Γερμανός ΥΠΟΙΚ: Υπάρχει λύση για την εγγύηση των καταθέσεων

Γερμανός ΥΠΟΙΚ: Υπάρχει λύση για την εγγύηση των καταθέσεων

Μία συμβιβαστική λύση για να αρθεί το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης προτείνει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς. Με άρθρο-παρέμβαση στους Financial Times, ο Σολτς αναφέρει ότι η Γερμανία είναι έτοιμη να εξετάσει τη δημιουργία ενός κοινού πανευρωπαϊκού ταμείου εγγύησης καταθέσεων σε ένα ευρύτερο πλαίσιο προστασίας που θα προϋποθέτει την ανάληψη της ευθύνης για την χρεοκοπία μιας τράπεζες στις εθνικές αρχές.

Παράλληλα, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ τάσσεται υπέρ της ενιαίας φορολόγησης των τραπεζών της Ευρωζώνης, υπογραμμίζοντας ότι οι ευρωπαϊκές χρηματαγορές παραμένουν κατακερματισμένες και ότι συνεχίζουν να υπάρχουν εμπόδια στην ελεύθερη ροή κεφαλαίων και ρευστότητας.

O Όλαφ Σολτς σημειώνει ότι η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει μπροστά, αν δεν θέλει να χάσει έδαφος στη διεθνή σκηνή. «Κατανοούμε ότι οι συμβιβασμοί είναι αναγκαίοι για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης», τονίζει για να προσθέσει πως οι ευρωπαϊκές χρηματοπιστωτικές αγορές είναι ακόμη κατακερματισμένες, κάτι που δείχνει ότι υπάρχουν εμπόδια στην ελεύθερη κίνηση των κεφαλαίων.

Στο άρθρο-παρέμβαση του, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ προτείνει μία προσέγγιση με τέσσερα βήματα για την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων για την τραπεζική ένωση.

Πρώτον, η ΕΕ πρέπει να έχει μία κοινή πτωχευτική διαδικασία για την εκκαθάριση προβληματικών τραπεζών, με τον Σολτς να επικαλείται το παράδειγμα του Ομοσπονδιακού Οργανισμού Ασφάλισης Καταθέσεων στις ΗΠΑ.

Δεύτερον, ο Σολτς αναφέρει πως οι τραπεζικοί κίνδυνοι πρέπει να μειωθούν περαιτέρω. «Αυτό σημαίνει περαιτέρω μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και αντιμετώπιση των κινδύνων που συνδέονται με το κρατικό χρέος […] Τα κρατικά ομόλογα δεν αποτελούν μία επένδυση χωρίς ρίσκο», σημειώνει και γι'' αυτό τον λόγο «οι τράπεζες πρέπει να σχηματίζουν προβλέψεις για τους κινδύνους που προκύπτουν από κρατικό χρέος εντός μίας ενδεδειγμένης μεταβατικής περιόδου».

Τρίτον, αναφέρει πως ένα ενισχυμένο πλαίσιο τραπεζικής ένωσης πρέπει να περιλαμβάνει κάποια μορφή κοινού ευρωπαϊκού μηχανισμού ασφάλισης των καταθέσεων. «Ωστόσο, ένα τέτοιο σχήμα θα είχε συγκεκριμένες προϋποθέσεις, μία από τις οποίες είναι ότι η εθνική ευθύνη πρέπει να συνεχίσει να αποτελεί κεντρικό στοιχείο», υπογραμμίζει ο Σολτς. Στην περίπτωση χρεοκοπίας μίας τράπεζας, θα εφαρμοζόταν ένας μηχανισμός με τρία βήματα.

Όπως επισημαίνει, αρχικά θα χρησιμοποιούνταν τα χρήματα του εθνικού σχήματος εγγύησης καταθέσεων. «Εάν εξαντληθούν οι εθνικοί πόροι, ένα νέο ευρωπαϊκό ταμείο ασφάλισης καταθέσεων θα μπορεί να παρέχει περιορισμένη πρόσθετη ρευστότητα μέσω δανείων» τονίζει, ενώ αν εξακολουθεί να χρειάζεται επιπλέον χρηματοδότηση, θα πρέπει να παρέμβει η χώρα της χρεοκοπημένης τράπεζας. «Μία περιορισμένη κάλυψη ζημιών από το ευρωπαϊκό ταμείο ασφάλισης καταθέσεων θα μπορούσε να εξετασθεί ως συστατικό στοιχείο του, εφόσον έχουν εφαρμοσθεί πλήρως όλα τα στοιχεία της τραπεζικής ένωσης», αναφέρει ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ.

Ως τέταρτο βήμα ο κ. Σολτς αναφέρει την ενιαία φορολογία των τραπεζών στην ΕΕ.