Τρεις είναι οι λόγοι που η Goldman Sachs άλλαξε τις προβλέψεις της για την ευρωζώνη και πλέον δεν προβλέπει ύφεση, αλλά αναιμική ανάπτυξη. Όπως αναφέρουν οι αναλυτές στην αναθεώρηση των προηγούμενων εκτιμήσεων για συρρίκνωση του ΑΕΠ της ευρωζώνης κατά 0,1%, στην ανάπτυξη κατά 0,6% φέτος, οδήγησαν τρεις παράγοντες.
Πρώτον, το γεγονός πως οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν επιστρέψει σχεδόν σε προπολεμικά επίπεδα. Η αύξηση των αποθεμάτων φυσικού αερίου στην Ευρώπη σε συνδυασμό με τον ήπιο χειμώνα ευνοούν τη μείωση των τιμών. Ο δεύτερος λόγος έγκειται στο γεγονός πως το 2022 η οικονομία στη ζώνη του ευρώ αποδείχθηκε πιο ανθεκτική συγκριτικά με τις εκτιμήσεις αναλυτών και επενδυτικών οίκων. Επίσης η Κίνα δεν εφαρμόζει την πολιτική μηδενικών κρουσμάτων. Απότοκο των ανωτέρω είναι πως ο πληθωρισμός θα μειωθεί σημαντικά εντός του τρέχοντος έτους, απόρροια του επιτοκίου της ΕΚΤ που θα φτάσει το 3,25% έως το τέλος του 2023.
Οι αναλυτές βλέπουν συνέχιση της επιθετικής πολιτικής της ΕΚΤ με στόχο τον περιορισμό του πληθωρισμού, ενώ αναφέρουν πως τα επιτόκια θα αυξηθούν κατά μισή μονάδα τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο και κατά 25 μονάδες βάσης τον Μάιο.
Πτώση του πληθωρισμού
Oι αναλυτές της Goldman Sachs «βλέπουν» σημαντική πτώση του πληθωρισμού έως τέλος του έτους. Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν πριν λίγες μέρες πράγματι δείχνουν συρρίκνωσή του. Η Eurostat ανέφερε πως ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη υποχώρησε στο 9,2%, από 10,1% τον Νοέμβριο. Βασικές αιτίες υποχώρησης ήταν η περαιτέρω επιβράδυνση των τιμών στην ενέργεια καθώς τον τελευταίο μήνα του έτους είδαμε τις τιμές στα καύσιμα αλλά και του φυσικού αερίου να καταγράφουν έντονα πτωτική πορεία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, σε επίπεδο ευρωζώνης οι τιμές ενέργειας μειώθηκαν σε 25,7% από 34,9% τον Νοέμβριο. Αντίθετα, ανοδική πορεία συνέχισαν να καταγράφουν οι τιμές των τροφίμων, ποτών και καπνικών με αύξηση 14,3% (από 13,6% τον Νοέμβριο), τα μη βιομηχανικά προϊόντα τα οποία αυξήθηκαν κατά 6,4% (από 6,1% τον Νοέμβριο) και οι υπηρεσίες κατά 4,4,% (από 4,2% τον Νοέμβριο).
Τον Δεκέμβριο, οι περισσότερες χώρες-μέλη της ευρωζώνης είδαν τον πληθωρισμό να υποχωρεί. Ωστόσο σε αρκετές από αυτές παραμένει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, όπως στην Λετονία 20,7%, Λιθουανία 20%, Εσθονία 17,5%, Ιταλία 12,3% και Σλοβακία 15%. Στη Γερμανία, το Δεκέμβριο ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε στο 9,6% από 11,3% τον προηγούμενο μήνα.
Αύξηση μισθών
Η Goldman Sachs αναμένει στοιχεία που δείχνουν «ισχυρή» αγορά εργασία στην ευρωζώνη. Προς αυτή την κατεύθυνση άλλωστε μόλις χθες η ΕΚΤ δημοσιοποίησε την τάση στις χώρες της ζώνης του ευρώ για αύξηση των μισθών. «Η αύξηση των μισθών στη διάρκεια των επόμενων τριμήνων αναμένεται ότι θα είναι πολύ ισχυρή σε σχέση με τις ιστορικές τάσεις», αναφέρουν οι συντάκτες του άρθρου που δημοσιεύεται στο μηνιαίο δελτίο του νομισματικού θεσμού. Η αύξηση αυτή θα αντανακλά «μια κάποια προσέγγιση ανάμεσα στους μισθούς και τα αυξημένα ποσοστά πληθωρισμού» που παρατηρούνται από το 2021, επισημαίνουν.