Απαισιόδοξη γύρισε η BofA για τις ευρωπαϊκές μετοχές μετά το ράλι του Ιουλίου, προβλέποντας περιθώρια πτώσης 10% μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς. Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα είχε αναβαθμίσει τη σύσταση της για τις ευρωπαϊκές μετοχές από αρνητική σε ουδέτερη τον Ιούνιο μετά την πτωτική τους πορεία κατά 20% από τα υψηλά στις αρχές της χρονιάς.
Τον Ιούνιο η Bofa εκτιμούσε οτι η ευρωπαϊκή χρηματιστηριακή αγορά είχε ήδη προεξοφλήσει σχεδόν όλη την αρνητική ειδησεογραφία του τι έμελλε να ακολουθήσει.
Όπως αναφέρει σε έκθεση της, «η απαισιόδοξη τιμολόγηση δεν υφίσταται πλέον στην αγορά μετά την κούρσα του 10% τον Ιούλιο που ανέβασε τις αποτιμήσεις των μετοχών από επίπεδα χαμηλότερα της δίκαιης αξίας τους με βάση τα μακροοικονομικά μεγέθη σε επίπεδα πάνω από τη δίκαιη αξία τους».
Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έχει σημειώσει άνοδο 9,5% από τα επίπεδα όπου βρισκόταν στις αρχές Ιουλίου.
Η BofA εκτιμά ότι η πτώση των δεικτών ΡΜΙ (υπευθύνων προμηθειών) στην ευρωζώνη σε συνδυασμό με μια αναμενόμενη περαιτέρω υποχώρηση των πραγματικών αποδόσεων των ομολόγων, σημαίνει περιθώρια διόρθωσης γύρω στο 10% για τον δείκτη STOXX προς τις 390 μονάδες μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς.
«Η επόμενη ευκαιρία για αγορές θα παρουσιαστεί όταν ο μακροοικονομικός κύκλος πατώσει και η ανάπτυξη αρχίσει να ανακάμπτει», επισημαίνει η BofA, χωρίς να προβλέπει ότι αυτό θα συμβεί πριν από το πρώτο τρίμηνο του 2023.
Προτείνει μείωση της έκθεσης σε κυκλικές μετοχές σε «underweight» σε σχέση με αυτές αμυντικών κλάδων, όπου διατηρεί θετική στάση για τα τρόφιμα και τα ποτά και τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και βλέπει περιθώριο ανόδου 10%. Απαισιόδοξη είναι για τον τραπεζικό κλάδο και τις αυτοκινητοβιομηχανίες, προβλέποντας υποαπόδοση 10%.
Με τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων δεύτερου τριμήνου να συνεχίζονται, οι αποτιμήσεις των ευρωπαϊκών μετοχών συνέχισαν την ανοδική τους πορεία με τον δείκτη STOXX 600 να σημειώνει υψηλό δύο εβδομάδων καθώς τα δυσμενή σενάρια που προκαλούσαν ανησυχίες δεν έγιναν πραγματικότητα.
Οι αρχικές εντυπώσεις από τα αποτελέσματα των επιχειρήσεων είναι ότι το δεύτερο τρίμηνο ήταν καλό από άποψης κερδοφορίας και οι επιχειρήσεις φαίνεται να είναι σχετικά αισιόδοξες για τους επόμενους μήνες.
Γενικότερα, η κερδοφορία το δεύτερο τρίμηνο σημείωσε αύξηση 28,1% συγκρινόμενη με το ίδιο τρίμηνο του 2021. Ωστόσο, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, υπάρχουν λόγοι να είναι οι επενδυτές επιφυλακτικοί λόγω της αβεβαιότητας για την πορεία της οικονομίας και τη σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής.
Αν οι επιχειρήσεις καταφέρουν να μετακυλήσουν τα υψηλότερα κόστη τους, τότε οι μέτοχοι τους θα ωφεληθούν αλλά υπό την προϋπόθεση οτι αυτό δεν θα αντισταθμιστεί από υπερβολικές αυξήσεις επιτοκίων. Η αισιοδοξία που εκπέμπουν ορισμένες επιχειρήσεις βασίζεται σε σενάρια που δεν προβλέπουν περικοπές στην ενέργεια.
Η αβεβαιότητα για την οικονομία είναι υψηλότερη από ότι συνήθως, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, και αυτό δεν αποτυπώνεται στις προβλέψεις για την κερδοφορία των επόμενων τριμήνων. Οι όποιες αναθεωρήσεις προς τα κάτω των προβλέψεων κερδοφορίας αποτελούν καθοδικό ρίσκο για τις αποτιμήσεις των μετοχών τους επόμενους μήνες. Ενας πρόσθετος παράγοντας αβεβαιότητας είναι το αν οι κεντρικές τράπεζες θα αντιδράσουν γρήγορα με το να παγώσουν η να περιορίσουν την σύσφιξη της νομισματικής τους πολιτικής αν αυτό χρειαστεί.