Από τα 300 εκατ. ευρώ κεφαλοποίηση σήμερα αποτιμάται από την αγορά στα 1.136,8 δισ. και από συστημικός κίνδυνος για όλη την χώρα αντιμετωπίζεται πλέον ως το απόλυτο growth story.
Ο λόγος για τη ΔΕΗ, που έβαλε επιτέλους τελεία στο παρελθόν και επιταχύνει τον βηματισμό της προκειμένου να υλοποιήσει την αναδιαμόρφωση του χαρτοφυλακίου της και την πλήρη μετάβαση της παραγωγής προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Οι ΑΠΕ θα γίνουν στην ουσία το εργαλείο για την απανθρακοποίηση των δραστηριοτήτων της ΔΕΗ και της μείωσης του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας για τους καταναλωτές, οι οποίοι πλέον αντιμετωπίζονται ως βασικοί συντελεστές του μελλοντικού ενεργειακού συστήματος. Γι’ αυτό άλλωστε και ένα σημαντικό μερίδιο της νέας ισχύος θα εγκατασταθεί στο δίκτυο διανομής μέχρι το 2030.
Η εταιρεία χρησιμοποιώντας νέες τεχνολογίες και ψηφιακά συστήματα μετασχηματίζεται σε μια πράσινη, ψηφιακή και πελατοκεντρική οντότητα, με στόχο τη δημιουργία ενός ανταγωνιστικού χαρτοφυλακίου προϊόντων και υπηρεσιών .
Αξιοποιώντας τη φθηνή παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, θα γίνει εφικτός ο εξηλεκτρισμός και άλλων τομέων ενέργειας, με πρώτο παράδειγμα την ηλεκτροκίνηση.
Στην ουσία η αγορά βράβευσε ακριβώς αυτό το αφήγημα: μιας ΔΕΗ μικρότερης αλλά υγιέστερης, με λιγότερο προσωπικό και πελατολόγιο, αλλά με υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας.
Ο πήχης έχει μπει ψηλά και φυσικά υπάρχουν ακόμα εκκρεμότητες από το παρελθόν. Όμως υπάρχουν δύο βασικοί συντελεστές που προσαυξάνουν τις πιθανότητες επιτυχίας.
Ο πρώτος είναι η ομάδα που τρέχει το business plan. Πρόκειται για μια ομάδα που έχει επαφή με την αγορά, την εποχή και τη θέση της χώρας μέσα στο νέο ενεργειακό περιβάλλον.
Ο δεύτερος είναι το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο δίνει σε μια χώρα σαν την Ελλάδα, με υψηλό ποσοστό αυτοαπασχολούμενων και επιχειρήσεις χαμηλής προστιθέμενης αξίας και χαμηλής παραγωγικότητας, ένα χρυσό εισιτήριο χρηματοδότησης ενός εντελώς διαφορετικού αναπτυξιακού μοντέλου.
Μέσα σε αυτό εντάσσεται και ο μετασχηματισμός της ΔΕΗ, η οποία έχει την ευκαιρία καταρτίζοντας ένα ρεαλιστικό business plan να εξασφαλίσει ένα σημαντικό μέρος των απαιτούμενων κεφαλαίων προκειμένου να υλοποιήσει το στόχο για 1.000 νέα MW πράσινης ισχύος έως το 2024.
Αυτές οι επενδύσεις αποτελούν μέρος ενός σχεδίου 16 σημείων που αποκαλύφθηκε από τον υπουργό Ενέργειας, ο οποίος ανακοίνωσε επίσης νέες εγκαταστάσεις αποθήκευσης ενέργειας και εγκαταστάσεις πράσινου υδρογόνου.
Το σχέδιο θα κατατεθεί για έγκριση από το ελληνικό κοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Ένωση έως το τέλος του έτους.
Βέβαια στη φαρέτρα της εξασφάλισης κεφαλαίων υπάρχουν και άλλα βέλη.
Ένα από αυτά είναι η σύσταση joint ventures με ξένους αλλά και εγχώριους ενεργειακούς ομίλους, με τη ΔΕΗ να εισφέρει υδροηλεκτρικούς σταθμούς και τους ιδιώτες κεφάλαια.
Οι τιτλοποιήσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών έβαλαν επίσης τον οβολό τους. Υπενθυμίζουμε ότι τον Ιούλιο η ΔΕΗ κατάφερε να αντλήσει ρευστότητα της τάξης των 610 εκατ. ευρώ, με ικανοποιητικό επιτόκιο και με στόχο ν’ αντικαταστήσει ακριβότερο δανεισμό.
Μαζί με την τιτλοποίηση απαιτήσεων, η πρόσφατη υπογραφή νέας γραμμής χρηματοδότησης ύψους 160 εκατ. ευρώ με την EBRD αποτελούν ψήφο εμπιστοσύνης στη ΔΕΗ από τη διεθνή επενδυτική κοινότητα.
Τέλος, το επόμενο μεγάλο βήμα για τη ΔΕΗ είναι η μεταβίβαση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ-το μάνατζμεντ θα παραμείνει στη ΔΕΗ, ενώ στον ιδιώτη θα παραχωρηθούν ενισχυμένα δικαιώματα μειοψηφίας- αφού πρώτα φυσικά εγκριθεί το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για τη θυγατρική, το οποίο θα ξεκινήσει το 2021 και θα έχει διάρκεια μέχρι το 2024 με δυνατότητα ανανέωσης έως το 2028. Η αντικατάσταση των συμβατικών ρολογιών με «έξυπνους μετρητές» είναι το πρώτο μεγάλο έργο του ΔΕΔΔΗΕ, ώστε να αναβαθμιστεί η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και να περιοριστεί η ρευματοκλοπή.
Τα εργαλεία χρηματοδότησης και οι ευκαιρίες λοιπόν είναι πολλές για ένα μέλλον συνυφασμένο με τις απαιτήσεις της «πράσινης» εποχής που ανατέλλει επιτέλους και για την Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού.
Προς χάριν αυτής της εποχής αλλά και των προοπτικών που δημιουργεί, θα πρέπει να βρεθεί μια χρυσή τομή όσον αφορά το σωρευτικό έλλειμα του ΕΛΑΠΕ.
Η μείωση του ΕΤΜΕΑΡ ώστε να μην επιβαρυνθούν οι καταναλωτές από την αύξηση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ, διαμόρφωσε μια «μαύρη τρύπα» στο αναγκαίο κονδύλι για τις Ανανεώσιμες.
Δεδομένου ότι ένα μέρος μόνο πιθανότατα να καλυφθεί μέσω επιχορήγησης από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα πρέπει να «επιμεριστεί» μια συμβιβαστική λύση που δεν θα επιβαρύνει μονόπλευρα καμία πλευρά και φυσικά ούτε τους καταναλωτές.
Η ανάγκη της χώρας άλλωστε για ταχεία μετάβαση στο νέο ενεργειακό περιβάλλον δεν αφήνει περιθώρια για συγκρούσεις και επιβάλλει τη συνεργασία όλων των φορέων με κοινό στόχο μια αγορά ενέργειας που θα δώσει προστιθέμενη αξία στην Ελλάδα και στους πολίτες της.
Αποκαλυπτικά τα αποτελέσματα β ’τριμήνου
Μετά το σοκ των αποτελεσμάτων του 2019 με ζημιές 1,69 δισ. ευρώ- να υπενθυμίσουμε ότι η ΔΕΗ σε δύο χρήσεις έγραψε συνολικές ζημιές απομείωσης παγίων, κυρίως των λιγνιτικών εργοστασίων της, ύψους 2,7 δισ. ευρώ - όλα δείχνουν ότι το 2020 θα είναι μια εκ διαμέτρου αντίθετη χρονιά.
Στα αποτελέσματα β τριμήνου είχαμε επαναλαμβανόμενα ebitda 275,3 εκατ. ευρώ και 457,3 στο εξάμηνο. Πόση διαφορά με τα 9,3 εκατ. ευρώ του πρώτου εξαμήνου του 2019.
Ως εκ τούτου η διοίκηση αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις της για ετήσια ebitda από 700 στα 850-900 εκατ. ευρώ.
Εντυπωσιακό ήταν και το περιθώριο ebitda, το οποίο σε επαναλαμβανόμενη βάση διαμορφώθηκε σε 20,3% από 0,4% πέρυσι, καθώς οι χαμηλές τιμές καυσίμων βελτίωσαν την εικόνα, όπως και το γεγονός ότι η χρήση λιγνίτη είναι μειωμένη, άρα και η ανάγκη για την αγορά δικαιωμάτων εκπομπών είναι χαμηλότερη.
Τα αποτελέσματα ενισχύθηκαν και από το γεγονός ότι περιορίστηκαν οι ακριβές εισαγωγές ρεύματος, καθώς η πανδημία έχει οδηγήσει σε μείωση της ζήτησης ρεύματος.
Ακριβώς αυτή η σημαντική μείωση των δαπανών του ενεργειακού ισοζυγίου, υπερκάλυψε τη μείωση του κύκλου εργασιών, ενώ παράλληλα αντιστάθμισε την αρνητική επίπτωση της καθυστέρησης των εισπράξεων από πελάτες στηρίζοντας την λειτουργική κερδοφορία.
Σημαντική είναι η μέριμνα και για τη μείωση του λειτουργικού κόστους με την εκκίνηση προγραμμάτων οικειοθελούς αποχώρησης, τα οποία ναι μεν επιβαρύνουν τα αποτελέσματα- 16,3 εκατ. ευρώ για το πρώτο εξάμηνο του 2020- όμως ταυτόχρονα θέτουν τις βάσεις να εξορθολογήσει η ΔΕΗ το λειτουργικό της κόστος.
1300 άτομα εντάχθηκαν το 2019, ενώ 1300 άτομα επίσης αναμένεται να έχουν ενταχθεί συνολικά έως το τέλος του 2020. Μέχρι το 2023 ο στόχος είναι το ανθρώπινο δυναμικό της ΔΕΗ να είναι πέριξ των 11000-11500 ατόμων.
Τέλος, να σημειώσουμε ότι τα ίδια κεφάλαια επιτέλους αυξήθηκαν έστω και οριακά στα 3.070 ευρώ στο δεύτερο εξάμηνο, ενώ βελτιωμένοι εμφανίστηκαν και οι δείκτες ειδικής ρευστότητας.
Βελτίωση και στη μόχλευση, με το καθαρό χρέος να ανέρχεται στα 3.453,2 ευρώ, μειωμένο κατά 234 εκατ. σε σχέση με τα τέλη του 2019, λόγω των αυξημένων ταμειακών διαθεσίμων.
Υψηλοί στόχοι για βιώσιμο μέλλον
Για τη ΔΕΗ, με εγκατεστημένη ισχύ 12,2GW, τα ηλιακά έργα αντιπροσωπεύουν το επόμενο βήμα στη στρατηγική της για μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος.
Τα ηλιακά πάρκα με συνολική χωρητικότητα 2,3 GW θα αναπτυχθούν στην Ελλάδα ως μέρος ενός συνόλου επενδύσεων 5 δισ. ευρώ, προκειμένου να επιτύχουμε τη σταδιακή απεξάρτηση από τον άνθρακα έως το 2028.
Όπως έχει επισημάνει και ο κ. Στέλιος Ψωμάς, σύμβουλος πολιτικής για την Ελληνική Ένωση Φωτοβολταϊκών Εταιρειών: «Για μια χώρα που κάλυπτε περισσότερο από το 50% των αναγκών ηλεκτρικής ενέργειας με λιγνίτη μέχρι πρόσφατα, αυτό είναι ένα τεράστιο βήμα μπροστά»
Η ΔΕΗ έχει αναλάβει την κατασκευή ηλιακών εγκαταστάσεων στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας της χώρας καθώς και 0,5 GW πάρκων στην Πελοποννήσου . (Τα Ελληνικά Πετρέλαια θ ’αναπτύξουν επίσης ηλιακό έργο 130 εκατομμυρίων ευρώ στο πλαίσιο του ίδιου προγράμματος).
Μέσα στο πλαίσιο αυτό, την περασμένη άνοιξη υπέγραψε με την RWE μνημόνιο συνεργασίας, προκειμένου η πρώτη να παράσχει τεχνογνωσία για την μετατροπή υφιστάμενης λιγνιτικής μονάδας σε εργοστάσιο βιομάζας, αλλά και για να προχωρήσουν γενικότερα οι από κοινού επενδύσεις με την ΔΕΗ Ανανεώσιμες σε κάποια από τα φωτοβολταϊκά πάρκα στην Δυτική Μακεδονία.
Τέλος, σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Γιώργου Στάσση, Προέδρου και Διευθύνων Σύμβουλου της ΔΕΗ, κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του πρώτου εξαμήνου, πέραν της κατασκευής των φωτοβολταϊκών πάρκων στην Πτολεμαΐδα και την Μεγαλόπολη, προχωράει κανονικά η απόσυρση των μονάδων στο Αμύνταιο η υλοποίηση του προγράμματος οικειοθελούς αποχώρησης των εργαζομένων και ο διαγωνισμός για την προμήθεια 1.000 σταθμών φόρτισης για ηλεκτρικά αυτοκίνητα.
Στα τέλη Νοεμβρίου περιμένουμε και τη νέα έκθεση για τον απολογισμό Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και Βιώσιμης Ανάπτυξης της επιχείρησης, μια έκθεση στην οποία η αγορά θα δώσει μεγάλη βαρύτητα.
Βλέπετε, η νέα γενιά διαχειριστών είναι πολύ αυστηρή στο να πληρούνται πέραν της ποιότητας του ισολογισμού και συγκεκριμένα ποιοτικά κριτήρια κοινωνικής και περιβαλλοντικής μέριμνας.
*Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.