Global Capital: Η επιτυχημένη έκδοση της Πειραιώς στρέφει τις τράπεζες στα MREL και πράσινα ομόλογα

Global Capital: Η επιτυχημένη έκδοση της Πειραιώς στρέφει τις τράπεζες στα MREL και πράσινα ομόλογα

Οι ελληνικές τράπεζες στρέφουν το ενδιαφέρον τους στην υποχρέωση MREL (Minimum Required Eligible Liabilities) και στην έκδοση πράσινων ομολόγων μετά την επιτυχημένη  έκδοση ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης (AT1) της Τράπεζας Πειραιώς. Αυτό επισημαίνεται σε δημοσίευμα της Global Capital.

Υπενθυμίζεται πως το MREL είναι η υποχρέωση κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών στο πλαίσιο πρόληψης κεφαλαιακών κενών που απορρέει από την πανευρωπαϊκή πρόκληση για τη διαμόρφωση δείκτη συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας έως 25% μέχρι το 2025. Ο στόχος αυτό προβλέπεται από την MREL  που θέσπισε το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης (SRB) μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση της περασμένης δεκαετίας. 

Στόχος είναι η διαμόρφωση κεφαλαίου για την προστασία των καταθετών σε περίπτωση εξυγίανσης και να πληρούν μια ελάχιστη απαίτηση ιδίων κεφαλαίων και υποχρεώσεων (MREL) με την έκδοση επαρκών χρηματοοικονομικών μέσων, τα οποία μπορούν να διαγραφούν, να απομειωθούν ή και να μετατραπούν σε μετοχικό κεφάλαιο. 

Σε αυτό το πλαίσιο, η Global Capital σημειώνει πως η έκδοση του ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης της Τράπεζας Πειραιώς (AT1) τράβηξε τα βλέμματα των επενδυτών, καθώς τα κουπόνια είχαν μεγάλα επιτόκια 8,75% για 600 εκατ. ευρώ που άντλησε η τράπεζα, με τις προσφορές να ξεπερνούν τα 2,2 δις.ευρώ.  H τράπεζα είχε προϊδεάσει τους επενδυτές για αυτή την έκδοση ήδη από τον Μάρτιο, ωστόσο στην αγορά υπήρχε αμφιβολία για το αν οι επενδυτές υποστηρίξουν την έκδοση, όταν η αξιολόγηση CCC είναι από τις πιο ριψοκίνδυνες για την αγορά των AT1. 

« Η έκδοση AT1 έστειλε ένα πολύ θετικό μήνυμα στις αγορές και στην επενδυτική κοινότητα, ότι μπορεί να επιστρέψει στην Ελλάδα»δήλωσε χαρακτηριστικά η Χρυσάνθη Μπερμπάτη, επικεφαλής επενδυτικών σχέσεων του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς.Τραπεζικά στελέχη εκτιμούν πως «η έκδοση αποτελεί μια πολύ θετική εξέλιξη που φέρνει εκ νέου τους επενδυτές στη χώρα και δίνει πρόσβαση στην Ελλάδα σε νέες μορφές χρέους»

Η αύξηση των  κεφαλαίων ύψους 1,38 δις.ευρώ στα τέλη Απριλίου, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, σχεδιάστηκε για να συμβάλλει στη μείωση των NPE’s της τράπεζας, με την επιτυχία στην άντληση των κεφαλαίων και την ταχύτητα που κινήθηκε η τράπεζα προς την κατεύθυνση της μείωσης των NPE’s να στέλνει μήνυμα  εξυγίανσης του ισολογισμού της και επιστροφής της σε μία ανοδική πορεία. 

 «Πριν την έναρξη της ΑΜΚ φάνταζε πολύ δύσκολο για εμάς να απευθυνθούμε στην αγορά» σχολιάζει η κ.Μπερμπτάτη κι προσθέτει πως «πλέον που έχουμε τη μεγάλη εικόνα βλέπουμε πως ο κλάδος επέστρεψε στην κανονικότητα και πιστεύουμε πως θα φτάσουμε τις άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες». 

Η τράπεζα χρησιμοποιεί το πρόγραμμα «Ηρακλής» προκειμένου να μειώσει τα NPE’s από 45% στα τέλη του 2020, σε 13% μέσα στο τρέχον έτος. Επίσης, η Τράπεζα Πειραιώς σχεδιάζει να μειώσει περαιτέρω τα NPE’s κάτω από 10% έως τα τέλη του 2021 και μακροπρόθεσμα κάτω από 3%. 

Κεφαλαιακές ανάγκες 13 δις.ευρώ έως το 2025

Όπως αναφέρει η έγκυρη ιστοσελίδα μετά την επιτυχημένη έκδοση της Πειραιώς οι τέσσερις συστημικές τράπεζες στρέφονται στην εκπλήρωση της υποχρέωσης MREL, με το SRB να κρίνει πως οι συστημικές ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να προσεγγίσουν κεφάλαια 13 δις.ευρώ έως τα τέλη του 2025.  Μετά το ντεμπούτο της Πειραιώς στην αγορά με το AT1,  η τράπεζα σχεδιάζει να επιστρέψει αργότερα στο έτος στις αγορές για να «σηκώσει» 300 εκατ.ευρώ ακόμη για το κύριο χρέος («senior debt»), η Eurobank σχεδιάζει να «σηκώσει» 500 εκατ.ευρώ μέσα στο καλοκαίρι, ενώ η Alpha Bank ίσως εκδόσει senior ομόλογο μέσα στο 2021. 

Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα κινείται στον «αστερισμό» του NextGen ΕU fund, δηλαδή τον κεφαλαίων που διατίθενται από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την πράσινη μετάβαση. Έτσι λοιπόν ίσως η Πειραιώς αποφασίσει να εκδόσει πράσινο ομόλογο, αναφέρει η  Χρυσάνθη Μπερμάτη, με την Ελλάδα να αναμένει κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους έως 17% του ετήσιου ΑΕΠ της κατά την περίοδο 2021-2026. Η Τράπεζα Πειραιώς δεν είναι η μόνη τράπεζα που σκέφτεται την έκδοση πράσινων ομολόγων, με την Εθνική Τράπεζα και την Eurobank να προωθούν μια πιο πράσινη ατζέντα.