Η βελτίωση των κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών και η επαναφορά των μερισμάτων οδηγεί σε αναβάθμιση και άνοδο των μετοχών αναφέρει έκθεση της Goldman Sachs. Η οποία αναβαθμίζει τις συστημικές τράπεζες ανεβάζοντας τις τιμές στόχους από 27% έως 56% σε σχέση με τις τρέχουσες τιμές. Η Goldman βλέπει κέρδη φέτος και τις Εθνική και Eurobank να διανέμουν μέρισμα για τη φετινή χρήση, την Alpha Bank να διανέμει μέρισμα για τη χρήση του 2023 και αυξάνει τις εκτιμήσεις της για τα κέρδη ανά μετοχή κατά μέσο όρο 2% φέτος και 4% ή περισσότερο στην επόμενη διετία. Επίσης, ο οίκος αναμένει αύξηση των καθαρών εσόδων από τα επιτόκια (nii) κατά 3% το 2023-2024 και περιμένει όλες τις τράπεζες να έχουν οφέλη από πιθανή αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ.
Έτσι η Goldman Sachs συστήνει αγορά για τις μετοχές των Alpha Bank και Eurobank, κάνει ουδέτερη σύσταση για την Πειραιώς, αλλά ανεβάζει για όλες τις τιμές στόχους. Οι νέες τιμές:
- Alpha Bank στα 1,75 ευρώ από 1,68 ευρώ
- Πειραιώς στα 1,80 ευρώ από 1,70 ευρώ
- Eurobank στα 1,50 ευρώ από 1,40 ευρώ προηγουμένως.
Οι εκτιμήσεις της Goldman Sachs έχουν περάσει από το φίλτρο της κερδοφορίας σε σχέση με το κόστος κεφαλαίου. Η Goldman βλέπει αύξηση του καθαρών εσόδων από επιτόκια (nii) φέτος που θα αυξάνονται περισσότερο από του χρόνου για όλες τις ελληνικές τράπεζες. Για φέτος βλέπει αύξηση του nii, 1% στην Alpha Bank, 2% στην Εθνική και 3% στην Πειραιώς.
Οι 3 καταλύτες που θα επηρεάσουν τις τιμές
Με τις αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ, η Goldman Sachs περιμένει θετικές επιπτώσεις στην κερδοφορία (ROE) φέτος. Αύξηση έως και μισή ποσοστιαία μονάδα της ΕΚΤ (από -0,5% έως 0), σημαίνει όφελος από καθαρό επιτοκιακό έσοδο:
- 60 εκατ. ευρώ για τη Eurobank
- 70 εκατ. ευρώ για την Εθνική
- 60 εκατ. ευρώ για την Πειραιώς
- 28 εκατ. ευρώ για την Alpha Bank
Οι καταλύτες λοιπόν που θα επηρεάσουν τις τιμές των τραπεζών, είναι:
- Πρώτον, η αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους NII κατά 3% κατά μέσο όρο το διάστημα 2023-2024.
- Δεύτερον, η αύξηση του κόστος κινδύνου CoR κατά 5 μονάδες βάσης σε μέσο όρο το 2023-2024, ενσωματώνοντας δυσκολίες από το περιβάλλον υψηλότερων επιτοκίων.
- Τρίτον, οι ελαφρώς μειωμένες λειτουργικές δαπάνες κατά μέσο όρο 1% το διάστημα 2022-2024.
Η Goldman συνοψίζει για τα αποτελέσματα των τραπεζών το 2021 ότι ο δείκτης NPE του κλάδου υποχώρησε στο 10% το 2021 από 28% το 2020, υποδηλώνοντας σημαντική βελτίωση στον δείκτη κεφαλαίων CET1 σε σχέση με την κερδοφορία των ενσωματωμένων κεφαλαίων (ROTE). Στο τελευταίο τρίμηνο, την πιο σημαντική μείωση του δείκτη NPE κατέγραψαν οι Alpha (-8%) και Εθνική Τράπεζα (-5 %), χάρη στις τιτλοποιήσεις NPEs ύψους 3,4 δισ. ευρώ και 1,1 δισ. ευρώ, αντίστοιχα. Τα τρία θέματα που εκτιμά ότι απασχόλησαν περισσότερο, κατά τη διάρκεια των αποτελεσμάτων ήταν η επανέναρξη διανομής μερισμάτων, οι αυξήσεις επιτοκίων και οι άμεσοι και έμμεσοι κίνδυνοι που σχετίζονται με τη γεωπολιτική.