Η Βενεζουέλα προχώρησε σε αύξηση των τιμών της βενζίνης για πρώτη φορά μετά από μια εικοσαετία, καθώς η οικονομία της χώρας δεν μπορεί πλέον να υποστηρίξει την κρατική επιδότηση των καυσίμων.
Ο πρόεδρος, Nicola Maduro, δήλωσε πως πρέπει να βρεθούν πρόσθετες πηγές για τα κρατικά έσοδα ώστε η κυβέρνηση να ανταποκριθεί στις κοινωνικές υποχρεώσεις της όπως την εκπαίδευση, την υγεία και τα προγράμματα στέγασης, αναφέρει η USA Today.
«Πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη επιβάρυνση για την βενζίνη. Ζητώ από τον λαό να υποδεχτεί και να στηρίξει το μέτρο. Πρόκειται για ένα αναγκαίο μέτρο, μια απαραίτητη ενέργεια η οποία θα εξισορροπήσει τα πράγματα, και αναλαμβάνω την ευθύνη», δήλωσε ο Maduro.
Την τελευταία φορά που επιχειρήθηκε αύξηση στις τιμές της βενζίνης στη Βενεζουέλα ήταν το 1989 στο πλαίσιο πακέτου μέτρων λιτότητας. Ως αποτέλεσμα είχαν ξεσπάσει εκτεταμένες κοινωνικές αναταραχές που είχαν καταλήξει σε πολύνεκρες συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων καταστολής στο Καράκας.
Σε μια προσπάθεια να αποφύγει μια επανάληψη των γεγονότων του 1989 ο Nicola Maduro ανήγγειλε παράλληλα, αύξηση του κατώτατου μισθού ύψους 20%, δηλαδή από 965 δολάρια το μήνα στα 1.158 δολάρια.
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας βρίσκεται αντιμέτωπος με αυξανόμενες εσωτερικές πιέσεις ιδιαίτερα μετά την επικράτηση της συντηρητικής αντιπολίτευσης στις βουλευτικές εκλογές του Ιανουαρίου. Οι αντίπαλοι του Maduro προσπαθούν να τον απομακρύνουν από την εξουσία καταγγέλλοντας το ανύπαρκτο κοινωνικό κράτος, τις ελλείψεις αγαθών και τον καλπάζοντα πληθωρισμό, ενώ ζητάν την αποπομπή του με δημοψήφισμα.
Οι τιμές της βενζίνης θα αυξηθούν κατά 6.000%, ενώ η χώρα προχώρησε σε υποτίμηση του νομίσματός της κατά 37%, με τα 10 μπολίβαρ να αντιστοιχούν πλέον σε 1 δολάριο, από 6,3 προς 1 που ήταν η προηγούμενη ισοτιμία. Ωστόσο, στη «μαύρη αγορά», όπου πραγματικά διαμορφώνονται οι τιμές, ένα δολάριο αγοράζει πάνω από 1.000 μπολιβάρ. Η τιμή της αμόλυβδης (95 οκτανίων) αυξάνεται στα 6 μπολιβάρ από τα 0,097 μπολιβάρ το λίτρο, σύμφωνα με το Bloomberg. Επίσης, ο Maduro ανήγγειλε τον καθορισμό νεών τιμών σε περίπου 100 αγαθά και υπηρεσίες.
Αναλυτές της Wall Street είχαν τονίσει πως η Βενεζουέλα χρειάζεται μια ισχυρή υποτίμηση του νομίσματός της, όπως επίσης και περικοπές δαπανών αλλά και αύξηση των τιμών των καυσίμων και της ηλεκτρικής ενέργειας ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω οικονομική κατάρρευση.
Στόχος του Maduro είναι η αντιμετώπιση του υψηλού πληθωρισμού και της μεγάλης ύφεσης στην οποία βυθίζεται η χώρα την τελευταία δεκαετία.
Το πετρέλαιο αντιπροσωπεύει το 95% των εσόδων από τις εξαγωγές της Βενεζουέλας, και η υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου έχει βυθίσει την οικονομία της χωράς σε μια άνευ προηγουμένου κρίση. Ο κρατικός έλεγχος των τιμών και οι τεχνητές συναλλαγματικές ισοτιμίες αποθαρρύνουν τις εισαγωγές και την επιχειρηματική δραστηριότητα της Βενεζουέλας.
Το ΔΝΤ εκτιμά πως το ΑΕΠ της Βενεζουέλας συρρικνώθηκε κατά 10% το 2015, καθιστώντας την χώρα χειρότερη οικονομία παγκοσμίως. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως η οικονομία της χώρας συρρικνώθηκε κατά 7,1% το τρίτο τρίμηνο του 2015, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.
Ο επικεφαλής της μεγαλύτερης επιχειρηματικής ένωσης της Βενεζουέλας, Francisco Martinez, εξέφρασε την ικανοποίησή του για μερικά από τα εξαγγελθέντα οικονομικά μέτρα δηλώνοντας πως ορισμένα έπρεπε ήδη να είχαν παρθεί. «Ελπίζουμε πως μετά αυτές τις εξαγγελίες… θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα δομικά προβλήματα της οικονομίας και να ξεπεράσουμε την ύφεση», είπε.
Σύμφωνα με τον κ. Martinez η προσπάθεια της κυβέρνησης να καταλογίσει όλα τα οικονομικά προβλήματα της χώρας στον ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα το μόνο που έχει καταφέρει είναι να παρατείνει την κρίση.
Ο Nicola Maduro ήταν απρόθυμος να περικόψει τις δαπάνες για τα κοινωνικά προγράμματα που βοηθούν τους άπορους, που είναι και οι μεγαλύτεροι υποστηρικτές του. Ωστόσο, η βουτιά των τιμών του πετρελαίου έχει αυξήσει το χρέος της Βενεζουέλας στα 14 δισ. δολάρια τον τελευταίο χρόνο. Σε μια προσπάθεια να καλύψει τις εγχώριες δαπάνες η Κεντρική Τράπεζα έχει «πλημμυρίσει» την οικονομία με μπολιβάρ με αποτέλεσμα ο πληθωρισμός να είναι εκτός ελέγχου και η αξία του νομίσματος να έχει πέσει κατακόρυφα.
Πηγή: USA Today
Διαβάστε ακόμα: