Γιατί έχουν ήδη καλύψει το 50% των απωλειών της πανδημίας
Αγορές

Γιατί έχουν ήδη καλύψει το 50% των απωλειών της πανδημίας

Η οικονομική παραγωγή παγώνει με τις προβλέψεις για την ύφεση στις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου να κυμαίνονται από 5%-10% και την ανεργία να εκτινάσσεται στο υψηλότερο επίπεδο μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ σε πολλές χώρες ξεπερνά το 20%.

Παράλληλα, το παγκόσμιο εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών δέχεται το πιο σοβαρό πλήγμα των τελευταίων δεκαετιών με την Oxford Economics να εκτιμά ότι στο σύνολο του 2020 θα περιοριστεί σε επίπεδα άνω του 50% σε σύγκριση με την κρίση του 2008- 2009. Παρ’ όλα αυτά, οι μεγαλύτεροι χρηματιστηριακοί δείκτες έχουν καλύψει σχεδόν τις μισές απώλειες της πανδημίας, ήτοι τη διαδρομή από τα χαμηλά του Μαρτίου έως τα ιστορικά τους υψηλά.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο S&P 500, ο δείκτης που συνδέεται πιο πολύ από οποιονδήποτε άλλο με την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας και ο οποίος απέχει μόλις 16% από το υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών που καταγράφηκε στις 19 Φεβρουαρίου 2020. Συνολικά, ο δείκτης των 500 μεγαλύτερων εταιρειών κατέγραψε απώλειες άνω του 36% στο αποκορύφωμα των αναταράξεων που προκάλεσε η πανδημία στις αγορές, ήτοι από το ιστορικό υψηλό έως τις 23 Μαρτίου.

Στις ΗΠΑ συζητείται έντονα ότι οι αγορές έχουν χάσει την επαφή τους με την πραγματική οικονομία, ενώ πολλοί αποδίδουν την πορεία τους στις προσδοκίες για απεριόριστη ρευστότητα από τις κεντρικές τράπεζες και ειδικά από την Fed, η οποία σε αντίθεση με την ΕΚΤ έχει δεσμευτεί για συνεχείς παρεμβάσεις, ακόμη και για αγορές junk bonds.

Την περασμένη Παρασκευή, οι βασικοί δείκτες της Wall Street σημείωσαν κέρδη άνω του 1,6% τη στιγμή που γινόταν γνωστό ότι η αμερικανική οικονομία έχασε πάνω από 20 εκατ. θέσεις εργασίας τον Απρίλιο.

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι οι αγορές κινούνται ανοδικά γιατί οι επενδυτές συμφωνούν με τους αναλυτές που εκτιμούν ότι όλα αυτά τα καταστροφικά στοιχεία που δημοσιεύονται για τον Απρίλιο είναι ό,τι χειρότερο θα δούμε κατά τη διάρκεια της τρέχουσας κρίσης και κατά συνέπεια δεν κινδυνεύουμε με νέα χαμηλά. Ποιος, όμως, γνωρίζει αν οι οικονομίες θα καταφέρουν να επανέλθουν; Θα μπορέσουν η Wall Street και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να συνεχίσουν την άνοδο;

Σύμφωνα με την Morgan Stanley, παρά το γεγονός ότι ο δείκτης μεταβλητότητας VIX έχει υποχωρήσει σε ποσοστό άνω του 60% από το ιστορικό υψηλό που σημείωσε στα μέσα Μαρτίου (από τις 82 μονάδες στις 28), εντούτοις για να επιστρέψει σε φυσιολογικά επίπεδα, χαμηλότερα δηλαδή από τις 20 μονάδες, θα πρέπει να ανακάμψουν οι εισροές από μακροπρόθεσμους επενδυτές. Σήμερα κυριαρχούν οι κερδοσκόποι, οι οποίοι δεν αναμένεται να μείνουν για πολύ στην αγορά.

Η τάση των επόμενων εβδομάδων θα εξαρτηθεί, σύμφωνα με αναλυτές, από δύο παράγοντες. Ο πρώτος είναι σαφέστατα η πορεία της πανδημίας καθώς τα περιοριστικά μέτρα αίρονται και οι μεγαλύτερες οικονομίες επανέρχονται σταδιακά σε φυσιολογικούς ρυθμούς. Ο δεύτερος είναι τα οικονομικά στοιχεία που θα δουν το φως της δημοσιότητας. Όσο συνεχίζονται οι χειρότερες των προβλέψεων επιδόσεις σε βιομηχανική παραγωγή, ανεργία, λιανικές πωλήσεις και συνολικά στην οικονομική δραστηριότητα, τόσο οι αγορές θα πιέζουν για ακόμη μεγαλύτερες παρεμβάσεις από κεντρικές τράπεζες και κυβερνήσεις.

Η εβδομάδα που ξεκινά είναι γεμάτη ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις, με το βλέμμα για ακόμη μία φορά να εστιάζεται στα εβδομαδιαία στοιχεία για τις αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ που θα δείξουν το συνέβη το πρώτο επταήμερο του Μαΐου, μετά από τον χειρότερο Απρίλιο της σύγχρονης ιστορίας. Την Τετάρτη έχουμε τα προκαταρκτικά στοιχεία για το ΑΕΠ α’ τριμήνου της Μ. Βρετανίας και τη βιομηχανική παραγωγή Μαρτίου για Ε.Ε. και Μ. Βρετανία. Την Πέμπτη ξεχωρίζουν τα στοιχεία για την ανεργία στο Γαλλία στο α’ τρίμηνο ενώ η Παρασκευή είναι η πιο γεμάτη ημέρα.