Mε οργανική κερδοφορία και κινήσεις που θα δημιουργήσουν ενδογενώς κεφάλαιο θα καλύψει η Αlpha Bank την κεφαλαιακή ζημία που θα υποστεί από τις σχεδιαζόμενες τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων.
Η διοίκηση της Τράπεζας σύμφωνα με πληροφορίες απορρίπτει κάθε συζήτηση για προσφυγή της Alpha στην κεφαλαιαγορά για άντληση κεφαλαίου. Παρόλο στην αγορά προεξοφλείται αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, η διοίκηση της Τράπεζας και ο ίδιος ο διευθύνων σύμβουλος Βασίλειος Ψάλτης, θεωρούν ότι η Alpha δεν έχει λόγους να ακολουθήσει το παράδειγμα της Πειραιώς καθώς διαθέτει επαρκείς εφεδρείες οι οποίες μπορούν να διασφαλίσουν την υλοποίηση του στρατηγικού της σχεδίου χωρίς να επιβαρυνθούν οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.
Η πρώτη πηγή υπεραξιών εκτιμάται ότι μπορεί να προέλθει από το διεθνές δίκτυο που διαθέτει η Τράπεζα και κυρίως από την θυγατρική στη Ρουμανία. Η Τράπεζα ήδη έχει αναδιοργανώσει σε μία εταιρεία holding όλες τις θυγατρικές του εξωτερικού (Alpha Bank Romania, Alpha Bank Cyprus kai Alpha Bank Αlbania), προκειμένου να «αναδείξει κρυμμένες αξίες για τον Όμιλο». Η θυγατρική στη Ρουμανία εμφανίζει αξιόλογους ρυθμούς ανάπτυξης καθώς και η οικονομία της χώρας φαίνεται να ξεπερνά τα προβλήματα του παρελθόντος εμφανίζοντας αξιοθαύμαστη αντοχή στην πανδημία. Η Ρουμανική οικονομία κατάφερε πέρυσι να εμφανίσει πολύ μικρή ύφεση -3,9%. Η Τράπεζα τη χρονιά που μας πέρασε τα υπόλοιπα των δανείων αυξήθηκαν ανήλθαν σε 2,7 δισ. ευρώ, ενώ τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 25,5 εκατ. ευρώ.
Στο εσωτερικό τώρα, σημαντικά έσοδα αναμένει η διοίκηση της Τράπεζας αναμένει από την αξιοποίηση του δικτύου POS. Σύμφωνα με πληροφορίες η Alpha δεν προτίθεται να προχωρήσει στην πώληση του δικτύου εκμετάλλευσης των πιστωτικών της καρτών όπως έπραξαν Eurobank και Πειραιώς. Αντίθετα, φαίνεται να επιλέγει να προχωρήσει σε κάποιου είδους στρατηγική συμμαχία με κάποιο μεγάλο «παίκτη» της αγοράς κατά τα πρότυπα της συνεργασία με την Aσφαλιστική Generali.
Mε τις κινήσεις αυτές εκτιμάται ότι μπορεί να καλυφθεί ένα σημαντικό μέρος από τη λογιστική ζημιά που θα υποστεί η Τράπεζα από τις νέες τιτλοποιήσεις η οποία υπολογίζεται στα 570 εκατ.ευρω. Η συνολική επίδραση στους κεφαλαιακούς δείκτες περιορίζεται χάρη στον Ηρακλή και την κρατική εγγύηση που προσφέρει στα senior bonds, στις 70 μονάδες βάσης. Η διοίκηση της Τράπεζας αναμένεται να παρουσιάσει τον «οδικό χάρτη» των κινήσεων που θα οδηγήσουν τον δείκτη των κόκκινων δανείων σε μονοψήφιο ποσοστό στις 27 Μαΐου κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου 2020.
Ήδη η τράπεζα προγραμματίζει για τη φετινή χρονιά μια τιτλοποίηση και δύο πωλήσεις χαρτοφυλακίων με μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, μεικτής λογιστικής αξίας περίπου 3,3 δισ. ευρώ.
Ειδικότερα, η τράπεζα θα προχωρήσει σε τιτλοποίηση χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών (σ.σ. το 50% του χαρτοφυλακίου), καταναλωτικών ( 23%) δανείων καθώς και δανείων μικρών επιχειρήσεων (22%), μεικτής λογιστικής αξίας 2 δισ. ευρώ. Πρόκειται για το project Cosmos, οι senior notes τίτλοι του οποίου επιδιώκεται να λάβουν κρατική εγγύηση από το πρόγραμμα Ηρακλής ΙΙ. Η διαγωνιστική διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί (σ.σ. υπογραφή SPA) κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του έτους αναμένεται να ολοκληρωθούν και οι διαγωνισμοί πώλησης χαρτοφυλακίου με καταναλωτικά δάνεια, μεικτής λογιστικής αξίας 0,9 δισ. ευρώ (project Orbit) και χαρτοφυλακίου με κυπριακά δάνεια (στεγαστικά και επιχειρηματικά), μεικτής λογιστικής αξίας 0,4 δισ. ευρώ (project Sky).