Τις προοπτικές που διαμορφώνονται ώστε να καταστεί η Θεσσαλονίκη ένας διεθνής κόμβος έρευνας και τεχνολογίας είδε η ελληνική εισηγμένη εταιρεία Profile Software που προχωρά σε επένδυση 5 εκατ. ευρώ στη συμπρωτεύουσα, ακολουθώντας το παράδειγμα μεγάλων πολυεθνικών ομίλων όπως Pfizer, Cisco και Deloitte, οι οποίες ήδη έχουν σε εξέλιξη μεγάλες επενδύσεις υψηλής τεχνολογίας στην πόλη.
Πρόκειται για μια άκρως ενδιαφέρουσα εξέλιξη που δείχνει ότι μια πόλη με πολλά πανεπιστήμια και πάνω από 120.000 φοιτητές, οδεύει στο να γίνει ένα διεθνές hub έρευνας και καινοτομίας, που θα ανοίξει νέους ορίζοντες για όλη τη Β. Ελλάδα, διαμορφώνοντας και καινούριες προοπτικές για εκατοντάδες επιστήμονες.
Και όλα αυτά, σε μια συγκυρία όπου η συζήτηση για την αλλαγή του οικονομικού μοντέλου της χώρας είναι στην επικαιρότητα, αλλά και σε μια εποχή όπου η χώρα μέσα από τη 10ετή κρίση πλήρωσε βαρύ τίμημα από το brain drain, βλέποντας μερικά από τα καλύτερα μυαλά της να φεύγουν στο εξωτερικό.
Η Profile Software λοιπόν, εισηγμένη στο Χρηματιστήριο από το 2003, η οποία εξειδικεύεται στην ανάπτυξη λύσεων λογισμικού για το χρηματοοικονομικό τομέα, προχωρά στην ίδρυση της θυγατρικής εταιρείας «Profile Technologies SA», που θα λειτουργεί ως κέντρο ανάπτυξης νέων τεχνολογιών στη Θεσσαλονίκη. Η επένδυση σε βάθος τριετίας υπολογίζεται ότι θα φτάσει τα 5 εκατ. ευρώ, ενώ η νέα εταιρεία φιλοδοξεί να αποτελέσει πρότυπο οργανισμού ανάπτυξης νέων τεχνολογιών στην Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, η Profile Technologies SA θα επικεντρωθεί στην ανάπτυξη νέων λειτουργιών που αφορούν κυρίως στο χρηματοοικονομικό λογισμικό, με τεχνολογίες αιχμής, υιοθετώντας τις τελευταίες εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη (AI), τη μηχανική εκμάθηση (ML), τη ρομποτική αυτοματοποίηση διαδικασιών (RPA) και το blockchain, ενώ πρόκειται να επενδύσει και σε Augmented Reality (AR) για τη διαχείριση επενδύσεων και banking.
Παράλληλα, η νέα εταιρεία θα αναλάβει μέρος των εργασιών ανάπτυξης του ομίλου που υλοποιούνται έως σήμερα στην Ευρώπη (Αθήνα - Παρίσι - Λευκωσία) και στην Ασία (Ινδία), επιτρέποντας έτσι στα υπόλοιπα τμήματα, να εστιάσουν στην περαιτέρω εξειδίκευση και την υλοποίηση έργων. Στόχος της Profile Technologies Α.Ε. είναι να προσελκύσει έμπειρους και ταλαντούχους επαγγελματίες από τη Βόρεια Ελλάδα, επιστήμονες της πληροφορικής στα πεδία της έρευνας, καθώς και απόφοιτους των πανεπιστημίων της περιοχής, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο την επαγγελματική εξέλιξη της τοπικής κοινωνίας.
Καταλυτικό ρόλο για όλες τις επενδύσεις που λαμβάνουν χώρα στη Θεσσαλονίκη είναι οι μεγάλες οικονομικές δυνατότητες της πόλης. Οι νέες προοπτικές που ανοίγονται από μεγάλα projects, όπως η αξιοποίηση του λιμανιού και του σιδηροδρομικού δικτύου, που θα καταστήσουν τη Βόρεια Ελλάδα ισχυρό κόμβο στα Βαλκάνια.
Ποια είναι η Profile Software
Η Profile εισήλθε ως μια μικρή εταιρεία λογισμικού στην Παράλληλη Αγορά του Χ.Α. το 2003, όμως ειδικά την τελευταία 5ετία, έχει κάνει μεγάλα άλματα, με αποτέλεσμα πλέον να εξάγει χρηματοοικονομικό λογισμικό σε 40 χώρες, έχοντας 250 μεγάλους πελάτες, κορυφαίες τράπεζες και χρηματοπιστωτικούς ομίλους σε Ευρώπη αλλά και Άπω Ανατολή.
Αποκορύφωμα της επέκτασης ήταν η εξαγορά της γαλλικής εταιρείας Login SA προ διετίας, ανοίγοντας νέους δρόμους διεθνώς στην ελληνική εταιρεία. Εξειδικεύτηκε από την αρχή στο software, κτίζοντας με τα χρόνια αξιοσημείωτη τεχνογνωσία, δημιουργώντας εξελιγμένα προγράμματα wealth management, λύσεις για τον τομέα της τραπεζικής, συστήματα πληρωμών, συστήματα διαχείρισης χαρτοφυλακίου κ.α. Κάνει δουλειές για κορυφαίες διεθνείς τράπεζες και χρηματοοικονομικούς ομίλους, έχοντας εξαιρετικά καλό όνομα σ' έναν τομέα υψηλής εξειδίκευσης και μεγάλων απαιτήσεων.
Απασχολεί 170 εργαζόμενους εκ των οποίων τους 120 στην Ελλάδα, ενώ αποτελεί μέλος πλέον του δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (Mid Cap) του Χ.Α. Περίπου το 65% των εσόδων έρχεται από το εξωτερικό, ενώ άνω του 90% των εργασιών της προέρχεται από προϊόντα και υπηρεσίες που σχεδιάζει και υλοποιεί η ίδια.
Οι επενδύσεις των Pfizer, Cisco και Deloitte
Κορυφαίοι πολυεθνικοί όμιλοι τεχνολογίας, καινοτομίας και φαρμάκων, είτε έχουν εγκαινιάσει, είτε δρομολογούν τη δημιουργία κέντρου έρευνας, τεχνολογίας και καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη. Η φαρμακευτική εταιρεία Pfizer υλοποιεί επένδυση για τη δημιουργία διεθνούς Κέντρου Ψηφιακής Τεχνολογίας, Τεχνητής Νοημοσύνης και Ανάλυσης Μεγάλων Δεδομένων, η Deloitte Ελλάδας έχει ιδρύσει από το 2018 Κέντρο Ερευνών στη Θεσσαλονίκη, ενώ η Cisco ετοιμάζεται το επόμενο διάστημα να εγκαινιάσει παρόμοιο κέντρο.
Η Deloitte Ελλάδας έχει δημιουργήσει το Alexander Competence Center το οποίο λειτουργεί από το 2018 και στεγάζεται στην Τεχνόπολη της Θεσσαλονίκης σε χώρους 2.000 τ.μ. Στο φιλόδοξο project στην πλήρη λειτουργία του θα απασχολούνται έως και 200 νέοι επιστήμονες.
Το digital hub της Pfizer
Κοντά στην ολοκλήρωσή της είναι η επένδυση του αμερικανικού φαρμακευτικού κολοσσού Pfizer Inc. με τη δημιουργία digital hub στη Θεσσαλονίκη. Το κέντρο αναμένεται να λειτουργήσει σύντομα, και αρχικά θα στεγαστεί σε μεταβατικό χώρο, στον πολυχώρο "Phoenix Center".
Το τελικό κτήριο είναι έκτασης 3.000 τ.μ. και αν όλα εξελιχθούν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία εντός του 2021. Σε πλήρη λειτουργία το digital hub θα «ανοίξει» 200 θέσεις εργασίας για επιστήμονες υψηλής εξειδίκευσης στην τεχνητή νοημοσύνη, στις μελέτες δεδομένων, στους μηχανικούς υπολογιστών και στους αναλυτές. Η Θεσσαλονίκη τυγχάνει να είναι και η γενέτειρα του Έλληνα CEO του φαρμακευτικού κολοσσού, Αλβέρτου Μπουρλά.
Σύμφωνα με τον κ. Μπουρλά, στην Ελλάδα υπάρχει υψηλός αριθμός ταλαντούχων επιστημόνων στον τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας και αυτός ήταν ένας απ’ τους βασικότερους λόγους για τον οποίο επιλέχθηκε η χώρα μας, καθώς η εταιρεία σχεδιάζει να συνεργαστεί με Πανεπιστήμια και τοπικά κέντρα ανάπτυξης νέων τεχνολογιών, ώστε να δημιουργήσει στη Θεσσαλονίκη μια ομάδα παγκόσμιου επιπέδου.
To «χωριό» καινοτομίας της Cisco στη Θεσσαλονίκη
Σύντομα θα εγκαινιαστεί το Διεθνές Κέντρο Καινοτομίας και Ανάπτυξης Ψηφιακών Δεξιοτήτων συνολικής επένδυσης 10 έως 12 εκατ. ευρώ που υλοποιεί ο παγκόσμιος κολοσσός Cisco. Σ' αυτό θα αναπτύσσει τεχνολογίες για τις έξυπνες πόλεις, για το Internet of Things, καθώς και ειδικές εφαρμογές για τον αγροδιατροφικό τομέα. H Cisco, η οποία διατηρεί 14 κέντρα καινοτομίας ανά τον κόσμο, καλύπτοντας περιοχές όπως Ρίο ντε Τζανέιρο, Βαρκελώνη, Τόκιο, Σιγκαπούρη, Βερολίνο κ.α., δημιουργεί στη Θεσσαλονίκη το 15ο τέτοιο κέντρο.
Τα κέντρα της Cisco αποτελούν «χωριά» καινοτομίας, οικοσυστήματα όπου ανθίζουν εκατοντάδες startups εταιρείες, σε συνεργασία με πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα για λογαριασμό κρατών, πόλεων και εταιρειών.
Το τμήμα της Θεσσαλονίκης θα αναπτύσσει καινοτόμες έξυπνες τεχνολογίες για τις πόλεις και για τη βιομηχανία μέσω ΙοΤ - Internet of Things, αλλά και εφαρμογές για τον αγροτικό τομέα, τον τουρισμό, τις μεταφορές, το περιβάλλον και για όποιον άλλον ενδιαφερόμενο θέλει να αναπτύξει προηγμένες υπηρεσίες.
Η επιλογή της Θεσσαλονίκης έγινε διότι η πόλη έχει τεράστιο δυναμικό και κομβική θέση στα Βαλκάνια. Διαθέτει τρία πανεπιστήμια στην πόλη, αλλά και το ΔΠΘ και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας σε κοντινή απόσταση. Έχει το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, καθώς και ένα οικοσύστημα startups.
Το τεχνολογικό πάρκο «ThessINTEC»
Πέραν των ανωτέρω, θυμίζουμε ότι στη Θεσσαλονίκη δρομολογείται η δημιουργία ενός εμβληματικού σχεδίου, ήτοι το πρώτο τεχνολογικό πάρκο τέταρτης γενιάς στη χώρα μας, μέσω της παραχώρησης 760 στρεμμάτων του Δημοσίου στην Περαία, στην Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας.
«Είναι μία πρωτοβουλία που συνδυάζει τον Δημόσιο με τον Ιδιωτικό Τομέα και φιλοδοξεί να δώσει τη δυνατότητα σε πολλούς φορείς, όπως είναι Πανεπιστήμια, εργαστήρια, επιχειρήσεις, start ups, spin off και άλλοι να βρεθούν στον ίδιο χώρο με όλα τα σύγχρονα μέσα» σημειώνει ο εκ των εμπνευστών του έργου και πρόεδρος της ομάδας του Τεχνολογικού Πάρκου Θεσσαλονίκης, επιχειρηματίας κ. Νίκος Ευθυμιάδης (Redestos Efthymiadis Agrotechnology Group). H συμβολαιογραφική πράξη του καταστατικού έγινε στις αρχές Αυγούστου.