ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Φθηνή με ή χωρίς τις ΑΠΕ

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Φθηνή με ή χωρίς τις ΑΠΕ

Ο πολύπαθος κλάδος των κατασκευών φαίνεται να βγαίνει από το τούνελ των οριακών ή ζημιογόνων αποτελεσμάτων δείχνοντας μια ικανοποιητική εικόνα στη φετινή χρονιά. Από τις εταιρίες της 7ης τάξης ξεχωρίζει ο όμιλος της ΓΕΚΤΕΡΝΑ αφενός γιατί έχει μια συμπαγή εικόνα εσόδων και λειτουργικών κερδών, αφετέρου γιατί αυτή η εικόνα αφορά τις βασικές γραμμές δραστηριότητας του ομίλου.

Οι δεύτερες αναγνώσεις της δημοσίευσης των αποτελεσμάτων του εννεαμήνου έρχονται να ενισχύσουν την πεποίθηση ότι ακόμα και αν υπάρξουν δυσκολίες στο κοντινό μέλλον λόγω καθυστερήσεων ή άλλων συνθηκών η διαχείριση που έχει γίνει στο κομμάτι της χρηματοδότησης εξασφαλίζει την απρόσκοπτη λειτουργία του ομίλου με ικανοποιητικά περιθώρια κερδοφορίας.

Ας ξεκινήσουμε από το δανεισμό: Στο τέλος Σεπτεμβρίου ο καθαρός δανεισμός του ομίλου βρίσκονταν στα 1,57 δισ. ευρώ αυξημένος μεν σε σχέση με το ξεκίνημα της χρονιάς (1,23 δισ. ευρώ) μειωμένος ωστόσο σε σχέση με το εξάμηνο (1,64 δισ. ευρώ). Η αύξηση που παρατηρείται από τις αρχές του έτους είναι στο ίδιο πλαίσιο με αυτήν που έχει παρατηρηθεί και σε άλλες εταιρίες που έχουν σημαντικές ανάγκες σε κεφάλαιο κίνησης στον κλάδο της λιανικής στην ενέργεια. Σε αυτό το πεδίο δραστηριότητας καταγράφεται και η μεγαλύτερη διαφορά από εξάμηνο σε εννεάμηνο. Από τα 155 εκατ. ευρώ καθαρού δανεισμού ο κλάδος Θερμικά εργοστάσια και εμπόριο ενέργειας στο εννεάμηνο πέφτει στα 57,4 εκατ. ευρώ ενώ και οι ανανεώσιμες πηγές (ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή) εμφανίζουν διαφορά 41 εκατ. ευρώ αποτέλεσμα της αύξησης των μετρητών από την επίδοση του τριμήνου. 

Η εκτίμηση για τη συνέχεια είναι ότι η μείωση των αναγκών σε κεφάλαια κίνησης θα μειώσει περαιτέρω τον καθαρό δανεισμό, ενώ ήδη από την αύξηση των λειτουργικών κερδών η σχέση χρέους προς δανεισμό από τις 4 φορές έχει μειωθεί δραστικά στις 3. Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι το καθαρό χρέος που ενοποιείται από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή είναι 651,2 εκατ. ευρώ, ενώ οι παραχωρήσεις που ως επι το πλείστον χρηματοδοτούνται με project finance αφορούν δανεισμό 547,5 εκατ. ευρώ. Ο κλάδος των κατασκευών έχει αρνητικό δανεισμό (καθαρό ταμείο) ύψους 79,3 εκατ. ευρώ. 

Το κατασκευαστικό ανεκτέλεστο εξασφαλίζει δραστηριότητα για την ΓΕΚ για τα επόμενα 4 χρόνια χωρίς καμία νέα προσθήκη έργου. Η κατανομή του συμβασιοποιημένου ανεκτέλεστου είναι προσανατολισμένη στην ενέργεια (58,6%) και αφορά κυρίως εγχώρια έργα (87%). Αν και το περιθώριο ΕΒΙΤ έχει υποχωρήσει στο 5,2% από 7,3% παραμένει σε γενικά αποδεκτά υγιή επίπεδα δεδομένου του αρνητικού δανεισμού του κλάδου. 

Οι παραχωρήσεις παρουσιάζουν αύξηση των εσόδων σε σχέση με το 2019 αφού η κίνηση των οχημάτων είναι αυξημένη κατά 3,8%. Σε επίπεδο EBITDA εμφανίζεται στασιμότητα λόγω της περσινής αποζημίωσης για την απαγόρευση κυκλοφορίας λόγω της πανδημίας ενώ οι ζημιές στην τελική γραμμή οφείλονται στην διενέργεια μη ταμειακής απομείωσης ύψους 53,2 εκατ. ευρώ. 

Στα κέρδη του εννεαμήνου ο Όμιλος διενήργησε προβλέψεις που καλύπτουν την παραγωγή και εμπορία ενέργειας με βάση το φόρο των υπερκερδών και μάλιστα  πηγαίνοντας πιο συντηρητικά καλύπτοντας και την περίοδο του δ’ τριμήνου. Παρόλα αυτά η Ενέργεια έδειξε κέρδη στο γ’ τρίμηνο 75 εκατ. ευρώ τα οποία καλύπτουν οριακά το κόστος εξαγοράς των ποσοστών της Ήρων Ενεργειακή και Ήρων ΙΙ που απέκτησε η ΓΕΚ  με την συμφωνία του περασμένου Ιουλίου. 

Τέλος, τα καθαρά κέρδη δεν περιέχουν τις μειοψηφίες της ΤΕΡΝΑ ενώ αν προστεθούν οι ζημιές απομείωσης τότε αντί για 102,8 εκατ. ευρώ η ΓΕΚ θα εμφάνιζε κερδοφορία 93,2 εκατ. ευρώ. 

Με ή χωρίς την Τέρνα Ενεργειακή η αξία της υποεκτιμάται ακόμα και με αυστηρούς όρους έκπτωσης λόγω του χαρακτήρα της εταιρίας συμμετοχών. Η προβολή του εννεαμήνου στο έτος δίνει 120 εκατ. ευρώ επαναλαμβανόμενα καθαρά κέρδη και 490 εκατ. ευρώ λειτουργικά κέρδη.

Με την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση το ΡΕ πέφτει κάτω από το 10 και η σχέση επιχειρηματικής αξίας προς λειτουργικά κέρδη βρίσκεται στις 5,1 φορές. Αν αφαιρεθεί η Τερνα Ενεργειακή από την εικόνα «χάνονται» 180 εκατ. ευρώ λειτουργικών κερδών, 28 εκατ. ευρώ καθαρής κερδοφορίας και 650 εκατ. ευρώ καθαρού χρέους. Το όλον σημαίνει ένα όμιλο με λειτουργικά κέρδη 310 εκατ. ευρώ, καθαρά κέρδη 92 εκατ. ευρώ και καθαρό χρέος όχι μεγαλύτερο από 40 εκατ. ευρώ στην υπολογισμένο στην τρέχουσα τιμή της ΤΕΡΝΑ. Με αυτά τα μεγέθη η ΓΕΚ δεν μπορεί να διαπραγματεύεται στο 1 δισ. ευρώ. Μπορεί, αλλά μάλλον όχι για πολύ.


Πως έκλεισε το εννεάμηνο και το τρίμηνο της ΓΕΚΤΕΡΝΑ

Πηγή: Beta Χρηματιστηριακή