Η παγκόσμια οικονομία θα αντιμετωπίσει μια δύσκολη χρονιά το 2023, πιο δύσκολη από τη χρονιά που μόλις άφησε πίσω της, εκτιμά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
«Προβλέπουμε ότι το ένα τρίτο της παγκόσμιας οικονομίας θα είναι σε ύφεση το 2023. Γιατί; Διότι οι τρεις μεγάλες οικονομίες του κόσμου - ΗΠΑ, Ευρωπαϊκή Ένωση, Κίνα - επιβραδύνονται ταυτόχρονα», δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.
Ήδη από τον Οκτώβριο το ΔΝΤ προέβλεπε ότι πάνω από το ένα τρίτο της παγκόσμιας οικονομίας θα συρρικνωνόταν, δίνοντας 25% πιθανότητα ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ θα αναπτυχθεί με ρυθμό χαμηλότερο του 2% το 2023, εξέλιξη που προσδιορίζει ως παγκόσμια ύφεση.
Αναλύοντας τις τρεις μεγαλύτερες οικονομίες, η επικεφαλής του ΔΝΤ ανέφερε ότι η εικόνα είναι μικτή όσον αφορά στη δυνατότητά τους να ανταπεξέλθουν στην οικονομική επιβράδυνση. Αν και οι ΗΠΑ μπορεί να αποφύγουν την ύφεση, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει χτυπηθεί σημαντικά από τον πόλεμο στην Ουκρανία και το ήμισυ της ΕΕ θα είναι σε ύφεση τη νέα χρονιά. Παράλληλα, και η Κίνα αντιμετωπίζει μια δύσκολη χρονιά.
Η επιβράδυνση στις τρεις μεγαλύτερες οικονομίες μεταφράζεται σε αρνητικές τάσεις παγκοσμίως. Όσον αφορά στις αναπτυσσόμενες οικονομίες, η εικόνα είναι χειρότερη, σύμφωνα με το ΔΝΤ.
Τα τελευταία οικονομικά στοιχεία από την Κίνα την προηγούμενη εβδομάδα έδειξαν ότι η ξαφνική αλλαγή της πολιτικής μηδενικού COVID οδήγησε σε επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας τον Δεκέμβριο με τον ρυθμό ανάπτυξης να φρενάρει στο χαμηλότερο από τον Φεβρουάριο του 2020, καθώς τα κρούσματα κορονοϊού εξαπλώθηκαν στις μεγάλες πόλεις της χώρας, αναγκάζοντας πολλούς να παραμείνουν σπίτι και πολλές επιχειρήσεις να κατεβάσουν ρολά.
Ο δείκτης ΡΜΙ των υπευθύνων προμηθειών στον κλάδο της μεταποίησης που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα έδειξε αρνητικές τάσεις στην Ευρώπη, στην Τουρκία και στη Νότιο Κορέα. Ωστόσο, οι προοπτικές για τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, τις ΗΠΑ, προσφέρουν σχετική ανακούφιση.
«Αν η δυναμική της αγοράς εργασίας στις ΗΠΑ διατηρηθεί, τότε η Αμερική μπορεί να βοηθήσει τον υπόλοιπο κόσμο να ανταπεξέλεθει σε μια δύσκολη χρονιά», εκτιμά η επικεφαλής του ΔΝΤ. «Για πρώτη φορά τα τελευταία 40 χρόνια η ανάπτυξη της Κίνας το 2022 πιθανότατα ήταν η ίδια ή χαμηλότερη από την παγκόσμια ανάπτυξη» συμπληρώνει.
Στις προβλέψεις του Οκτωβρίου το ΔΝΤ έβλεπε ρυθμό ανάπτυξης στην Κίνα το 2022 στο 3,2%, αντίστοιχο αυτού της παγκόσμιας οικονομίας. Για το 2023 εκτιμούσε επιτάχυνση στο 4,4% στην Κίνα και περαιτέρω επιβράδυνση στην υπόλοιπη παγκόσμια οικονομία.
Οι νέες εκτιμήσεις της επικεφαλής του ΔΝΤ προϊδεάζουν για νέα αναθεώρηση προς τα κάτω τόσο στην Κίνα όσο και για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας. Οι νέες εκτιμήσεις θα δημοσιοποιηθούν αργότερα αυτό τον μήνα στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός στην Ελβετία.
Παρόλο που η οικονομία των ΗΠΑ δείχνει μεγαλύτερη αντοχή και πιθανώς να καταφέρει να αποφύγει την ύφεση χάρη στη δυναμική της αγοράς εργασίας, αυτό ενέχει ένα σημαντικό ρίσκο.
Μπορεί να εμποδίσει την πρόοδο που θέλει να δει η κεντρική τράπεζα της χώρας στο μέτωπο του πληθωρισμού, δηλαδή την υποχώρηση του προς τον στόχο που έχει θέσει για τη σταθερότητα των τιμών. Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ δείχνει ότι η κορύφωσή του είναι πίσω μας, ωστόσο, παραμένει σχεδόν τριπλάσιος του στόχου του 2% της Fed.
«Πρόκειται για μικτή ευλογία γιατί αν η αγορά εργασίας παραμείνει δυνατή, η Fed μπορεί να αναγκαστεί να διατηρήσει τα επιτόκια υψηλά για μεγαλύτερο διάστημα για να πιέσει τον πληθωρισμό χαμηλότερα», επισημαίνει η Γκεοργκίεβα.
To 2022 η Fed ακολούθησε την επιθετικότερη νομισματική σύσφιξη από τη δεκαετία του 1980, ανεβάζοντας το παρεμβατικό της επιτόκιο από το 0% τον Μάρτιο στο τρέχον εύρος του 4,25%-4,5% και αναμένεται ότι θα το αυξήσει περισσότερο τη νέα χρονιά, πάνω από το 5,0%. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από το 2007.
Η προσοχή της Fed θα είναι στραμμένη στην αγορά εργασίας το 2023 όπου θα θέλει να δει ένα βαθμό εξασθένησης που θα συμβάλλει στην υποχώρηση των πληθωριστικών πιέσεων.