Το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού που κατατίθεται τη Δευτέρα στη Βουλή θα εμπεριέχει «βελτιωμένο» στόχο όσον αφορά στην αύξηση των φορολογικών εσόδων. Ουσιαστικά, ο πήχης θα ανέβει πάνω από τα 56,5 δισ. ευρώ ενώ και για το 2022, είναι πλέον πολύ πιθανό ότι τα έσοδα θα ανέβουν πάνω από τα 54,6 δισ. ευρώ που είχαν εγγραφεί στο προσχέδιο.
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους αναμένεται πολύ μεγάλη αύξηση στις εισπράξεις φόρων παρά τις νέες μειώσεις φορολογικών συντελεστών που έχουν προγραμματιστεί (πάγωμα ΦΠΑ σε μια σειρά από υπηρεσίες μέχρι τον Ιούνιο, κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης κλπ).
Ο πρώτος λόγος είναι ο… πληθωρισμός. Όταν ανεβάζεις τον πήχη του πληθωρισμού στο 5% για το επόμενο έτος, δεν μπορείς παρά να ανεβάσεις και την πρόβλεψη για την είσπραξη από τον ΦΠΑ. Όχι τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης οι οποίοι είναι συνδεδεμένοι με τον όγκο των πωλήσεων. Με τον ΦΠΑ όμως, οπωσδήποτε.
Ο στόχος για τον φόρο εισοδήματος επίσης θα αναθεωρηθεί. Μόνο από την αύξηση των εισοδημάτων -θα είναι μεγαλύτερη των αρχικών προβλέψεων ειδικά για τους συνταξιούχους- θα προκύψει και περισσότερος φόρος εισοδήματος καθώς η φορολογική κλίμακα δεν θα τιμαριθμοποιηθεί.
Επίσης, υπάρχει πάντοτε το ενδεχόμενο να έχουμε καλύτερη απόδοση από τον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων. Όταν η αύξηση τζίρου τρέχει φέτος με ρυθμό της τάξεως του 40%, κάτι θα μείνει και σε επίπεδο κερδοφορίας.
Από όλους αυτούς τους παράγοντες πάντως, ο ΦΠΑ είναι αυτός μπορεί να κάνει τη μεγάλη διαφορά. Είναι προφανές ότι οι υψηλότερες τιμές που αναμένονται μέσα στο 2023 θα φέρουν και περισσότερα έσοδα. Είναι όμως και το κύμα των ηλεκτρονικών πληρωμών που μπορεί να αποδώσει καρπούς.
Όταν φέτος φτάνουμε στο όριο των 65 δισ. ευρώ (και μπορεί να το ξεπεράσουμε) είναι λογικό ο πήχης να ανέβει του χρόνου ακόμη περισσότερο ενδεχομένως και πάνω από τα 70 δισ. ευρώ. Περισσότερες ηλεκτρονικές πληρωμές, περισσότερα και τα έσοδα από τον ΦΠΑ, ειδικά αν προχωρήσει και η πλήρης διασύνδεση POS και ταμειακών μηχανών με το Taxis.