Η αντιπαράθεση για το όριο του ομοσπονδιακού χρέους έχει ήδη οδυνηρές συνέπειες για την αμερικανική οικονομία, οδηγώντας το κόστος δανεισμού σε υψηλότερα επίπεδα και αυξάνοντας το βάρος του χρέους της χώρας, αναμένεται να πει η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν σε προετοιμασμένες δηλώσεις της την Τρίτη.
Η Γέλεν, σύμφωνα με το Reuters, θα μεταφέρει το μήνυμα σε μια ομάδα τραπεζιτών στην Ουάσινγκτον, υπενθυμίζοντάς τους το "μπρα ντε φερ" για το ανώτατο όριο του χρέους το 2011, το οποίο οδήγησε στην πρώτη υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ.
«Ο χρόνος τελειώνει. Κάθε μέρα που το Κογκρέσο δεν ενεργεί, βιώνουμε αυξημένο οικονομικό κόστος που θα μπορούσε να επιβραδύνει την αμερικανική οικονομία», αναφέρει η Γέλεν σε παρατηρήσεις που προετοιμάστηκαν για μια εκδήλωση που διοργάνωσε η Independent Community Bankers of America.
«Η αμερικανική οικονομία κρέμεται από μια κλωστή. Το ίδιο συμβαίνει και με τα μέσα διαβίωσης εκατομμυρίων Αμερικανών. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Το Κογκρέσο πρέπει να ασχοληθεί με το όριο του χρέους το συντομότερο δυνατό».
Ανησυχούν οι πολίτες
Δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos έδειξε ότι οι Αμερικανοί ανησυχούν για την προοπτική χρεοκοπίας της αμερικανικής κυβέρνησης, εάν το Κογκρέσο δεν καταφέρει να αυξήσει το ανώτατο όριο του χρέους, αλλά είναι διχασμένοι ως προς τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν.
Συγκεκριμένα, το 76% των Αμερικανών δήλωσε ότι οι δύο πλευρές πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία, διότι μια χρεοκοπία θα προκαλούσε πρόσθετη οικονομική πίεση σε οικογένειες όπως η δική τους. Αυτό περιελάμβανε το 84% των αυτοπροσδιοριζόμενων Δημοκρατικών και το 77% των αυτοπροσδιοριζόμενων Ρεπουμπλικάνων.
Μόνο το 29% δήλωσε ότι πιστεύει ότι το θέμα υπερτονίζεται.
Η έρευνα διαπίστωσε ότι οι Αμερικανοί είναι διχασμένοι ως προς τον καλύτερο τρόπο επίλυσης.
Περίπου το 49% δήλωσε ότι το Κογκρέσο πρέπει να αυξήσει γρήγορα το ανώτατο όριο του χρέους χωρίς όρους για να αποτρέψει τη χρεοκοπία, απηχώντας τη θέση του Μπάιντεν.
Περίπου το 68% των Δημοκρατικών και το 39% των Ρεπουμπλικάνων είχαν αυτή την άποψη.
Ωστόσο, το 51% των Αμερικανών δήλωσε ότι το ανώτατο όριο του χρέους δεν πρέπει να αυξηθεί χωρίς ουσιαστικές περικοπές δαπανών - θέση που υποστηρίζουν οι Ρεπουμπλικάνοι που έχουν την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Την άποψη αυτή υποστήριξε το 69% των Ρεπουμπλικάνων και το 42% των Δημοκρατικών, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση.
Η διαδικτυακή δημοσκόπηση σε 4.415 ενήλικες στις ΗΠΑ διεξήχθη μεταξύ 9 και 15 Μαΐου. Έχει διάστημα αξιοπιστίας, ένα μέτρο ακρίβειας, συν ή μείον 2 ποσοστιαίες μονάδες.
Χρήματα μέχρι 1η Ιουνίου
Η Γέλεν δήλωσε τη Δευτέρα στο Κογκρέσο ότι το υπουργείο Οικονομικών αναμένει ότι θα είναι σε θέση να πληρώσει τους λογαριασμούς της αμερικανικής κυβέρνησης μόνο μέχρι την 1η Ιουνίου χωρίς αύξηση του ορίου χρέους, αυξάνοντας την πίεση στους Ρεπουμπλικάνους στο Κογκρέσο και τον Λευκό Οίκο να καταλήξουν σε συμφωνία τις επόμενες ημέρες.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αναμένεται να συναντηθεί αργότερα σήμερα με τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων ΜακΚάρθι και τους άλλους τρεις κορυφαίους ηγέτες του Κογκρέσου για να επεξεργαστούν ένα σχέδιο αποφυγής της πρώτης χρεοκοπίας της χώρας.
Η Γέλεν δήλωσε ότι η κρίση του 2011 -όταν οι νομοθέτες αύξησαν το όριο του χρέους λίγο πριν η κυβέρνηση αναγκαστεί να σταματήσει τις πληρωμές- έδειξε τις σοβαρές επιπτώσεις του να μην ενεργήσει κανείς νωρίτερα.
Η καταναλωτική εμπιστοσύνη μειώθηκε τότε κατά περισσότερο από 20% ως αποτέλεσμα, ενώ ο χρηματιστηριακός δείκτης S&P 500 έπεσε κατά 17% και το κόστος των ενυπόθηκων δανείων και των δανείων αυτοκινήτων αυξήθηκε, είπε.
Το να επιτραπεί στις ΗΠΑ να χρεοκοπήσουν θα προκαλούσε οικονομική και χρηματοπιστωτική καταστροφή, θέτοντας σε κίνδυνο τη φήμη της χώρας και υπονομεύοντας το θεμέλιο της παγκόσμιας οικονομικής ηγεσίας των ΗΠΑ, είπε.
Η Γέλεν ωστόσο έδωσε μια αισιόδοξη εκτίμηση για την υγεία των αμερικανικών κοινοτικών τραπεζών, σημειώνοντας ότι πολλές ανέφεραν υψηλότερο καθαρό εισόδημα το 2022 από ό,τι πριν από την πανδημία, ακόμη και όταν ορισμένες περιφερειακές τράπεζες δέχονταν αυξημένες πιέσεις μετά την πτώχευση δύο μεγάλων περιφερειακών τραπεζών - της Silicon Valley Bank και της Signature Bank τον Μάρτιο.
Υπήρξαν κάποιοι "μετασεισμοί", συμπεριλαμβανομένης της πτώχευσης της First Republic Bank, είπε, αλλά δεν είδε "κανένα σημάδι μετατόπισης της θεμελιώδους υγείας του τραπεζικού συστήματος".
Παρόλα αυτά, το υπουργείο Οικονομικών παρέμεινε σε εγρήγορση και συνέχισε να παρακολουθεί στενά τις συνθήκες, είπε, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση ήταν έτοιμη να λάβει περαιτέρω μέτρα αν χρειαζόταν, μεταξύ άλλων αν σε μικρότερα ιδρύματα παρατηρούνταν τρέξιμο καταθέσεων που θα εγκυμονούσε κινδύνους μετάδοσης.