ευκαιρίας" για επιχειρήσεις

Τη δημιουργία της στρατηγικής της «Δεύτερης Ευκαιρίας» για τις επιχειρήσεις που βρίσκονται στο κόκκινο και χρειάζονται ορισμένες παρεμβάσεις είτε για να επιβιώσουν, είτε για να εκκαθαρίσουν χωρίς επιπρόσθετα βάρη ζήτησε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, κατά την ομιλία του σε ημερίδα που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Κορινθίας.

«Είναι η λεγόμενη "Δεύτερη ευκαιρία", η οποία απουσιάζει παντελώς ως στρατηγική στη χώρα μας για τις μικρές επιχειρήσεις. Φιλοδοξούμε ότι σε μια πιλοτική φάση θα μπορέσουμε να θέσουμε τις βάσεις για μια ολοκληρωμένη πολιτική μη δόλιων πτωχεύσεων και επαναφοράς στην αγορά ανθρώπων, με φιλοδοξίες, ικανότητες που θα είναι σε θέση να κρατήσουν εν ζωή ή να επανασυστήσουν μια επιχείρηση ή να συμβάλλουν στη δημιουργία μιας νέας αρχής», ανέφερε ο κ. Καββαθάς.

Στη συνέχεια ο κ. Καββαθάς σημείωσε ότι «οι παρεμβάσεις που προωθούνται και θα κορυφωθούν με την νέα αύξηση του ΦΠΑ και άλλων έμμεσων φόρων, περισσότερο προκαλούν νέα υποτίμηση των επαγγελμάτων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων παρά δημιουργούν όρους δίκαιης ανακατανομής των βαρών».

Ο κ. Καββαθάς, υπογράμμισε ότι κρίσιμη μεταβλητή θα αποτελέσει η πρόοδος σχετικά με τον νέο αναπτυξιακό, την απορρόφηση των προγραμμάτων ΕΣΠΑ αλλά και η στοχευμένη παρέμβαση των διεθνών χρηματοδοτικών θεσμών (Ευρ. Τράπεζα Επενδύσεων, πακέτο Γιούνκερ).

«Θεωρούμε, συνέχισε ο ίδιος, ότι απαιτούνται και σημαντικές θεσμικές αλλαγές που θα επιφέρουν ανάταξη του οικονομικού κλίματος. Μια από αυτές είναι η δημιουργία ενός ταμείου ή τράπεζας μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αυστηρά με όρους λειτουργίας αγοράς και αύξησης του κοινωνικού πλεονάσματος.

Παράλληλα, θα πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες για βελτίωση της ρευστότητας μικρών επιχειρήσεων, μέσα από σχήματα μικροχρηματοδότησης και ενίσχυσης των συνεργατικών σχηματισμών και καινοτομικών συνεργιών, ώστε η ελληνική επιχείρηση να καταστεί ανταγωνιστική, εξωστρεφής (όσες μπορούν) και να αποκτήσει την κατάλληλη δυναμική ώστε να καλύψει τη διεθνή θέση της αλλά και την εγχώρια ζήτηση.

Ακόμη, μια πάγια θέση της ΓΣΕΒΕΕ είναι η χρήση αφορολόγητου αποθεματικού ως πηγή κεφαλαίων για τις ΜμΕ και τα επιχειρηματικά projects νεοφυών επιχειρήσεων (μέσω αναπτυξιακού ταμείου).

Επίσης, θα πρέπει να σχεδιαστούν ξανά χρηματοδοτικά προγράμματα ενίσχυσης μικρομεσαίων και συμμετοχής τους σε έμμεσες χρηματοδοτήσεις όπως οι δημόσιες συμβάσεις, οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας για την τοπική-περιφερειακή ανάπτυξη».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ