«Δεν μπορείς να διαφωνείς μαζί τους» τόνισε ο πρόεδρος της Bundesbank Γενς προειδοποιώντας ότι «οι αγορές θα είναι σκληρές με την Ελλάδα. Συγκεκριμένα μιλώντας κατά τη διάρκεια του δείπνου που παρέθεσε η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, ο κεντρικός τραπεζίτης της Γερμανίας έστειλε πολλαπλά μηνύματα προς την Αθήνα για την πορεία μετά την λήξη του προγράμματος στήριξης.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στην ομιλία του η 20η Αυγούστου αποτελεί ένα ορόσημο στον δρόμο της Ελλάδας προς την ανάκαμψη που αναμένεται είναι μακρύς. «Δεν είναι το τέρμα» δήλωσε ο κ. σημειώνοντας ότι οι πολιτικές που θα εφαρμόζονται στο εξής θα παρακολουθούνται στενά από τις αγορές ώστε να διαπιστώσουν αν εφαρμόζονται οι αναπτυξιακές δράσεις και οι μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται.
Μάλιστα αναφέρθηκε στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται προκειμένου «να ενισχύσουν ουσιαστικά την ελληνική οικονομία, την προσφορά περισσότερων ευκαιριών απασχόλησης και την ταχύτερη αύξηση της παραγωγικότητας και των πραγματικών μισθών».
Εντύπωση προκάλεσε πάντως και η αναφορά του στο γεγονός πως η ανάκαμψη δεν έχει αγγίξει τους πολίτες. Ο κ. μίλησε και με ποσοστά λέγοντας ότι το 98% των πολιτών δηλώνουν πως η οικονομική κατάσταση είναι κακή και μόνο το 2% ικανοποιημένοι από τις εξελίξεις.
«Η δουλειά δεν έχει ολοκληρωθεί» είπε και εν συνεχεία μίλησε για τις τράπεζες υπογραμμίζοντας εκ νέου την ανάγκη να μειωθούν τα κόκκινα δάνεια με ακόμη ταχύτερους ρυθμούς. «Μια πιο ευημερούσα οικονομία θα βοηθούσε το ελληνικό τραπεζικό σύστημα να ανακάμψει από την κρίση» ανέφερε και αμέσως μετά δήλωσε πως στηρίζει τα όσα έχει πει ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρας σύμφωνα με την οποία «χρειαζόμαστε μια πιο φιλόδοξη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων».
Ιδιαίτερη ήταν η αναφορά του Γερμανού κεντρικού τραπεζίτη στο ζήτημα της εμπιστοσύνης των επενδυτών που πρέπει να ανακτήσει εκ νέου η Ελλάδα υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι εκτός της αποκατάστασής της πρέπει να υπάρξουν και μέτρα ώστε αυτή να διατηρηθεί.
«Η εμπιστοσύνη των επενδυτών πρέπει να αποκατασταθεί και να διατηρηθεί. Αυτό απαιτεί, μεταξύ άλλων, την κατάλληλη πορεία της δημοσιονομικής πολιτικής».
Δεν παρέλειψε τέλος να αναφερθεί και στις θυσίες των Ελλήνων σημειώνοντας πως η κρίση προκάλεσε σημαντικά κοινωνικά προβλήματα. «Αναγνωρίζοντας τις θυσίες, έχω μεγάλο σεβασμό για τον ελληνικό λαό και τον τρόπο με τον οποίο όλοι εσείς υπομείνατε αυτή τη δύσκολη περίοδο», κατέληξε ο κ. Βάιντμαν.