Διαθέτεις «ταμείο» 35 δισ. ευρώ το οποίο αντιστοιχεί περίπου στο 20% του ΑΕΠ σου, μια από τις μεγαλύτερες αναλογίες παγκοσμίως αν όχι η μεγαλύτερη. Έχεις ολοκληρώσει το πρόγραμμα κρατικού δανεισμού από τον Ιούνιο με τέσσερις επιτυχημένες εκδόσεις ομολόγων που σου απέφεραν 11,5 δισ. ευρώ με ιστορικά χαμηλό κόστος δανεισμού. Και βγαίνεις πάλι στις αγορές με διπλό reopening για να αντλήσεις ακόμη περισσότερους πόρους; Ναι είναι η απάντηση που δίνεται αρμοδίως η οποία μάλιστα τεκμηριώνεται.
Στις αγορές επικρατούν πρωτόγνωρα ευνοϊκές συνθήκες για τα ελληνικά ομόλογα. Τεράστια ζήτηση -και στις τέσσερις εκδόσεις της φετινής χρονιάς μαζεύτηκαν προσφορές 20-25 δις. ευρώ ανά έκδοση- και ολοένα και χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού. Σήμερα λοιπόν, με το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών μπορούν να καταγραφούν δύο ακόμη ιστορικά ρεκόρ: η πρώτη έκδοση ομολόγου με αρνητικό επιτόκιο (τα φώτα θα εστιαστούν στο reopening του 5ετούς) και το χαμηλότερο κόστος δανεισμού στην ιστορία για ομόλογο διάρκειας 30 ετών. Ούτε αυτός όμως είναι ο στόχος του οικονομικού επιτελείου και του ΟΔΔΗΧ.
Η σημερινή διπλή έκδοση γίνεται προκειμένου να «γεμίσει» η καμπύλη των ελληνικών ομολόγων, να αποκτήσουν περισσότερο «όγκο» (άρα και οντότητα) οι ελληνικοί τίτλοι στα ταμπλό των αγορών και για να υπάρχει προσφορά ελληνικών τίτλων σε μια περίοδο που η ζήτηση είναι πολύ μεγάλη. Ποιο θα ήταν το νόημα να είναι ενεργό το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αν δεν υπάρχουν διαθέσιμοι τίτλοι να αγοράσει;
Το να δίνει η Ελλάδα το παρόν στις αγορές όσο κρατούν οι τόσο ευνοϊκές συνθήκες, είναι λοιπόν κομβικής σημασίας και γι’ αυτό η σημερινή έκδοση (εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά και προχωρήσει κανονικά η έκδοση) δεν θα είναι η τελευταία της χρονιάς. Και ας βρεθεί η χώρα να έχει αντλήσει ακόμη και πάνω από 14 δις. ευρώ φέτος μέσω των αγορών στο τέλος της σημερινής ημέρας.
Το τι θα γίνουν τα διαθέσιμα που θα έχουν συσσωρευτεί (σ.σ αρχές Σεπτέμβρη θα βρεθούμε και πάλι με ταμειακά διαθέσιμα άνω των 37 δισ. ευρώ) είναι μια άλλη συζήτηση η οποία επίσης θα γίνει κάποια στιγμή. Το πλάνο προβλέπει ότι τα υψηλά ταμειακά διαθέσιμα θα διατηρούνται για όσο διάστημα η χώρα δεν έχει διασφαλισμένη την επενδυτική βαθμίδα στους τίτλους της. Από τη στιγμή που θα ανακτηθεί και αυτό το «προνόμιο», η ταχεία αποκλιμάκωση του χρέους θα γίνει και πάλι προτεραιότητα.
Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν κινήσεις απομείωσης του χρέους μέχρι τότε. Είναι πολύ πιθανό ότι θα δούμε πρόωρες αποπληρωμές χρέους (και όχι αποκλειστικά προς το ΔΝΤ αυτή τη φορά) πριν αλλάξει ο χρόνος.