Του Γιώργου Φιντικάκη
Ευχερέστερη πρόσβαση σε δανεισμό από τις αγορές, αλλά και στην ανάληψη μεγαλύτερων έργων δημιουργεί το ισχυρότερο προφίλ που προκύπτει από την πολλαπλή συγχώνευση των εταιρειών του ομίλου Μυτιληναίος.
Η κίνηση σηματοδοτεί την μετεξέλιξη του ομίλου από μια "ξεπερασμένη" holding σε μια ξεκάθαρη επιχειρηματική οντότητα μεγάλου μεγέθους, σαν αυτές που αρέσουν στους επενδυτές, μακριά από τις αλληλοκαλύψεις των θυγατρικών μιας εταιρείας συμμετοχών.
Στην πράξη η κίνηση αυτή προετοιμάζει τις συνθήκες για χρηματοδότηση με ευνοϊκούς όρους της εταιρείας όταν "ανοίξουν" οι αγορές ομολόγων, κάτι που είχε προαναγγείλει ο ίδιος ο Ευ. Μυτιληναίος τον Οκτώβριο από το βήμα της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών.
Σε αυτή την κατεύθυνση βοηθά η πενταπλή συγχώνευση όλων των εταιρειών του ομίλου. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η απορρόφηση από τη Μυτιληναίος, της ΜΕΤΚΑ, της Αλουμίνιον της Ελλάδος, της Protergia, και της Protergia Θερμοηλεκτρική, αφενός βελτιώνει τις ταμειακές ροές, αφετέρου βοηθά στην αποδοτικότερη διοχέτευση των κεφαλαίων μέσω μιας εταιρικής οντότητας, και όχι πολλών διαφορετικών.
Αντίθετα, με τη μέχρι σήμερα δομή του ομίλου, προέκυπταν αλληλοκαλύψεις στην κατανομή των πόρων. Άλλοτε πήγαινε καλά το Αλουμίνιο, άλλοτε η ΜΕΤΚΑ και άλλοτε η Protergia. Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που οι επενδυτές επιθυμούν να κάνουν εκείνοι τη διασπορά του κινδύνου και όχι με μία μετοχή. Δεν είναι τυχαίο, όπως λένε κάποιοι αναλυτές, ότι οι εταιρείες συμμετοχών τιμολογούνται σε discount 20% και αποτελούν κατάλοιπα των αναδυόμενων αγορών.
Η κίνηση της συγχώνευσης όλων των εταιρειών του ομίλου Μυτιληναίου σε μία, φιλοδοξεί να αλλάξει πλήρως την προς τα έξω εικόνα του, και φυσικά την εσωτερική του δομή. Τη θέση της ομπρέλας κάτω από την οποία βρίσκονται πολλές εταιρείες διαφόρων δραστηριοτήτων, παίρνει μια επιχειρηματική οντότητα, με μεγαλύτερη δυνατότητα συμμετοχής σε μεγάλους διαγωνισμούς, και φυσικά ευχερέστερη πρόσβαση σε κεφάλαια.
Στο ενδεχόμενο εξόδου στις αγορές έχει αναφερθεί τους τελευταίους μήνες και ο επικεφαλής του ομίλου, εφόσον όμως συντρέξουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις. "Εάν μπορούμε να πετύχουμε ένα επιτόκιο της τάξης του 3% αυτό θα φέρει στο bottomline ένα όφελος της τάξης των 15 εκατ. ευρώ", είχε επισημάνει προ μηνών ο Ευ.Μυτιληναίος.
Axia : 307 εκατ ευρώ τα λειτουργικά κέρδη
Στην πράξη ο όμιλος μετασχηματίζεται από μια συμβατική εταιρεία συμμετοχών σε μια καθετοποιημένη βιομηχανία με δραστηριότητες στη παραγωγή, και την εμπορία ρεύματος, στην κατασκευή μεγάλων ενεργειακών έργων, όπως και στην παραγωγή αλουμινίου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Μυτιληναίος, ο μετασχηματισμός θα έχει ολοκληρωθεί το αργότερο ως τις 30/8/2017 και η κίνηση θα φέρει συνέργιες ύψους 20,6 εκατ. ευρώ το χρόνο.
Από εκεί και πέρα, σύμφωνα με ανάλυση του επενδυτικού οίκου Axia, ο μετασχηματισμός του ομίλου μεταφράζεται για το 2017 σε λειτουργικά κέρδη 307 εκατ. ευρώ (έναντι 287 εκατ ευρώ προ συγχώνευσης), καθαρά κέρδη 190 εκατ ευρώ (έναντι 122 εκατ ευρώ), και περιορισμό της φορολογικής επιβάρυνσης (34,9 εκατ ευρώ έναντι 54,9 εκατ ευρώ).
Σαν ενιαία επιχειρηματική οντότητα, η νέα εταιρεία θα επωφεληθεί από τη μείωση όχι μόνο του χρηματοοικονομικού κόστους, αλλά και των δαπανών προμήθειας, σε συνδυασμό με τη βελτίωση της αξιοποίησης του ανθρωπίνου δυναμικού, τη γενικότερη απλοποίηση διαδικασιών και την ενδυνάμωση της θέσης της στο εξωτερικό. Σε κάθε περίπτωση της δίνεται η δυνατότητα να βγει με άλλο βάρος στις αγορές για να αναχρηματοδοτήσει τις υποχρεώσεις της (527 εκατ ευρώ σύμφωνα με την Axia).
Σε επίπεδο ανταλλαγής μετοχών, οι μέτοχοι μειοψηφίας της ΜΕΤΚΑ θα κληθούν να ανταλλάξουν κάθε μια μετοχή που έχουν στην κατοχή τους με μια μετοχή της Μυτιληναίος.
Εν προκειμένω οι μέτοχοι της ΜΕΤΚΑ προτείνεται να λάβουν μία κοινή εισηγμένη μετά ψήφου μετοχή της Μυτιληναίος, αξίας 0,97 ευρώ έκταστη, προς κάθε κοινή εισηγμένη μετά ψήφου μετοχή της ΜΕΤΚΑ που κατέχουν, αξίας 0,32 ευρώ έκαστη. Σύμβουλοι αναδιάρθρωσης του εγχείρηματος μετασχηματισμού αναλαμβάνουν οι Nomura, Barclays και Lazard.