Μείωση της ώρας του ντους, οδήγηση με χαμηλή ταχύτητα, πρόστιμα για κλιματισμό με ανοιχτές πόρτες... Οι Ευρωπαίοι ξεκινούν εκστρατείες μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας ενόψει του χειμώνα.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε απόφαση τον περασμένο Ιούλιο, προτείνοντας στα κράτη-μέλη της ΕΕ να υιοθετήσουν μη υποχρεωτικό στόχο για μείωση της χρήσης φυσικού αερίου κατά 15% μέχρι τον Μάρτιο του 2023, σε σχέση με τη μέση κατανάλωση από το 2016 έως το 2021.
Ιδού τα μέτρα που λαμβάνουν χώρες της ΕΕ:
Γαλλία
Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε μείωση της χρήσης φυσικού αερίου κατά 10% και προειδοποίησε ότι υποχρεωτικά μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας θα τεθούν στο τραπέζι αν οι προσπάθειες αποδειχθούν ανεπαρκείς.
Οι εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου αντιπροσωπεύουν το 15% της κατανάλωσης φυσικού αερίου της Γαλλίας, γεγονός που την καθιστά λιγότερο ευάλωτη σε σχέση με τους περισσότερους ομολόγους της στην ΕΕ.
Επιπλέον, τα φώτα στον εμβληματικό Πύργο του Άιφελ θα σβήνουν περίπου μία ώρα νωρίτερα, στις 23.45, ανακοίνωσε ο δήμαρχος του Παρισιού στις 13 Σεπτεμβρίου.
Οι ιδιοκτήτες καταστημάτων που θα αφήνουν ανοιχτές τις πόρτες των κλιματιζόμενων καταστημάτων θα τιμωρούνται με πρόστιμο 750 ευρώ.
Οι φωτεινές διαφημίσεις θα απαγορευτούν από τη 1 το πρωί έως τις 6 το πρωί.
Γερμανία
Η Γερμανία υπήρξε η πιο εξαρτημένη χώρα από τις ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου. Ο υπουργός Οικονομίας της χώρας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, ανακοίνωσε σειρά από μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ στις 2 Σεπτεμβρίου με την ελπίδα να μειωθεί η χρήση φυσικού αερίου κατά περίπου 2%.
Αναλυτικά, τα δημόσια κτίρια θερμαίνονται μέχρι και 19 βαθμούς Κελσίου, οι βιτρίνες των καταστημάτων απαγορεύεται να φωτίζονται τη νύχτα, απαγορεύεται η θέρμανση ιδιωτικών κολυμβητηρίων.
Αυστρία
Η Αυστρία εξαρτάται επίσης σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό αέριο, λαμβάνοντας πάνω από το 80% των προμηθειών της από τη Μόσχα τα προηγούμενα χρόνια. Την περασμένη εβδομάδα, το τμήμα κλίματος της Αυστρίας ξεκίνησε την εκστρατεία εξοικονόμησης ενέργειας «Αποστολή 11», με τις εξής συστάσεις:
Οδηγήστε πιο αργά για εξοικονόμηση ενέργειας — με προτεινόμενο όριο ταχύτητας 100 km/h, κάντε τακτική απόψυξη του καταψύκτη, μειώστε τον χρόνο του ντους.
Ισπανία
Η Ισπανία δεν εξαρτάται όσο άλλα μέλη της ΕΕ από το ρωσικό αέριο, το οποίο αντιπροσώπευε το 14,5% των εισαγωγών της. Ωστόσο, το ισπανικό κοινοβούλιο συμφώνησε σε μείωση κατά 8% στη χρήση φυσικού αερίου.
Οι θερμοκρασίες κλιματισμού στα περισσότερα δημόσια κτίρια και επιχειρήσεις δεν πρέπει να είναι κάτω από 27 βαθμούς Κελσίου το καλοκαίρι. Και η θέρμανση δεν πρέπει να είναι πάνω από 19 βαθμούς Κελσίου κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
Επιπλέον, θα κλείνουν οι πόρτες των κλιματιζόμενων καταστημάτων και θα μείνουν χωρίς νυχτερινό φωτισμό εξωτερικών χώρων καταστήματα και δημόσια μνημεία.
Φινλανδία
Παρόλο που το 75% των προμηθειών φυσικού αερίου της Φινλανδίας προέρχονταν από ρωσικές εισαγωγές, η χώρα δεν είναι τόσο ευάλωτη.
Το φυσικό αέριο αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 6% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας στη χώρα. Την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου, το υπουργείο Οικονομικών Υποθέσεων και Απασχόλησης ανακοίνωσε εκστρατεία με τίτλο «Ένα βαθμό χαμηλότερα», η οποία στοχεύει στο να πείσει το 75% των Φινλανδών να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας:
Μείωση της θερμοκρασίας του σπιτιού στον θερμοστάτη, μείωση της χρήσης ηλεκτρικών συσκευών και πηγών φωτός και πεεριορισμός των ντους σε 5 λεπτά.
Ιταλία
Η Ιταλία εισήγαγε σχεδόν το 40% του φυσικού της αερίου από τη Ρωσία πέρυσι. Με πρωτοβουλία του ιταλικού υπουργείου Οικολογικής Μετάβασης, η χώρα στοχεύει σε μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 7% (5,3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα) μέχρι τον Μάρτιο:
Ο θερμοστάτης στα βιομηχανικά κτίρια να μειωθεί κατά ένα βαθμό στους 17 βαθμούς Κελσίου, ο θερμοστάτης οικιστικών τετραγώνων θα ρυθμίζονται στους 19 βαθμούς Κελσίου, τα καλοριφέρ θα είναι απενεργοποιημένα για τουλάχιστον μία ώρα την ημέρα.
Ολλανδία
Η ολλανδική κυβέρνηση ξεκίνησε εκστρατεία τον Απρίλιο σε μια προσπάθεια να μειώσει την εξάρτηση από το ρωσικό αέριο, το οποίο αποτελεί περίπου το 12,5% της συνολικής χρήσης αερίου της Ολλανδίας.
Αναλυτικά, προτείνει ντους στα 5 λεπτά και μείωσης της κεντρικής θέρμανσης.
Είναι αυτά αρκετά;
Αν η Ευρώπη καταφέρει να μειώσει τη χρήση φυσικού αερίου κατά 15% έως τον Μάρτιο του 2023, θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τον χειμώνα παρά τις ραγδαίες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας, σύμφωνα με αναλυτές.
Ωστόσο, άλλοι θεωρούν τον στόχο φιλόδοξο, προειδοποιώντας για πιθανή χειμερινή ύφεση.