Η φασαρία γύρω από τον Joe Rogan, τον δημοφιλή podcaster που εκπέμπει αποκλειστικά μέσω της πλατφόρμας της Spotify, και την προώθηση αντιεπιστημονικών απόψεων έχει απασχολήσει πολύ την κοινή γνώμη. Προς το παρόν, η μετοχή της Spotify επηρεάζεται πιο πολύ από τον αριθμό των νέων συνδρομητών παρά από την ποιότητα των εκπομπών του Rogan. Αν όμως τα πράγματα ζορίσουν, η Spotify μπορεί να βρεθεί σε πιο δύσκολη θέση και από την Facebook.
H πλατφόρμα της Spotify (SPOT NYSE), της μεγάλης επιχείρησης που μεταδίδει μουσική και podcasts μέσω διαδικτύου, δωρεάν ή με συνδρομή, έχει βρεθεί στο επίκεντρο της προσοχής, από τα μέσα του προηγούμενου Δεκεμβρίου. Αφορμή ήταν η εκπομπή του μεγάλου της αστέρα, του Joe Rogan, ενός από τους πιο δημοφιλείς Αμερικανούς podcasters.
Το ραδιοφωνικού τύπου σόου του, φιλοξενεί πολλούς καλεσμένους με τους οποίους συζητά για διάφορα θέματα. Η εκπομπή του μεταδίδεται αποκλειστικά μέσα από την πλατφόρμα της Spotify, η οποία έχει βασίσει σε αυτόν την προσπάθειά της να διαφοροποιήσει λίγο τα προϊόντα και τις πηγές εσόδων της.
Μέχρι το 2020, το μοναδικό πράγμα που ακουγόταν μέσω της πλατφόρμας της ήταν μουσική και τραγούδια και οι μοναδικές πηγές εσόδων της εταιρείας ήταν τα έσοδα από τις συνδρομές και από διαφημίσεις που ακούγονται στο «ελεύθερο» κομμάτι της πλατφόρμας.
Προκειμένου να μην εξαρτάται μόνο από τη μουσική και τα τραγούδια, καθώς πληρώνει τεράστια ποσά σε πνευματικά δικαιώματα προς τις δισκογραφικές εταιρείες, αποφάσισε να επεκταθεί και στον τομέα του podcasting, ελπίζοντας πως θα αυξήσει τον αριθμό των συνδρομητών της, οι οποίοι δεν θα χρησιμοποιούν την πλατφόρμα μόνο για να ακούν μουσική.
Αν οι πληροφορίες των διεθνών μέσων ενημέρωσης αληθεύουν, πλήρωσε περίπου 100 εκατ. δολ. στον Rogan για να τον πείσει να γίνει αποκλειστικός συνεργάτης της. Έτσι, από τις αρχές του 2021, οι φίλοι και θαυμαστές του Rogan μπορούν να τον ακούν μόνο μέσω του Spotify, πληρώνοντας την ανάλογη συνδρομή.
Οι εκπομπές του Rogan έχουν ένα χαρακτήρα «αντισυμβατικότητας», πράγμα το οποίο αρέσει πολύ στους ακροατές. Στο πλαίσιο αυτού του χαρακτήρα της εκπομπής, ο παραγωγός δεν έχασε την ευκαιρία να ασχοληθεί και με το φλέγον θέμα της εποχής, δηλαδή την πανδημία. Έτσι άρχισαν τα προβλήματα για αυτόν και κυρίως για την Spotify.
Κάποια στιγμή τον Δεκέμβριο που μας πέρασε, ο Rogan είχε κάποιους καλεσμένους, οι απόψεις των οποίων δεν μπορούσαν να στηριχθούν επιστημονικά, με αποτέλεσμα να δεχθεί τις επικρίσεις των αρμοδίων αρχών της χώρας, οι οποίοι κατηγόρησαν τον Rogan για συμμετοχή στη διασπορά αναληθών και επικίνδυνων για την υγεία των πολιτών απόψεων.
Το θέμα δεν πήρε μεγάλες διαστάσεις, μέχρι που κάποια στιγμή τον Ιανουάριο ο γνωστός παλαίμαχος Καναδός μουσικός Neil Young, δήλωσε πως δεν θέλει να ακούγεται η δική του μουσική από το ίδιο μέσο, δηλαδή την πλατφόρμα της Spotify, από το οποίο προωθούνται απόψεις σαν αυτές που ακούστηκαν στα podcasts του Rogan.
O Young κάλεσε την εταιρεία να κάνει κάτι γι’ αυτό, και όταν η εταιρεία δεν έκανε τίποτα, ζήτησε από την Spotify να μην παίζει πλέον τα δικά του τραγούδια, ενώ τον ακολούθησε η Joni Mitchell. Από τη μεριά της, η εταιρεία προσπάθησε να μην δώσει μεγάλη δημοσιότητα στο ζήτημα, και απέφυγε να «μαλώσει» δημοσίως τον Rogan.
Τελικά όμως αναγκάστηκε να παρέμβει θεσπίζοντας σειρά από κανόνες που θεωρητικά θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της διάδοσης ψευδών ειδήσεων και αστήρικτων θεωριών μέσα από τα διάφορα podcasts των συνεργατών της. Ο δε Rogan, εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι στενοχώρησε τους δύο καλλιτέχνες και δήλωσε πως δεν είχε καμία πρόθεση να προκαλέσει προβλήματα, ενώ υποσχέθηκε να προσέχει λίγο περισσότερο στο μέλλον.
Δεν χρειάζεται και πολλή φαντασία για να καταλάβει κανείς πως η εταιρεία ακολουθεί μία στάση που θυμίζει λίγο την αντίστοιχη των κοινωνικών δικτύων όπως το Facebook, που υποστηρίζουν πως δεν είναι σωστό να επιβάλλουν περιορισμούς στην ελευθερία του λόγου αλλά ταυτόχρονα θεσπίζουν διάφορους κανόνες για την αποφυγή υπερβολών.
Όσον αφορά στην αντίδραση των επενδυτών, μάλλον είναι ήπια. Παρά το γεγονός ότι από τον Δεκέμβριο μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου η μετοχή της εταιρείας έπεσε από τα 240 περίπου δολάρια μέχρι τα 165, η πτώση πρέπει να αποδοθεί περισσότερο στην πολύ κακή κατάσταση των χρηματιστηριακών αγορών παρά στην ανησυχία των επενδυτών για τις πιθανές επιπτώσεις της υπόθεσης Rogan.
Ούτως ή άλλως, η μετοχή της Spotify ακολουθεί σταθερά πτωτική πορεία από τις αρχές του 2021, όταν είχε ανέβει μέχρι τα 380 δολάρια. Η πτώση οφείλεται στην ανησυχία των επενδυτών για την περαιτέρω πορεία επιχειρήσεων που είχαν ωφεληθεί πολύ από τις συνέπειες των περιορισμών στις μετακινήσεις λόγω της πανδημίας.
Εταιρείες σαν τη Spotify είδαν τον αριθμό των χρηστών τους να ανεβαίνει κατακόρυφα μέσα στο 2020, αλλά ο ρυθμός αύξησης αποδείχθηκε πως ήταν πολύ δύσκολο να διατηρηθεί, προβληματίζοντας τις χρηματιστηριακές αγορές.
Όσο δε αφορά στη μεγάλη άνοδο που σημείωσε η μετοχή της την προηγούμενη Δευτέρα, μάλλον οφείλεται περισσότερο στη σημαντική ανάκαμψη των χρηματιστηρίων και ειδικά των ταλαιπωρημένων μετοχών όπως η Spotify και σε θετικά σχόλια αναλυτών, παρά στις ενδείξεις πως ο θόρυβος καταλαγιάζει.
Διαβάζοντας τον διεθνή οικονομικό Τύπο, μπορούμε να συμπεράνουμε πως αυτή τη στιγμή αυτό που ενδιαφέρει περισσότερο τους επενδυτές είναι τα αποτελέσματα της εταιρείας για το τέταρτο τρίμηνο του 2021, τα οποία θα ανακοινωθούν σήμερα μετά τη λήξη της χρηματιστηριακής συνεδρίασης, και ειδικότερα ο αριθμός των ενεργών συνδρομητών και οι προβλέψεις της διοίκησης για τον ρυθμό αύξησής τους στο επόμενο χρονικό διάστημα.
Αυτό το στοιχείο, είναι ούτως ή άλλως αυτό που πάντα φέρνει την άνοδο ή την πτώση της μετοχής μετά τη σημερινή ανακοίνωση των αποτελεσμάτων κάθε τρεις μήνες. Και ειδικότερα ο αριθμός των ενεργών συνδρομητών και οι προβλέψεις της διοίκησης για τον ρυθμό αύξησής τους στο επόμενο χρονικό διάστημα. Αυτό το στοιχείο, είναι ούτως ή άλλως αυτό που πάντα φέρνει την άνοδο ή την πτώση της μετοχής μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων κάθε τρεις μήνες.
Είναι όμως λογικό για τους επενδυτές να μην ανησυχούν για τις πιθανές συνέπειες της υπόθεσης Rogan και της «ανταρσίας» των δύο καλλιτεχνών; Μέχρις ενός βαθμού είναι, αφού ο podcaster είναι σαφώς πιο πολύτιμος για την εταιρεία, αφού εκατομμύρια συνδρομητές έχουν έρθει στην πλατφόρμα χάρη σε αυτόν. Οι μέτοχοι ξέρουν πως η απουσία των τραγουδιών του Neil Young και της Joni Mitchell δεν πρόκειται να δημιουργήσουν πρόβλημα στα έσοδα της επιχείρησης.
Επίσης, βλέποντας τη Facebook και άλλες εταιρείες να περνάνε από παρόμοιες δοκιμασίες χωρίς τα έσοδά τους να υφίστανται πλήγματα, υποθέτουν πως το ίδιο θα γίνει με τη Spotify. Εδώ όμως υπάρχει μία μικρή, αλλά πιθανώς κρίσιμη, λεπτομέρεια. Όσοι διαδίδουν παράξενες θεωρίες ή κηρύσσουν το μίσος μέσω του Facebook ή του Twitter, κινούνται αυτόνομα και απλώς χρησιμοποιούν τα κοινωνικά δίκτυα.
Ο Joe Rogan είναι στενός συνεργάτης της Spotify και πληρώνεται από αυτή, και μάλιστα πολύ καλά όπως αναφέραμε παραπάνω. Αν οι πιέσεις προς την εταιρεία ενταθούν, δεν θα μπορεί να αμυνθεί με τον ίδιο τρόπο όπως τα κοινωνικά δίκτυα, που ισχυρίζονται, συνήθως με επιτυχία, πως δεν έχουν σχέση με τους «παραβατικούς» χρήστες τους.
Σε μία τέτοια περίπτωση, ίσως αναγκαστεί να επιβάλλει σημαντικούς περιορισμούς στον Rogan και τους άλλους podcasters, αλλάζοντας τον χαρακτήρα των εκπομπών τους και απομακρύνοντας συνδρομητές. Οι «κανόνες συμπεριφοράς» που ανακοινώθηκαν πριν λίγες μέρες ήταν μάλλον για το θεαθήναι, αφού, σύμφωνα με δημοσιογραφικές εκτιμήσεις, αυτά για τα οποία κατηγορείται ο Rogan δεν συνιστούν παραβίαση κανενός από αυτούς τους κανόνες. Αυτός είναι ο ένας κίνδυνος για την Spotify από την υπόθεση Rogan.
Ο άλλος είναι η πιθανότητα ο Neil Young να αποκτήσει μιμητές μέσα από τους πιο δημοφιλείς σήμερα νέους Αμερικανούς ή διεθνείς μουσικούς, ειδικά αν όλοι μαζί βρουν μία άλλη πλατφόρμα και καλέσουν τους θαυμαστές τους να τους ακολουθήσουν. Όσο δεν συμβαίνει κάτι από τα παραπάνω, οι επενδυτές θα συνεχίζουν να παρακολουθούν με προσοχή την εξέλιξη του αριθμού των συνδρομητών χωρίς να προβληματίζονται από τις ανησυχίες των παλαίμαχων μουσικών.
Λίγο μετά την δημοσίευση του άρθρου, ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της εταιρείας για το τελευταίο τρίμηνο του 2021 και οι εκτιμήσεις της διοίκησης για τον αριθμό νέων συνδρομητών στο πρώτο τρίμηνο του 2022 (η διοίκηση δήλωσε πως αυτό δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση Rogan). Οι αγορές απογοητεύθηκαν από τις εκτιμήσεις, αγνόησαν τα καλά αποτελέσματα και, αν δεν αλλάξει κάτι, η μετοχή θα ξεκινήσει την σημερινή συνεδρίαση με σημαντική πτώση, επιβεβαιώνοντας την εκτίμηση πως η εξέλιξη του αριθμού των συνδρομητών είναι αυτό που ενδιαφέρει πάνω απ’ όλα τους επενδυτές. Όσο για την υπόθεση Rogan, τα πράγματα δεν γίνονται καλύτερα για την εταιρεία, αφού και άλλοι καλλιτέχνες ακολουθούν τον δρόμο του Neil Young. Η διαφαινόμενη πτώση σίγουρα οφείλεται στις εκτιμήσεις για τον αριθμό των συνδρομητών, αν όμως η «έξοδος» των μουσικών επιταχυνθεί το κλίμα για την μετοχή θα γίνει ακόμα πιο βαρύ.