«Για να εφαρμοστούν φορολογικές μειώσεις, θα πρέπει να μειωθεί το δημοσιονομικό πλεόνασμα, το οποίο η Ελλάδα πρέπει να αυξήσει», εκτιμά ο Γερμανός οικονομολόγος, Γενς Μπάστιαν, σε συνέντευξή του στη γερμανική SZ.
O Γενς Μπάστιαν ζει εδώ και χρόνια στην Ελλάδα και από το 2011 έως το τέλος του 2013 ήταν μέλος της Task Force , που έπρεπε κατά την οικονομική κρίση με εντολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναμορφώσει την ελληνική γραφειοκρατία. Όπως λέει στην SZ, θεωρεί πιθανή μια μείωση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος από τους Ευρωπαίους πιστωτές, σε περίπτωση που η νέα κυβέρνηση κατορθώσει να δημιουργήσει περιθώριο οικονομικών ελιγμών σε τομείς όπως οι ιδιωτικοποιήσεις.
O Μπάστιαν εκτιμά πως τα οικονομικά περιθώρια της νέας κυβέρνησης είναι «μάλλον μειωμένα και η προοπτική είναι αβέβαιη. Πρώτα πρέπει να στηριχθούν τα ταμεία», και συνεχίζει μιλώντας για την επίδραση που μπορεί να έχουν τα επιδόματα και η ΔΕΗ στον προϋπολογισμό.
Θεωρεί πως η Ελλάδα υποφέρει από υπερφορολόγηση και θεωρεί συνυπεύθυνους τους διαμορφωτές των τριών προγραμμάτων διάσωσης για την πολιτική λιτότητας. «Και τα τρία προγράμματα ήταν πρωτίστως προγράμματα αύξησης φόρων». Εκτιμά ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν πείραξε τους εφοπλιστές και συνεχίζει λέγοντας πως «το 2015 πολλοί Έλληνες και Ελληνίδες περίμεναν ότι ένα κόμμα που ονομάζεται ριζοσπαστική Αριστερά θα ζητούσε από τους ολιγάρχες να πληρώσουν».
Ο Γερμανός οικονομολόγος λέει πως «δεν μπορεί να γίνει λόγος ακόμα για επιστροφή στην κανονικότητα, καθώς οι τομές στη δημόσια ζωή είναι πολύ βαθιές και διαρκείς (…). Η κατάρρευση της οικονομίας και τα τραύματα της κοινωνίας επιδρούν ακόμα».