Σε όλες τις εκθέσεις που αναφέρονται στην οικονομική κατάσταση και στην οικονομική πορεία της χώρας, στις δημοσιονομικές της επιδόσεις και στους αντίστοιχους αριθμοδείκτες, συμπεριλαμβάνεται ένα ειδικό κεφάλαιο που αναλύει την σημαντική αύξηση της αξίας τους, που παρουσιάζουν τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία, όπως είναι οι μετοχές, τα ομόλογα και τα ακίνητα.
Διότι πάνω σε αυτές τις τιμές, αφενός έχουν ενσωματωθεί τα οικονομικά και επιχειρηματικά πεπραγμένα και αφετέρου προεξοφλούνται όλες οι μελλοντικές θετικές εξελίξεις. Τα ξένα funds που τοποθετούν τα κεφάλαια τους στα ακίνητα προεξοφλούν ένα ανερχόμενο αγοραστικό ενδιαφέρον που θα προσανατολιστεί στα ξενοδοχειακά ακίνητα, στα παραθαλάσσια εξοχικά ακίνητα, στα ευρύτερα τουριστικά ακίνητα και στα ακίνητα που θα αποτελέσουν τις απαιτούμενες υποδομές στον τομέα της αποθήκευσης, των διανομών και των μεταφορών. Ταυτόχρονα εκδηλώνεται και ενδιαφέρον για αγροτικά ακίνητα.
Και παρ’ όλο που οι τιμές των ακινήτων και συνεπακόλουθα των μισθωμάτων έχουν πάρει την ανηφόρα και δεν είναι λίγοι αυτοί που εδώ και καιρό αναφέρονται στον κίνδυνο εμφάνισης «φούσκας», το διαρκώς αυξανόμενο αγοραστικό ενδιαφέρον δεν τις επιτρέψουν να υποχωρήσουν. Θα πρέπει να σημειώσουμε πως δεν είναι μόνο σημαντικά τα κεφάλαια που διατίθενται για τις αγορές ακινήτων, αλλά κυρίως τα κεφάλαια που συνοδεύουν την ανάπτυξη των ανεγειρόμενων οικιστικών συγκροτημάτων, των ξενοδοχείων, των τουριστικών καταλυμάτων, καθώς και των απαραίτητων hubs της εφοδιαστικής αλυσίδας.
Τα funds που τοποθετούνται στα ομόλογα αναμένουν, αύξηση των τιμών τους στις δευτερογενείς αγορές χρέους, αφού οι τιμολογήσεις στις αγορές είναι ολοένα και καλύτερες, με δεδομένο ότι οι επιτοκιακές αποδόσεις τους υποχωρούν. Κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί μετά και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας όσον αφορά το αξιόχρεο της χώρας μας.
Και ενώ οι τοποθετήσεις στα ακίνητα και στα ομόλογα έχουν μακροπρόθεσμα χαρακτηριστικά, το μεγάλο πάρτι γίνεται στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Με τις τιμές των μετοχών να ανεβαίνουν και τις αποτιμήσεις των εισηγμένων εταιρειών να γίνονται κάθε μέρα και πιο απαιτητικές. Να γίνονται ακριβές. Να απαιτούν μεγαλύτερους κύκλους εργασιών και υψηλότερες κερδοφορίες.
Εάν έχει κάποιος την ευκαιρία να συζητήσει με αναλυτές και διαχειριστές κεφαλαίων από το εξωτερικό, θα παρατηρήσει πως σχεδόν ποτέ δεν γίνονται αναφορές σε μεμονωμένες μετοχές, σε αποτιμήσεις εταιρειών, σε καθαρές αξίες, σε λογιστικά μεγέθη σε Ρ/Ε, ή σε μερισματικές αποδόσεις. Και θα δει ότι όλοι αναφέρονται γενικά στο «success story Ελλάδα». Για το τι εκτιμούν πως θα γίνει τα επόμενα χρόνια σε αυτό το Νοτιοανατολικό σημείο της Ευρώπης και για το γεγονός πως επιθυμούν οπωσδήποτε να συμμετάσχουν σε αυτό το αναπτυξιακό story.
Ποια είναι η βάση πάνω στην οποία εδράζεται το «success story Ελλάδα»;
Η ύπαρξη μιας οικονομικά φιλελεύθερης κυβέρνησης, που κινείται πάνω σε ένα σταθερό πολιτικό περιβάλλον. Ένα περιβάλλον που υπόσχεται την απρόσκοπτη άσκηση μιας φιλοεπενδυτικής πολιτικής, μιας μεταρρυθμιστικής ατζέντας και μιας συνετούς και συνεπούς δημοσιονομικής διαχείρισης. Και ένα περιβάλλον που δεν δείχνει να επιφυλάσσει πολιτικές ανατροπές.
Αυτή είναι βάση πάνω στην οποία κτίζονται οι προϋποθέσεις που ενθουσιάζουν τους fund managers από το εξωτερικό.
Διότι πάνω σε αυτή τη βάση θα στηριχθεί η ανάπτυξη των επόμενων ετών, η οποία σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2023 θα ανέλθει στο 2,4%, υπερδιπλάσια του ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ της Ευρωζώνης.
Διότι πάνω σε αυτή τη βάση εδράζεται η επίτευξη του στόχου πρωτογενών πλεονασμάτων της τάξης του 1,1%.
Η ίδια βάση είναι αυτή που θα οδηγήσει τη μείωση του Δημοσίου Χρέους από το 171,3% του ΑΕΠ το 2022, στο 162,6% του ΑΕΠ το 2023, στο 150,8% το 2024, στο 142,6% το 2025 και στο 135,2% το 2026.
Και φυσικά πάνω σε αυτήν τη βάση στηρίζεται και η προσπάθεια ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, που θα επιτρέψει σε μια σειρά από ξένους επενδυτές να επενδύσουν τα κεφάλαια τους για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Ενδυναμώνοντας με αυτόν τον τρόπο τις εισροές κεφαλαίων τόσο στα κρατικά και εταιρικά ομόλογα, όσο και στις μετοχές του Χρηματιστηρίου Αθηνών.