Γιατί «έφαγε» το  νέο πρόστιμο ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος

Γιατί «έφαγε» το νέο πρόστιμο ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Ενάμιση χρόνο μετά το ξέσπασμα του μεγαλύτερου επιχειρηματικού και χρηματιστηριακού σκανδάλου των τελευταίων δεκαετιών στην Ελλάδα, η (νέα) διοίκηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε την επιβολή επιπλέον προστίμων για την υπόθεση της Folli Follie.

Μετά τα αρχικά (απολύτως αστεία σε ύψος) πρόστιμα της 2ας Αυγούστου 2018 όπου η τότε διοίκηση της Επ. Κεφαλαιαγοράς έκρινε ότι η αρμόζουσα ποινή για ένα σκάνδαλο πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ ήταν 4 εκατ. ευρώ (!!) και μετά τα 20,34 εκατ. ευρώ που επιβλήθηκαν από την ίδια διοίκηση το Φεβρουάριο του ''19 σε δέκα φυσικά και νομικά πρόσωπα, την Παρασκευή, η εποπτική αρχή, ανακοίνωσε νέα πρόστιμα ύψους 8 εκατ. ευρώ.

Η Αρχή επέβαλε 5 εκατ. ευρώ πρόστιμο στον Chiu Chuen Law στέλεχος της Folli Follie σε θυγατρικές στην Ασία όπου υπήρξε και η μεγάλη μαύρη… τρύπα του σκανδάλου, 2,5 εκατ. ευρώ στον πρώην διευθύνων σύμβουλο Γιώργο Κουτσολιούτο και 500 χιλ. ευρώ στην εταιρεία.

Το ενδιαφέρον είναι στο πρόστιμο του Τζ. Κουτσολιούτσου, που επιβλήθηκε για την τακτική του μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου, συνεχίζοντας να παραπλανά την αγορά παρά τον καταιγισμό των στοιχείων. 

O τότε διευθύνων σύμβουλος της Folli Follie, με δύο ανακοινώσεις του μετά τις αποκαλύψεις του QCM, συνέχισε να παραπλανά την αγορά, εμπίπτοντας στις διατάξεις της χειραγώγησης.

Και ασφαλώς πρόκειται για χειραγώγηση, καθώς η μετοχή της Folli Follie, μετά από ένα διήμερο απωλειών 52%, στην 3η συνεδρίαση μετά τις αποκαλύψεις, έφτασε να υποχωρεί περί το 14,50%, όμως στο τέλος έκλεισε με άνοδο 13,70%! Στην ίδια συνεδρίαση η αξία συναλλαγών στο Χ.Α. εκτοξεύτηκε στα 101,67 εκατ. ευρώ, με τα 19,45 εκατ. ευρώ να διατίθεται στη Folli Follie! 

Διακυμάνσεις «τρελές» σε όλο το Χ.Α. ακόμα και στις τράπεζες, εν μέσω πλήρους σύγχυσης και παραπλανητικών – όπως αποδείχτηκε – ανακοινώσεων και «πληροφοριών»! 

Όταν δημοσιεύτηκε η έκθεση του QCM στις 4 Μαΐου, η διοίκηση του FF Group, χωρίς ίχνος αυτοσυγκράτησης, περισυλλογής ή μεταμέλειας, έβγαλε... οργισμένη ανακοίνωση κατηγορώντας το fund πως η ανάλυσή του έχει χειραγωγηθεί για συγκεκριμένους σκοπούς. Σε μια πρώτη ανακοίνωσή της το μεσημέρι της Παρασκευής η εταιρεία χαρακτήρισε το δημοσίευμα «ανυπόστατο, ψευδές, συκοφαντικό και παραπλανητικό», τονίζοντας ότι θα κινηθεί νομικά – σε αστικό και ποινικό επίπεδο – για την περιφρούρηση των συμφερόντων της. 

Μάλιστα, η Folli Follie, το βράδυ της Παρασκευής 4 Μαΐου, σε νέα ανακοίνωση τόνισε με στόμφο πως «διεξάγει έρευνα, προκειμένου να διαπιστώσει ποιες εταιρείες ή ποια πρόσωπα μπορεί να έχουν αποκτήσει παράνομο όφελος από την δημοσίευση αυτής της ψευδούς και παραπλανητικής έκθεσης και θα προβεί σε όλες τις νομικές ενέργειες».

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνονταν με έπαρση ότι οι ισχυρισμοί (του QCM) για τις πωλήσεις στην Κίνα είναι εσφαλμένοι και παραπλανητικοί, τονίζοντας ότι «το ένα δισ. πωλήσεων σχετίζεται με τις ενοποιημένες λιανικές και χονδρικές πωλήσεις εντός της περιοχής Ασίας - Ειρηνικού (APAC) και περιλαμβάνει όλα τα κανάλια λιανικών, χονδρικών, αεροπορικών και αφορολόγητων πωλήσεων σε όλες τις χώρες της περιοχής Ασίας – Ειρηνικού»! 

Παράλληλα, η διοίκηση της Folli Follie έπλεκε το εγκώμιο στην ελεγκτική εταιρεία Ecovis, που είναι η εταιρεία που είχε υπογράψει στις 26 Απριλίου 2018 τον ισολογισμό του 2017 (και έως τότε, δεν τον είχε αποσύρει, ούτε είχε παραιτηθεί): 

«Η Ecovis είναι μια πρώτη τη τάξει παγκόσμια ελεγκτική εταιρεία με πάνω από 6.500 στελέχη, η οποία δραστηριοποιείται σε πάνω από 70 χώρες. Κατατάσσεται 18η μεταξύ των παγκόσμιων ελεγκτικών εταιρειών με σημαντική γεωγραφική κάλυψη και ουσιώδη σχέδια επέκτασης.

Η FF Group σκοπεύει να συνεργαστεί με την Ecovis όσον αφορά τις κινεζικές θυγατρικές, γεγονός που συμβαδίζει και με τα σχέδια επέκτασης της Ecovis στην εν λόγω περιοχή»!

Τι σημείωνε τότε ψευδώς η εταιρεία

Το βράδυ της Παρασκευής (4/5/2018) η διοίκηση της Folli Follie έβγαλε αναλυτική ανακοίνωση τονίζοντας πως το 2016 τα σε λειτουργία καταστήματα ήταν 634, ενώ το 2017 ήταν 587, καθώς λόγω της αυξανόμενης διείσδυσης των διαδικτυακών πωλήσεων, μειώθηκαν κατά 47 τα (συμβατικά) καταστήματα.

Η Folli Follie δήλωνε τότε επίσημα και ευθαρσώς ότι τα καταστήματα σε λειτουργία στο τέλος του 2017 ήταν 587 και όχι 289 που ανέφερε το fund! Στα εν λειτουργεία καταστήματα η Folli Follie συμπεριλαμβάνει αυτά των boutiques, shop in shop, counters, outlets, αφορολόγητων και φορολογημένων πωλήσεων σε αεροδρόμια, καθώς και πωλήσεων πτήσεων μέσω αεροπορικών εταιρειών, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα brands της Links of London και τα λοιπά brands.

Για τις καταγγελίες περί μικρότερου διαδικτυακού εκτοπίσματος σε σχέση με τις επίσημες ανακοινώσεις, η εταιρεία ανέφερε πως «η σύγκριση που γίνεται μεταξύ της Folli Follie και των ανταγωνιστών μας είναι παραπλανητική, καθώς επικεντρώνεται στο Instagram και το Facebook, τα οποία δεν υφίστανται στην Κίνα, καθώς είναι απαγορευμένα στην συγκεκριμένη χώρα».

Για το λόγο αυτό η εταιρεία παρέθετε μάλιστα τα νούμερα των ακολούθων (followers) στην βασική κινεζική πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, το Weibo όπου η Folli Follie έχει 442 χιλιάδες, η Pandora 38 χιλιάδες, η Kate Spade 240 χιλιάδες και η Michael Kors 667 χιλιάδες!

Για τη θέση του QCM περί μείωσης των ταμιακών ροών η Folli Follie σημείωνε πως οι αρνητικές ελεύθερες ταμειακές ροές οφείλονται στο επιχειρηματικό μοντέλο χονδρικής το οποίο βασίζεται σημαντικά στο κεφάλαιο κίνησης.

Τόνιζε πως το κεφάλαιο κίνησης σταδιακά μειώνεται ως ποσοστό επί των πωλήσεων, καθώς υπάρχει στρατηγική συγκέντρωση στην ανάπτυξη των omni-channels που θα αλλάξει το υπάρχον επιχειρηματικό μοντέλο και θα βελτιώσει τις ταμιακές ροές.

Για την κατηγορία ότι οι κινέζικές θυγατρικές δεν έχουν το εκτόπισμα που επίσημα αναφέρεται, η ελληνική εταιρεία επισήμαινε πως το 1 δισ. πωλήσεων περιλαμβάνει όλες τις ενοποιημένες λιανικές και χονδρικές πωλήσεις εντός της περιοχής Ασίας - Ειρηνικού (APAC) και όλα τα κανάλια λιανικών, χονδρικών, αεροπορικών και αφορολόγητων πωλήσεων σε όλες τις χώρες της περιοχής Ασίας - Ειρηνικού.

Ο… οργισμένος ο Τζώτζης Κουτσολιούτσος

Στην ανακοίνωση τότε ο Τζ. Κουτσολιούτσος έκανε λόγο για «άδικη επίθεση που δέχεται το brand Folli Follie και κατ'' επέκταση ο Όμιλος FF Group από ομάδα κερδοσκόπων, οι οποίοι βάσει οργανωμένου σχεδίου επέφεραν πλήγμα και ζημία στον όμιλο και στους μετόχους του, αποκομίζοντας τεράστια οικονομικά οφέλη!

Τόνιζε πως «με την παρούσα δήλωσή μου, θα ήθελα να διαβεβαιώσω τους μετόχους, τις αρμόδιες εποπτικές αρχές, τις συνεργαζόμενες τράπεζες και τους εργαζομένους του Ομίλου μας, ότι θα λάβω αμέσως όλα τα αναγκαία μέτρα για την αποκατάσταση της αλήθειας και της εμπιστοσύνης προς την εταιρεία που μετρά 35 χρόνια επιτυχημένης πορείας.

Το όραμα μας για τον Όμιλο FF Group θα παραμείνει δυνατό και δεν θα επιτρέψω να κλονιστεί περαιτέρω με τις κερδοσκοπικές προθέσεις μιας ομάδας που έχει ως φιλοσοφία να σορτάρει μετοχές και να επιχειρεί να καταστρέψει τους κόπους μιας ολόκληρης ζωής πολλών χιλιάδων ανθρώπων που εργάζονται, στηρίζουν και εμπιστεύονται τον Όμιλό μας».

Αυτά τόνιζε αμέσως μετά τις αποκαλύψεις του QCM o Τζώρτζης Κουτσολιούτσος. Παρόμοια στάση, πλήρους άρνησης, μη παραδοχής ευθύνης και απίστευτου θράσους συνεχίζει να επιδεικνύει έως σήμερα, δυσχεραίνοντας τις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης και εξυγίανσης.