Το δικό της come back στη διεθνή σκηνή ετοιμάζει η ελληνική τουριστική αγορά με τα μηνύματα που εκπέμπονται από την αγορά του εξωτερικού να είναι θετικά. Προς αυτή την κατεύθυνση μεγάλες αεροπορικές εταιρείες των ΗΠΑ λανσάρουν απευθείας δρομολόγια προς την Ελλάδα, με τις διαθέσιμες για ταξίδια από τις ΗΠΑ προς την Ελλάδα θέσεις τον Αύγουστο να φτάνουν έως τις 40.000 σε εβδομαδιαία βάση.
Τον «χορό» άνοιξε η United που ξεκινά καθημερινό δρομολόγιο Αθήνα - Νέα Υόρκη από τις 3 Ιουνίου και καθημερινό δρομολόγιο Αθήνα - Ουάσινγκτον από την πρώτη Ιουλίου. Στην «αερογέφυρα» που στήνεται συμβάλλει και η Delta με καθημερινό δρομολόγιο Αθήνα - Νέα Υόρκη από τις 28 Μαϊου, όπως και η American Airlines, η οποία από τις 3 Ιουνίου θα συνδέει την Αθήνα με τη Νέα Υόρκη και από τις 4 Ιουνίου την πρωτεύουσα της χώρας με το Σικάγο.
Αν και οι ανακοινώσεις μετρούν ορισμένα 24ώρα που έχουν πραγματοποιηθεί, υπάρχει ήδη κινητικότητα στην εγχώρια τουριστική αγορά. «Ήδη υπάρχει ενδιαφέρον από τις ΗΠΑ για τη χώρα μας.Το γεγονός πως υπάρχουν πλέον απευθείας πτήσεις είναι ιδιαίτερα θετικό, καθώς δεν θα δαπανώνται χρήματα σε άλλες χώρες, ενώ δεν θα υπάρξει ο κίνδυνος να μεταφερθεί ο ιός, ακόμη και στην εξαιρετική περίπτωση που είναι εμβολιασμένοι», σημειώνει ο Γιάννης Ντιναπόγιας, CEO της Grecian Travel Group –travelr.pro. Ο ίδιος επισημαίνει πως «υπάρχει και ένας ακόμη λόγος που είναι σημαντικές οι απευθείας αεροπορικές συνδέσεις. Το γεγονός πως οι Αμερικάνοι τουρίστες είναι οι πιο ποιοτικοί, δηλαδή δαπανούν τα περισσότερα χρήματα κατά κεφαλήν όχι μόνο για το booking, αλλά και σε επίπεδο δαπάνης στο μέρος που επισκέπτονται («travel spending»).
Από τη μεριά του ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) Γρηγόρης Τάσιος υπογραμμίζει πως «το άνοιγμα στην αμερικανική αγορά είναι πολύ σημαντικό και βοηθά πολύ ιδιαίτερα στα μέρη που οι Αμερικάνοι επισκέπτονται. Δηλαδή την Περιφέρεια Αττικής, τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου και η Πελοπόννησος. Είναι δύσκολο να υπάρξουν ακριβείς προβλέψεις πάντως, οι οποίες θα είναι πιο εύκολο να γίνουν τέλη του Μαίου. Πρέπει να παρατηρήσουμε τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά και το πως θα συμπεριφερθούν οι χώρες προέλευσης».
Ο ίδιος θέτει το ζήτημα των υποδομών στην τουριστική αγορά. Όπως τονίζει «ορισμένα μέρη όπως η Πάτμος δεν έχει τις δομές για να κάνει ο τουρίστας τεστ PCR. Τι θα γίνει με αυτούς τους προορισμούς; Την Παρασκευή ένας λιμενικός δεν άφησε γκρουπ Ρουμάνων να πάει στη Θάσο παρά το γεγονός πως οι κρατήσεις ήταν ονομαστικές. Δηλαδή ένας δημόσιος λειτουργός μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στη φήμη της χώρας. Χρειάζεται οργάνωση και υποδομές για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε. Σίγουρα πάντως οι απευθείας συνδέσεις με τις ΗΠΑ είναι πολύ σημαντικές γιατί οι Αμερικάνοι είναι ποιοτικοί στη διανομή τους».
Με τη σειρά του ο Νίκος Χαλκιαδάκης, Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου Κρήτης είναι αρκετά αισιόδοξος. «Οι Αμερικάνοι είναι πολύ καλοί πελάτες και οι απευθείας πτήσεις είναι σημαντικό γεγονός για τη χώρα μας. Ήδη υπάρχει κίνηση στο αεροδρόμιο Ηρακλείου από τις λεγόμενες προγραμματισμένες πτήσεις από Γαλλία, Ολλανδία και Γερμανία. Φέτος η χρονιά θα είναι πολύ καλύτερη από πέρυσι, η ψυχολογία του κόσμου έχει βελτιωθεί και πιστεύω πως από τα τέλη Ιουλίου θα έχουμε μαζικές αφίξεις».
Όπως φαίνεται η χώρα μας σταδιακά επανέρχεται στο προσκήνιο ως μία εν δυνάμει τουριστική επιλογή. Αν αυτή η τάση συνδυαστεί με τις προβλέψεις των αμερικάνικων αεροπορικών για μαζικές αφίξεις Αμερικάνων στη χώρα μας, με την απαλλαγή επταήμερης καραντίνας από σήμερα για κατοίκους Αυστραλίας, Νέας Ζηλανδίας, Νότιας Κορέας, Ταϊλάνδης, Ρωσίας και Σιγκαπούρης και την αισιοδοξία που εκπέμπει η αγορά για τη φετινή τουριστική σεζόν, τότε μπορεί να πιαστεί ο στόχος για το 50% των τουριστικών εσόδων φέτος συγκριτικά με τα προ πανδημίας επίπεδα. Εφόσον επαληθευτεί η αγορά, τότε τα δημόσια οικονομικά θα ενισχυθούν και απότοκο της αύξησης αυτής θα είναι μια μεγαλύτερη ανάπτυξη για την ελληνική οικονομία.