Οι διαμορφωτές πολιτικής, οι νομοθέτες και οι ανεπαρκείς επενδύσεις στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου ευθύνονται για τις υψηλές τιμές της ενέργειας, όχι ο Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών, δήλωσε σήμερα στο Reuters ο Γενικός Γραμματέας του ΟΠΕΚ Χάιθαμ Αλ Γκάις.
Σύμφωνα με το Reuters η έλλειψη επενδύσεων στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου μετά την πτώση των τιμών που προκλήθηκε από την πανδημία του κορονοϊού ελάττωσε σημαντικά την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα του ΟΠΕΚ και περιόρισε την ικανότητά του να ανταποκρίνεται γρήγορα σε περαιτέρω πιθανή διακοπή του εφοδιασμού.
Η τιμή του αργού πετρελαίου Brent πλησίασε το υψηλό όλων των εποχών των 147 δολαρίων το βαρέλι τον Μάρτιο, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία επιδείνωσε τις ανησυχίες για την προσφορά. Έκτοτε, ενώ οι τιμές έχουν έκτοτε μειωθεί, εξακολουθούν να είναι οδυνηρά υψηλές για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις σε παγκόσμια κλίμακα.
«Μην κατηγορείτε τον ΟΠΕΚ, κατηγορείτε τους δικούς σας πολιτικούς και νομοθέτες, γιατί ο ΟΠΕΚ και οι χώρες παραγωγής πιέζουν χρόνο και χρόνο ενάντια για επενδύσεις σε πετρέλαιο (και φυσικό αέριο)», είπε ο Αλ Γκάις.
Σχολιάζοντας την πτώση των τιμών πετρελαίου αυτήν την περίοδο, ανέφερε πως «υπάρχει πολύς φόβος» και «υπάρχουν πολλές εικασίες και άγχος, και αυτό είναι που οδηγεί κυρίως στην πτώση των τιμών». «Στη φυσική αγορά βλέπουμε τα πράγματα πολύ διαφορετικά. Η ζήτηση εξακολουθεί να είναι ισχυρή. Εξακολουθούμε να αισθανόμαστε πολύ ανοδικοί στη ζήτηση και πολύ αισιόδοξοι για τη ζήτηση για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους», πρόσθεσε.
Όπως αναφέρει το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων, οι επενδύσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο αυξήθηκαν κατά 10% από πέρυσι, αλλά παραμένουν πολύ κάτω από τα επίπεδα του 2019, δήλωσε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας τον περασμένο μήνα, προσθέτοντας ότι ορισμένες από τις άμεσες ελλείψεις στις ρωσικές εξαγωγές πρέπει να καλυφθούν από την παραγωγή άλλων πηγών.
Ο νέος γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ έδειξε επίσης την έλλειψη επενδύσεων, προσθέτοντας ότι τα μέλη του ΟΠΕΚ έχουν αυξήσει την ικανότητα διύλισης για να εξισορροπήσουν την πτώση στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. «Δεν λέμε ότι ο κόσμος θα ζει για πάντα με τα ορυκτά καύσιμα... αλλά λέγοντας ότι δεν πρόκειται να επενδύσουμε σε ορυκτά καύσιμα... πρέπει να μετακινηθείτε από το σημείο Α στο σημείο Β εν μία νυκτί», είπε ο Αλ Γκάις.
Ο ΟΠΕΚ υπάρχει για να διασφαλίσει ότι ο κόσμος θα λάβει αρκετό πετρέλαιο, αλλά «θα είναι πολύ δύσκολο και πολύ δύσκολο εάν δεν υπάρξει ανταπόκριση στη σημασία της επένδυσης», σημείωσε, προσθέτοντας ότι ελπίζει «οι επενδυτές, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής όπως Λοιπόν, σε παγκόσμιο επίπεδο, λάβετε σοβαρά υπόψη το θέμα και λάβετε το στα σχέδιά τους για το μέλλον».