Ταχύτατη πρόοδο στον μετασχηματισμό της, πράσινη στροφή, εφαρμογή των πρώτων επενδύσεων της νέας εποχής, μείωση των εκπομπών CO2, ισχυρές προοπτικές για υψηλότερη κερδοφορία, ένα απόλυτο turnaround story.
Αυτά είδε ο ξένος οίκος Standard & Poor's στην ΔΕΗ που αναβάθμισε για... δεύτερη φορά μέσα σε επτά μήνες την πιστοληπτική της αξιολόγηση, από «Β» σε «Β+», αφήνοντας μάλιστα ανοικτό το ενδεχόμενο και για μια τρίτη.
Κατά την S&P εφόσον η ελληνική οικονομία αναβαθμισθεί και ταυτόχρονα η διοίκηση της επιχείρησης συνεχίσει την σταθερή εφαρμογή του μετασχηματισμού της, δεν θα αργήσει να έρθει το «ΒΒ+».
Η ατία για τη στάση του ξένου οίκου είναι απλή. Η έκθεσή του περιγράφει αυτό που συζητά εδώ και καιρό όλη η αγορά, δηλαδή μια επιχείρηση να έχει ξεφύγει πλέον από τον «αστερισμό» της απόλυτης έκπληξης για την οποία μιλούσαν οι πάντες τον Δεκέμβριο του 2019.
Βλέπει μια εταιρεία που βάζει τον πήχη όλο και ψηλότερα, που μέσα σε μερικούς μήνες βγήκε στις αγορές σηκώνοντας 775 εκατ ευρώ με επιτόκιο 3,9% και μεγάλη υπερκάλυψη από real time investors, που εφαρμόζει κριτήρια (Environmental, Social and Governance- ESG), ακολουθώντας την παγκόσμια τάση, που εν ολίγοις δεν έχει καμία σχέση με την προ διετίας εικόνα της.
Στην ανάλυση τους, τα στελέχη της S&P κάνουν ειδική μνεία στα EBITDA ρεκόρ των €886 εκατ. το 2020, απόδοση που προβλέπουν ότι θα συνεχιστεί αγγίζοντας το 1 δισ. ευρώ το 2022 και το 2023, ενώ βλέπουν περαιτέρω βελτίωση του δείκτη χρέους/EBITDA.
Τελευταία φορά που ο ξένος οίκος αναβάθμισε τη ΔΕΗ ήταν το Νοέμβριο του 2020, κίνηση που μαζί με την αναβάθμιση από Fitch στο «Β» (Δεκ 2020), άνοιξαν το δρόμο στην επιχείρηση να βγει τον Μάρτιο στις αγορές.
Στην ανάλυσή τη, η Standard & Poor’s κάνει λόγο για βελτίωση των θεμελιωδών μεγεθών και της επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας της επιχείρησης, μιλά για βελτίωση ρευστότητας και εισπραξιμότητας, μιλά για σταθεροποίηση των ταμειακών ροών και αναφέρει πως επωφελείται από την πράσινη στροφή της και τη μείωση των εκπομπών CO2.
Χαρακτηρίζει αξιοσημείωτη τη βελτίωση των λειτουργικών αποτελεσμάτων λόγω του μετασχηματισμού στο μείγμα παραγωγής και της στροφής στις ΑΠΕ. Βλέπει επίσης βελτίωση στη διαχείριση των εισπράξεων, αλλά και στην είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Οι αναλυτές του οίκου κάνουν μνεία στα EBITDA ρεκόρ των 886 εκατ. ευρώ το 2020, απόδοση που προβλέπουν ότι θα συνεχιστεί αγγίζοντας το €1 δις. το 2022 και το 2023, ενώ βλέπουν περαιτέρω βελτίωση του δείκτη χρέους/EBITDA.
Οι αναλυτές της Standard & Poor’s αναφέρουν στην έκθεση ότι έχουν μεγαλύτερη σιγουριά ότι η διοίκηση της ΔΕΗ θα ανταποκριθεί στις προβλέψεις τους, ενώ λαμβάνουν υπόψη και την καλή απόδοση των ESG κριτηρίων, όπως η μείωση των εκπομπών CO2, η στρατηγική, η υλοποίησή της και ο έλεγχος.