Ως ιδιαίτερα θετική εξέλιξη χαρακτηρίζεται για την Ελλάδα η προοπτική άντλησης πόρων που μπορούν να ξεπεράσουν ακόμη και τα 6 δισ. ευρώ προκειμένου να χρηματοδοτηθούν «πράσινα έργα» χωρίς ωστόσο να αποκλείεται οι ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών να αποφασίσουν ένα κομμάτι του «πακέτου» των 300 δισ. ευρώ να κατευθυνθεί και σε στρατιωτικούς εξοπλισμούς.
Είναι χρήμα το οποίο η Ελλάδα θα το δανειστεί - στο μεγαλύτερο μέρος του - με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους χωρίς να αποκλείεται όμως ένα τμήμα να δοθεί και υπό μορφή επιδοτήσεων. Οι πρώτες εκτιμήσεις μιλούν για ένα δάνειο της τάξεως των 4 - 5 δισ. ευρώ αλλά και για ένα ποσό επιδότησης που μπορεί να φτάσει στο 1 δισ. ευρώ. Δηλαδή, ένα σύνολο πόρων περίπου 3% του ΑΕΠ το οποίο η χώρα δεν είχε υπολογίσει. Αν μάλιστα ληφθεί υπόψη ότι αυτοί οι πόροι θα κινητοποιήσουν και ιδιωτικές επενδύσεις, τότε το ποσό μπορεί να ανέλθει ακόμη και στα 10 δισ. ευρώ. Αυτά τα χρήματα δεν θα επιτραπεί να δοθούν για επιδοτήσεις της ηλεκτρικής ενέργειας ή της αμόλυβδης.
Όμως, θα κατευθυνθούν για την υποστήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων ώστε να χρηματοδοτήσουν παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας ή ακόμη και μεγάλα ενεργειακά έργα που θα βοηθήσουν τη χώρα να απεξαρτηθεί από το ρωσικό αέριο. Άρα, λοιπόν, αν η πιο φθηνή κιλοβατώρα είναι αυτή που δεν καταναλώνεται, η αμέσως φθηνότερη είναι αυτή που την παράγει ο ήλιος. Να λοιπόν που θα πάνε αυτά τα ποσά: σε φωτοβολταϊκά, σε νέο πρόγραμμα τύπου εξοικονομώ αλλά και στη διασύνδεση της Ελλάδας με την Αίγυπτο ή τις επενδύσεις για το υγροποιημένο φυσικό αέριο.
Τα δάνεια ασφαλώς θα επηρεάσουν το δημόσιο χρέος. Όμως θα είναι χρήματα με πολύ περιορισμένο ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης καθώς και η περίοδος αποπληρωμής θα είναι μεγάλη και το επιτόκιο εξαιρετικά χαμηλό και σαφώς χαμηλότερο σε σχέση με αυτό που θα εξασφάλιζε η χώρα αν έβγαζε ομόλογα για να καλύψει αυτές τις επενδύσεις. Από την άλλη, οι επιδοτήσεις είναι πάντοτε επιδοτήσεις και έχουν πολύ θετικό δημοσιονομικό αντίκτυπο.
Τι θα πετύχει η Ελλάδα με αυτούς τους πόρους; Να τονώσει το ΑΕΠ και μάλιστα περιορίζοντας μια από τις μεγαλύτερες πληγές σε αυτή τη φάση. Κάθε φωτοβολταϊκό που εγκαθίσταται σε μια ταράτσα ή σε μια στέγη, μειώνει και την ανάγκη παραγωγής ρεύματος από αέριο άρα μειώνει και την ανάγκη εισαγωγής κατά συνέπεια και το έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου. Κάθε πολίτης που θα κάνει χρήση του προγράμματος που θα δημιουργηθεί, θα γίνει ένας μικρός παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας και μάλιστα με πόρους που διατίθενται δωρεάν.
Προφανώς, οι επενδύσεις θα γίνουν με εισαγόμενο εξοπλισμό. Ωστόσο, αυτή η επιβάρυνση θα είναι άπαξ, ενώ η παραγωγή ενέργειας εις το διηνεκές. Αντίστοιχο θα είναι το όφελος και από τον νέο γύρο του προγράμματος εξοικονομώ που επίσης αναμένεται να δρομολογηθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
Η Ελλάδα θα συντάξει τον κατάλογο με τα έργα που θα προτείνει να χρηματοδοτηθούν από τους πόρους του Repower Eu μέσα στον Ιούλιο. Και όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές, το γεγονός ότι έχουν ήδη έτοιμο μηχανισμό άντλησης δανείων από το Ταμείο Ανάκαμψης, συνιστά ένα μεγάλο πλεονέκτημα για τη χώρα. Πλέον, μένει να φανεί ποιες θα είναι οι τελικές αποφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών ώστε να δρομολογηθούν γρήγορα οι εξελίξεις και οι επενδύσεις που θα έχουν και θετικό μακροοικονομικό και θετικό δημοσιονομικό αντίκτυπο.