Του Κωνσταντίνου Μαριόλη
Μπορεί η κυβέρνηση να πέρασε από τη Βουλή το νόμο που ανοίγει την... πόρτα των τραπεζών στα distress funds, με αποτέλεσμα να ξεκινά και τυπικά η εποχή της έλευσης των ξένων «διαχειριστών», όμως τα πρώτα απτά αποτελέσματα της διαδικασίας δεν αναμένονται πριν το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2016.
Σύμφωνα με τον οίκο Moody's, τα δάνεια που, σύμφωνα με το νέο νομικό πλαίσιο, μπορούν να πωληθούν σε όσους επιλέξουν να επενδύσουν στη διαχείριση των NPLs, διαμορφώνονται στο 65% επί του συνόλου, ήτοι στα 55 δισ. ευρώ. Βάσει των εκτιμήσεων της Fitch για το ύψος των κόκκινων δανείων, το ποσό αυτό αναλογικά φτάνει τα 70 δισ. ευρώ.
Γίνεται, λοιπόν, κατανοητό ότι η πίτα είναι μεγάλη, αν και δεν θα πρέπει να περιμένουμε άμεσα αποτελέσματα. Η Moody's εκτιμά ότι θα χρειαστεί περίπου ένας χρόνος για να αναπτυχθεί η δευτερογενής αγορά «κόκκινων» δανείων.
Γιατί μπορεί ο πτωχευτικός νόμος να έχει φτιαχτεί στα μέτρα των «διαχειριστών», προστατεύοντας πολύ λιγότερους δανειολήπτες απ' ότι στο παρελθόν, όμως τα ξένα funds θέλουν να σιγουρευτούν ότι ο νόμος «δουλεύει».
Τα distress funds είναι ήδη εδώ για τις πρώτες επαφές, ενώ με την ψήφιση του νόμου αυξήθηκαν κατά πολύ οι ενδιαφερόμενοι για μια θέση στο παζάρι με τα κόκκινα δάνεια, αφού πλέον είναι ευνοϊκότερο το πλαίσιο διαχείρισης.
Τραπεζίτες δηλώνουν στο liberal.gr ότι «αυτή είναι η χρονιά των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Είναι η στιγμή να γίνει το μεγάλο ξεκαθάρισμα». Οι ίδιοι, ωστόσο, προειδοποιούν πως δεν θα πρέπει να περιμένουμε να αναλάβει κανείς μεγάλο ρίσκο αν δεν υπάρχει πολιτική σταθερότητα στη χώρα.
Από την 1η Ιανουαρίου και για περίπου ένα χρόνο η τραπεζική αγορά αναμένεται να βρίσκεται σε... παροξυσμό, καθώς αφενός θα παίρνει σάρκα και οστά η δευτερογενής αγορά «κόκκινων» δανείων και αφετέρου οι τράπεζες θα προσπαθούν να «στριμώξουν» όσους δεν πληρώνουν από... επιλογή.
Όπως εκτιμά η Moody's, οι επενδυτές που ενδιαφέρονται σήμερα να αγοράσουν NPLs, θα περιμένουν να δουν ότι ο νόμος εφαρμόζεται επιτυχώς και παράλληλα θα αξιολογήσουν την αποτελεσματικότητά του. Αλλιώς δεν πρόκειται ούτε να προσφέρουν τις τιμές που ζητούν οι τράπεζες, ούτε και να εμπλακούν σε μία υπόθεση που μπορεί να τους κρατήσει εγκλωβισμένους για χρόνια.
Σύμφωνα με πληροφορίες του liberal.gr, στα τραπεζικά επιτελεία η κινητικότητα σε ό,τι αφορά τις επαφές με ξένα funds τόσο για συνεργασίες όσο και για πωλήσεις δανείων είναι μεγάλη.
Τραπεζικές πηγές εξηγούν πως αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι από τον επόμενο μήνα θα δούμε τα funds να... παρελαύνουν στην ελληνική αγορά. Θα χρειαστεί αρκετός χρόνος από την εφαρμογή του νόμου έως ότου υπάρξουν τα πρώτα αποτελέσματα. Μετά το πρώτο τρίμηνο του 2016, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα μπορούμε να πούμε περισσότερα για το πως θα εξελιχθεί η διαδικασία.
Σε ό,τι αφορά τις τιμές, τα πραγματα είναι πιο ξεκάθαρα για το τι ζητούν οι τράπεζες, από τη στιγμή που πρόκειται για ένα καθαρά λογιστικό θέμα. Στον αντίποδα, οι τιμές που δίνουν τα ξένα funds είναι σήμερα μεγαλύτερες σε σύγκριση με το παρελθόν, λόγω της ψήφισης του νέου νόμου που θέτει ένα πολύ πιο ξεκάθαρο πλαίσιο, ενώ αναμένεται να σταθεροποιηθούν μέσα στους επόμενους μήνες, ανάλογα πάντα με τα... δείγματα γραφής του νομοσχεδίου.
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν αυξήσει σημαντικά τις προβλέψεις για επισφάλειες τα τελευταία χρόνια, λόγω της συνολικής αξιολόγησης των δανειακών χαρτοφυλακίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, κοντά στο 66% των NPLs, με στοιχεία Σεπτεμβρίου 2015, έναντι 49% το 2013.
Οι τράπεζες των οποίων η κάλυψη είναι ακόμη μεγαλύτερη από τον μέσο όρο του 66%, ενδεχόμενη πώληση «κόκκινων» δανείων στα επίπεδα των 40-50 σεντς στο ευρώ, θα μπορούσε να οδηγήσει σε λογιστικό κέρδος, σύμφωνα πάντα με τη Moody's.
Η πώληση των NPLs μπορεί να ωφελήσει τις τράπεζες άμεσα, συνεχίζει ο οίκος, απελευθερώνοντας κεφάλαια για να στηρίξουν την ποιότητα των πιστώσεων και έμμεσα μέσω της μείωσης του χρόνου και των πόρων που χρειάζονται για τη διαχείριση των προβληματικών δανείων.