Του Γιώργου Φιντικάκη
Δεν είναι ηθικά μεμπτό για την κυβέρνηση ότι ένας κρατικός λειτουργός, εκμεταλλευόμενος μια χαριστική ρύθμιση, προάγεται μισθολογικά λίγο πριν συνταξιοδοτηθεί για να πάρει υψηλότερο εφάπαξ.
Αλλού είναι για την κυβέρνηση το πρόβλημα, στο ποιο είναι το ακριβές ύψος του επιπλέον εφάπαξ που εισέπραξε ο κ. Σωτήρης Νίκας του ΔΕΣΦΑ.
Έλα μωρέ τώρα, πως κάνετε έτσι για 27.000 ευρώ, να ήταν 100.000 που λέει η ΝΔ, να το κάνουμε θέμα, αλλά για εικοσιεπτά χιλιάρικα...
Κάπως έτσι αντιμετώπισε χθες η κυβέρνηση το θέμα της προβλεπόμενης από το καταστατικό, προαγωγής του επικεφαλής του ΔΕΣΦΑ από τη θέση του διευθυντή σε αυτή του γενικού διευθυντή λίγο πριν βγει στην σύνταξη, που παίζει για τρίτη συνεχόμενη ημέρα στα ΜΜΕ.
Έχουν δίκιο τα ΜΜΕ; Όχι σύμφωνα με την κυβέρνηση που μιλά για σπίλωση της υπόληψης του κ. Νίκα, αφού όλα έγιναν νόμιμα με βάση όσα ακριβώς προβλέπει το καταστατικό της εταιρείας.
Κανείς δεν μπήκε στον κόπο να ασχοληθεί αν είναι λάθος το καταστατικό, αν χρόνια τώρα έχει στρωθεί διακομματικά ένα χαλί που ευνοεί τέτοιες χαριστικές ρυθμίσεις. Αν δηλαδή ο εσωτερικός κανονισμός της εταιρείας προέβλεπε ότι ο επικεφαλής της δικαιούται stock options όπως στις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα ή 4-5 μήνες άδεια μετ' αποδοχών, και πάλι η κυβέρνηση θα έλεγε ότι όλα καλώς καμωμένα είναι. Τα προβλέπει το καταστατικό. Και αντί η κυβέρνηση να πάρει αποστάσεις από την υπόθεση, κερδίζοντας πόντους στο πεδίο της ηθικής, βγήκαν στα κανάλια οι υπουργοί της για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα.
Πως χάθηκε η μπάλα
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος υποστήριξε χθες ότι "η διαφορά του εφάπαξ που θα έπαιρνε ο κ. Νίκας εφόσον δεν είχε διοριστεί ως διευθυντής και του εφάπαξ που παίρνει ως γενικός διευθυντής είναι της τάξης των 27.000 ευρώ". Όχι δηλαδή 100.000 ευρώ που υποστηρίζει η ΝΔ.
Και κάπου εκεί χάθηκε η μπάλα. Τη σκυτάλη πήρε ο υπουργός Ενέργειας Γ. Σταθάκης, που με αφορμή τις δηλώσεις του εκπροσώπου τύπου της ΝΔ Β. Κικίλια ότι "το ηθικό πλεονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ πήγε περίπατο" τα έβαλε με την ΝΔ για την Siemens. Η απάντησή του μιλά για την ΝΔ της Siemens, της Μονής Βατοπεδίου, των δεκάδων οργανισμών με αποτυχημένους βουλευτές και παχυλούς μισθούς, και τις εκατοντάδες τοποθετήσεις, που δεν μπορεί να δίνει μαθήματα σε ένα πεδίο, αυτό της ηθικής που της είναι παντελώς ξένο.
Στο δια ταύτα της υπόθεσης, μάθαμε ότι ο κ. Νίκας εργάζεται στον ΔΕΣΦΑ πάνω από 30 χρόνια, πως ήδη διευθυντής αναβαθμίστηκε σε γενικό διευθυντή, όταν ανέλαβε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, όπως ορίζει το καταστατικό και ο οργανισμός της εταιρείας. Υποχρεωτικά συνταξιοδοτήθηκε με το εφάπαξ που αυξήθηκε κατά 27.000 ευρώ (μικτά) και όχι 100.000 ευρώ, που λέει η Ν.Δ. Ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, δεν λαμβάνει ουδεμία πρόσθετη αμοιβή, πέραν του κανονικού μισθού που είχε ως εργαζόμενος ή συνταξιούχος πλέον, εντός, δηλαδή, του πλαφόν που έχει θέσει η κυβέρνηση.
Ο Ρόλος του Εποπτικού Συμβούλιου
Άδικα λοιπόν «σήκωσε» η ΝΔ το θέμα; Όχι, λένε άνθρωποι που γνωρίζουν το θέμα. Διαφορετικά δεν θα υπήρχε λόγος προκειμένου να "καλυφθεί" η προαγωγή του κ. Νίκα, αυτή να αποφασιστεί από το Εποπτικό Συμβούλιο του ΔΕΣΦΑ.
Το συγκεκριμένο είναι ένα εσωτερικό όργανο του ΔΕΣΦΑ που συστάθηκε το 2011, όταν με βάση ευρωπαϊκή οδηγία διαχωρίστηκε ο ΔΕΣΦΑ (αγωγοί και υποδομές) από την ΔΕΠΑ (εμπορία), και έχει ως αντικείμενο τη λήψη αποφάσεων για τα ετήσια και μακροπρόθεσμα σχέδια χρηματοδότησης, τις δανειακές υποχρεώσεις της εταιρείας, το ύψος των μερισμάτων που διανέμονται στους μετόχους του. Το όργανο αυτό είναι αναρμόδιο να αποφασίζει για "ότι σχετίζεται με τις καθημερινές δραστηριότητες της εταιρείας", δηλαδή με την ιεραρχική εξέλιξη του υπαλληλικού προσωπικού. Το αρμόδιο όργανο για να εγκρίνει προαγωγές είναι το Δ.Σ. της εταιρείας.
Έλα όμως που μια τέτοια απόφαση από το Δ.Σ. του ΔΕΣΦΑ θα αποδείκνυε το "Γιάννης κερνάει Γιάννης πίνει”. Έτσι λοιπόν, έπεσε το μπαλάκι, στο Εποπτικό Συμβούλιο. Τούτο όμως μπορεί να σημαίνει, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, ότι δεν αποκλείεται η προαγωγή Νίκα να μην είναι καν έγκυρη.
Αλλά ακόμη και αν η παραπάνω προσέγγιση είναι λάθος, και νόμιμα βάσει του καταστατικού ο κ. Νίκας προήχθη, είναι άραγε αυτό το θέμα; Η' ότι χαριστικές ρυθμίσεις δίνουν την δυνατότητα σε κρατικούς λειτουργούς να προάγονται βαθμολογικά και μισθολογικά, λίγες ημέρες πριν συνταξιοδοτηθούν, και άρα αυτές πρέπει να αλλάξουν; Τρεις ημέρες τώρα, ουδείς το θίγει.
Αλήθεια, τι πολιτικό κόστος θα είχε για τον ΣΥΡΙΖΑ να αλλάξει τέτοιες ρυθμίσεις; Θα δυσαρεστούσε, βέβαια, μια μικρή πελατεία, ενσωματωμένη στις ΔΕΚΟ. Αλλά πόσο πια μετράει αυτή η πελατεία εκλογικά.
Διαβάστε ακόμα:
- ΝΔ για ΔΕΣΦΑ: Ο ΣΥΡΙΖΑ μας γυρνάει πολλές δεκαετίες πίσω