Την Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία καθορίζονται τα νέα κριτήρια στο Κοινωνικό Τιμολόγιο της ΔΕΗ, σχολίασε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 FM», ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, Γιώργος Αδαμίδης.
«Είναι σωστή κίνηση η ένταξη στο κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο μιας μεγάλης κατηγορίας συνανθρώπων μας που το έχουν ανάγκη και έχουν πάρει το κοινωνικό μέρισμα και με μεγαλύτερη έκπτωση αυτοί που είναι ενταγμένοι στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αδαμίδης, ο οποίος επισήμανε ότι «πιθανότατα κάποιοι άλλοι, ενώ είχαν μικρότερο εισόδημα από 12.000 ευρώ το χρόνο, δεν εντάχθηκαν στο κοινωνικό μέρισμα επειδή, π.χ., ήταν φιλοξενούμενοι ή επειδή το αυτοκίνητό τους ήταν 2.000 κυβικών».
«Το εισοδηματικό κριτήριο πρέπει να έχει πάντα προτεραιότητα, γι' αυτό και πρέπει κάποιος να λαμβάνει υπόψη τη φορολογική δήλωση» σημείωσε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ και υπογράμμισε ότι «αν όμως έχουν διπλασιαστεί οι δικαιούχοι του κοινωνικού οικιακού τιμολογίου σημαίνει μεγαλύτερη απώλεια εσόδων στην εταιρεία ή μεγαλύτερη επιβάρυνση στο μέλλον σε κάποιους άλλους για την παροχή αυτή».
Οι αλλαγές για το κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο θα ισχύσουν από την 1η Φεβρουαρίου. Ο κ. Αδαμίδης σχολίασε θετικά και τον διαφορετικό υπολογισμό των χρεώσεων: «Αν κάποιος ξεπερνούσε την κατανάλωση για μία μεγαβατώρα, άλλαζαν οι χρεώσεις υπέρ οίκω και τώρα αυτό αλλάζει, θα χρεώνεται μόνο η υπερβάλλουσα κιλοβατώρα» εξήγησε.
Στα 3 δισ. ευρώ οι ανείσπρακτες οφειλές
Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ αναφέρθηκε και στις ανείσπρακτες οφειλές της ΔΕΗ οι οποίες «έχουν αγγίξει τα τρία δισεκατομμύρια ευρώ» σχολιάζοντας θετικά την προσπάθεια της διοίκησης να εισπράξει οφειλές από τους «κατ΄ επιλογήν μπαταχτσήδες που δεν πληρώνουν ενώ μπορούν και καλύπτονται πίσω από τους συνεπείς καταναλωτές».
Ο κ. Αδαμίδης υποστήριξε ότι η εκτίναξη των ανείσπρακτων οφειλών από το 2010 οφείλεται στη «λάθος επιλογή της τότε κυβέρνησης να χρεώσει στους λογαριασμούς της ΔΕΗ το λεγόμενο χαράτσι, το ΕΕΤΗΔΕ (έκτακτο ειδικό τέλος ακινήτων)». Έτσι άρχισαν, όπως είπε, να πολλαπλασιάζονται τα ανείσπρακτα. «Από 700 εκατομμύρια το 2010 φτάσαμε σήμερα στα 3 δισεκατομμύρια» είπε χαρακτηριστικά.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ