Το χρηματιστήριο Αθηνών έχει «στοιχειώσει» σε μια στενή ζώνη συσσώρευσης, την ίδια ώρα που οι ξένες αγορές έχουν επιδοθεί σε ράλι. Πέρα από τις εμφανείς αδυναμίες της ελληνικής αγοράς, ποιος είναι ο μη προφανής αλλά ουσιαστικός λόγος της αδιαφορίας των ξένων θεσμικών επενδυτών. Οι εταιρείες που έχουν μείνει στον αφρό των χρηματιστηριακών αποδόσεων.
Η αξία συναλλαγών του Αυγούστου, έφτασε τα 638,18 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση κατά 44,8% από τη συναλλακτική δραστηριότητα του προηγούμενου μήνα και μείωση κατά 53,9% σε σχέση με ένα χρόνο πρι, όταν η αξία των συναλλαγών ξεπερνούσε τουλάχιστον το ένα δισ.
H κεφαλαιοποίηση του χρηματιστηρίου στα τέλη Αυγούστου υπολογίστηκε στα 37,45 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 20,8% σε σχέση με τον περσινό Αύγουστο.
Στην πραγματικότητα, από τη στιγμή που άρχισε να διαφαίνεται ότι ο SARS CoV-19 είναι κάτι παραπάνω από μια απλή ίωση με συμπτώματα γρίπης, το χρηματιστήριο αποχαιρέτισε έννοιες όπως ο τζίρος και οι αποδόσεις.
Ακόμα και μετά τα χαμηλά του Μαρτίου –στις 469,55 μονάδες- και παρά το γεγονός ότι πολλές από τις διεθνείς αγορές σημείωσαν ακόμα και νέα ιστορικά υψηλά, η ελληνική αγορά κατάφερε έως τις 9 Ιουνίου να φτάσει πέριξ των 688 μονάδων και έκτοτε κάνει κύκλους γύρω από τον εαυτό της, έχοντας μια βάση στις 600 μονάδες και σαφή αδυναμία να δώσει τιμές πάνω από τις 670 μονάδες. Στην ουσία «έχει στοιχειώσει» πέριξ του μέσου κινητού όρου των 30 ημερών, πολύ μακριά από τις 949 μονάδες της 24ης Ιανουαρίου του 2020. Την ίδια στιγμή, οι διεθνείς αγορές διανύουν μια χρυσή εποχή τζίρου και αποδόσεων.
Ποιoς «στοιχειώνει» το ελληνικό Χρηματιστήριο
Το μεγάλο βαρίδι του Χρηματιστηρίου Αθηνών είναι ο συνήθης ύποπτος, ήτοι ο τραπεζικός κλάδος με πτώση άνω του 60%, ενώ λαμπρές εξαιρέσεις αποτέλεσαν τίτλοι όπως της Τέρνα Ενεργειακής που έδωσε νέα υψηλά εντός του Αυγούστου, του Σαράντη που επαναπροσέγγισε τα υψηλά του ή του ΟΤΕ και του ΑΔΜΗΕ που κάλυψαν ένα σημαντικό μέρος της απόστασης από τα χαμηλά του Μαρτίου, έχοντας μάλιστα κρατήσει αμυντική συμπεριφορά κατά την διάρκεια των sell off.
Τι φταίει όμως για την υστέρηση της ελληνικής αγοράς, τη στιγμή μάλιστα που είναι κάτω από την ομπρέλα των ευρωπαϊκών προγραμμάτων στήριξης;
Καταρχήν, οι συνθήκες αποστασιοποίησης που επιβάλλει η πανδημία πλήττουν ιδιαίτερα το ελληνικό ΑΕΠ, μιας και ο τουρισμός είναι μια από τις βασικές του πηγές τροφοδοσίας. Η ένταση των ελληνοτουρκικών σχέσεων είναι ο δεύτερος προφανής λόγος. Ο τρίτος όμως λόγος, αν και λιγότερο προφανής, είναι και ο πιο σημαντικός.
Μια παρατήρηση των μηνιαίων εισροών-εκροών από τους ξένους θεσμικούς αποκαλύπτει πώς είχαν γίνει επιφυλακτικοί με την ελληνική αγορά αρκετούς μήνες πριν ξεσπάσει η πανδημία και παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση φάνηκε αποφασισμένη να προχωρήσει κομβικά έργα. Η επιφυλακτικότητα λόγω της έλλειψης βάθους της ελληνικής αγοράς μεγάλωσε όταν κατά την διάρκεια των sell off συνάντησαν ιδιαίτερες δυσκολίες στο να μειώσουν θέσεις σε μια εξαιρετικά ρηχή αγορά.
Τι ζητούν οι θεσμικοί
Όταν ένας θεσμικός αδυνατεί να εκτελέσει το μεγαλύτερο μέρος των εντολών πωλήσεων του μέσα σε μια ημέρα, δύσκολα επανατοποθετείται στην αγορά που τον εγκλώβισε, αν δεν γίνει πλήρης άρση της αβεβαιότητας και δεν αποκτήσει ικανοποιητική ορατότητα για το άμεσο μέλλον.
Αυτό ακριβώς έγινε τον Φεβρουάριο, όταν κατά την διάρκεια της διεθνούς πτώσης λόγω της πανδημίας, οι ξένοι θεσμικοί που είχαν θέσεις σε ελληνικές μετοχές δυσκολεύτηκαν να ολοκληρώσουν τις πωλήσεις τους.
Έκτοτε και παρά την αντίδραση των ξένων αγορών, οι ξένοι επενδυτές φοβήθηκαν τον εγκλωβισμό τους σε περίπτωση ενός νέου sell off και δεν επανήλθαν δυναμικά στην ελληνική αγορά.
Ο απόλυτος φαύλος κύκλος
Όχι μόνο δεν τοποθετούνται επιθετικά οι ξένοι θεσμικοί στην ελληνική αγορά, αλλά αντίθετα συνεχίζονται οι εκροές κεφαλαίων μέσα από πωλήσεις μετοχών ξένων επενδυτών.
Με βάση τα στοιχεία του AXIA Numbers οι ξένοι επενδυτές τον Ιούλιο σημείωσαν συνολικές εκροές ύψους 66,11 εκατ. ευρώ και τον Αύγουστο 2020 εκροές της τάξεως των 15.93 εκατ.
Και τους δύο μήνες οι εισροές από έλληνες επενδυτές- της τάξης των 66,12 και 15,94 εκατ. ευρώ αντίστοιχα- έσωσαν την παρτίδα, βοηθώντας τον Γενικό Δείκτη να διατηρήσει το κέντρο βάρους του πέριξ των 640 μονάδων.
Οι ξένοι επενδυτές λοιπόν αποφεύγουν περιφερειακές και αδύναμες ως προς το βάθος χρηματιστηριακές αγορές όπως η ελληνική και στρέφονται στις ισχυρές χρηματιστηριακές αγορές της Ε.Ε, Βρετανίας και των ΗΠΑ. Η απομάκρυνση αυτή βέβαια σφυροκοπά ακόμα περισσότερο τον τζίρο του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε στη μέση ενός απόλυτα φαύλου κύκλου..
Το αποτέλεσμα; Το Χρηματιστήριο Αθηνών αντιστοιχεί μόλις στο 21% του ελληνικού ΑΕΠ, εμφανίζοντας μια από τις χαμηλότερες σχέσεις κεφαλοποίησης /ΑΕΠ ανάμεσα στα μέλη της Ευρωζώνης.
Φανταστείτε ποια θα ήταν η εικόνα του ελληνικού χρηματιστηρίου αν δεν είχαμε τουλάχιστον την θετική ψήφο των Ελλήνων επενδυτών. Για πόσο καιρό όμως οι εγχώριοι επενδυτές θα καταφέρουν να κρατήσουν την αγορά εντός της ζώνης συσσώρευσης;
Άλλο ένα πεδίο δόξης λαμπρό για την ελληνική κυβέρνηση και για τους θεσμικούς φορείς του Ελληνικού Χρηματιστηρίου καθώς αν δεν πάει ο Μωάμεθ στο βουνό....τότε το βουνό πρέπει να πάει στον Μωάμεθ. Ή κατά το λιγότερο γνωστό: « Εάν έχητε πίστιν σαν κόκκο σινάπεως, θέλετε ειπεί προς το όρος τούτο, Μεταβήθι εντεύθεν εκεί και θέλει μεταβεί» (Ματθαίος 7:20).
Άλλωστε όλα σε αυτή τη ζωή είναι θέμα προσπάθειας, οργάνωσης και marketing.
*Αποποίηση Ευθύνης: Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.