Για πιθανή «σοβαρή διακοπή» στον εφοδιασμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης με φυσικό αέριο από τη Ρωσία, προειδοποίησε σήμερα Δευτέρα η επικεφαλής ενέργειας.
Προέτρεψε τις χώρες να επικαιροποιήσουν τα σχέδια έκτακτης ανάγκης για να αντιμετωπίσουν τα σοκ στον εφοδιασμό και να στραφούν σε άλλα καύσιμα όπου είναι δυνατόν.
«Ώρα να επιταχύνουμε»
«Από την αρχή της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία γνωρίζουμε ότι είναι πιθανή πολύ σοβαρή αναστάτωση και πλέον φαίνεται πιθανότερη. Έχουμε κάνει πολύ σημαντική δουλειά προκειμένου να είμαστε προετοιμασμένοι γι' αυτό. Αλλά τώρα είναι η ώρα να το επιταχύνουμε», δήλωσε η επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον μετά τη συνάντηση των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, σύμφωνα με το Reuters.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει σχέδιο προετοιμασίας για ενδεχόμενο «σοκ φυσικού αερίου» τον Ιούλιο, καθώς η Ρωσία έχει ήδη περικόψει ή μειώσει τις προμήθειες σε 12 από τα 27 κράτη μέλη.
Μέτρα εοτιμότητας στη Γερμανία
H Γερμανία αύξησε περαιτέρω το επίπεδο προειδοποίησής της για τις προμήθειες φυσικού αερίου την Πέμπτη. Σύμφωνα με την Κομισιόν, η Γερμανία συζήτησε την κατάσταση με την Επιτροπή και η κίνηση αποτελεί μέρος της συντονισμένης δράσης της ΕΕ για το θέμα.
«Ο κίνδυνος πλήρους διακοπής του αερίου είναι πλέον πιο πραγματικός από ποτέ. Γι' αυτό, η υιοθέτηση του κανονισμού αποθήκευσης αερίου μαζί με άλλα μέτρα ετοιμότητας είναι τόσο σημαντική αυτή τη στιγμή», δήλωσε την Πέμπτη ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Φρανς Τίμερμανς.
Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες εφαρμόζουν σχέδια για τη διαχείριση της παροχής φυσικού αερίου αλλά και της τροφοδοσίας τους σε περίπτωση διακοπής των ροών ρωσικού φυσικού αερίου μετά από όσα έγιναν με τον Nord Stream 1.
Η παροχή ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του συγκεκριμένου αγωγού μειώθηκε και η Μόσχα είπε ότι περαιτέρω καθυστερήσεις στην επισκευή του μπορεί να οδηγήσουν σε αναστολή όλων των ροών.
Τρία επίπεδα κρίσης
Η Ευρωπαϊκή Ένωση καθορίζει τρία επίπεδα κρίσης: έγκαιρη προειδοποίηση, συναγερμό και έκτακτη ανάγκη.
Παράλληλα, απαιτείται από τα κράτη μέλη να έχουν καταρτίσει σχέδια για το πώς θα διαχειριστούν τον αντίκτυπο μιας διακοπής του εφοδιασμού στα τρία επίπεδα κρίσης.
Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, οι κυβερνήσεις μπορούν να παρέμβουν μόνο αν τα μέτρα που βασίζονται στην αγορά είναι ανεπαρκή για να εξασφαλίσουν προμήθειες στα νοικοκυριά και στους πελάτες που παρέχουν βασικές υπηρεσίες