Ιδιαίτερα ανήσυχος για το ζήτημα της Ιταλίας εμφανίστηκε ο Κλάους Ρέγκλινγκ, κρούωντας τον κώδωνα του κινδύνου καθώς η Ρώμη βρίσκεται σε τροχιά σύγκρουσης με την Ε.Ε.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Bloomberg, ο επικεφαλής του ESM ανέφερε ότι η Ρώμη κινείται εκτός των ορίων που θέτουν οι κανονισμοί της Ε.Ε., τονίζοντας ωστόσο ότι η ανάπτυξη της ιταλικής οικονομίας είναι προβληματική όχι το παρόν διάστημα, αλλά τα τελευταία 20 χρόνια.
«Η ανάπτυξη του ιταλικού ΑΕΠ βρίσκεται περίπου στο 50% του μέσου όρου της Ευρωζώνης την τελευταία 20ετία και αυτό αποτελεί πρόβλημα, το οποίο οφείλεται στο ότι δεν υλοποιούνται μεταρρυθμίσεις με μακροχρόνια θετικές επιπτώσεις», είπε ο Κλ. Ρέγκλινγκ, επισημαίνοντας πάντως ότι η Ιταλία δεν έχασε την πρόσβαση στις αγορές, ακόμη και στο απόγειο της κρίσης, τη διετία 2011- 2012, καθώς «έχει ταμειακό πλεόνασμα, χρηματοδοτείται από εγχώριες πηγές και γι αυτό διαφέρει από τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης».
Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας επανέλαβε την ανησυχία του για το γεγονός ότι «οι δημοσιονομικοί στόχοι που ανακοίνωσε η Ιταλία στον προϋπολογισμό του 2019 μας ανησυχούν, καθώς κινούνται εκτός των ορίων που θέτουν οι κανονισμοί της ΕΕ», ωστόσο σύστησε στάση αναμονής, καθώς ήδη η ιταλική κυβέρνηση προχώρησε προχθές σε αναθεώρηση των στόχων για το 2020 και το 2021.
Τέλος, τόνισε ότι η αντίδραση των αγορών δεν είναι καλή για την ιταλική οικονομία, ενώ υπογράμμισε το άμεσο πλήγμα που δέχθηκαν οι τραπεζικές μετοχές.
«Η κρίση του ευρώ είναι πίσω μας»
Στην ίδια συνέντευξη ο Κλάους Ρέγκλινγκ εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την ανάπτυξη των χωρών της ευρωζώνης, κάνοντας αναφορά και στην χώρα μας.
«Ακόμα και η Ελλάδα άφησε το πρόγραμμα προσαρμογής τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους. Δηλαδή πέντε χώρες οι οποίες χρειάστηκαν οικονομική στήριξη κατά τη διάρκεια της κρίσης, τώρα πάνε καλά επειδή έθεσαν σε εφαρμογή πολλές μεταρρυθμίσεις», είπε ο κ. Ρέγκλινγκ, διευκρινίζοντας πάντως ότι η ανάπτυξη δεν πρόκειται να παραμείνει για πολύ στα σημερινά επίπεδα, κάτι που επισημάνθηκε και στα συμπεράσματα της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ στο Μπαλί.
«Μείζων απειλή ένας εμπορικός πόλεμος»
Η διατήρηση του εμπορικού πόλεμου ΗΠΑ-Κίνας, και η κλιμάκωσή του, θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλη ζημιά στην παγκόσμια οικονομία, προειδοποίησε ο επικεφαλής του ESM. «Άλλωστε, είναι γνωστό ότι η οικονομική ελευθερία παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη», πρόσθεσε με νόημα.