Η G7 θα διατηρήσει το ανώτατο όριο τιμών των 60 δολαρίων ανά βαρέλι για το ρωσικό πετρέλαιο, δήλωσε αξιωματούχος της Ομάδας των Επτά, παρά την άνοδο των παγκόσμιων τιμών του αργού και τις εκκλήσεις ορισμένων χωρών για χαμηλότερο πλαφόν ώστε να περιοριστούν τα έσοδα της Μόσχας.
Η G7 και η Αυστραλία έλαβαν την απόφαση να διατηρήσουν το ανώτατο όριο τις τελευταίες εβδομάδες μετά από επανεξέταση της τιμής των 60 δολαρίων - που καθορίστηκε τον Δεκέμβριο με στόχο να μειωθεί η ικανότητα της Μόσχας να χρηματοδοτεί τον πόλεμό της στην Ουκρανία, δήλωσε ο αξιωματούχος υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Όλα αυτά μετά από τέσσερις εβδομάδες κερδών στις τιμές του πετρελαίου αναφοράς, οι οποίες βοηθήθηκαν από τη μείωση της παραγωγής που ανακοίνωσε ο ΟΠΕΚ+, καθώς και από την ανάκαμψη της κινεζικής κατανάλωσης.
Η αγορά παγιώθηκε τη Δευτέρα με τα futures του Brent και του αμερικανικού αργού να διατηρούνται πάνω από τα 80 δολάρια ανά βαρέλι.
Το ρωσικό αργό πωλείται με έκπτωση περίπου 30 δολάρια σε σχέση με το Brent, δήλωσε ο αξιωματούχος.
Οι αξιωματούχοι της G7 κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το πλαφόν λειτουργεί τόσο για τον περιορισμό των ρωσικών εσόδων όσο και για τη διατήρηση της σταθερότητας της αγοράς ενέργειας, αλλά δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν να συντονίζονται για να διασφαλίσουν την αποτελεσματική παρακολούθηση και επιβολή, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.
Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής
Ο συνασπισμός θα εντείνει επίσης τις προσπάθειές του για την καταπολέμηση της καταστρατήγησης του πλαφόν και των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης παραπλανητικών πρακτικών για την πρόσβαση στην ασφάλιση και σε άλλες υπηρεσίες του συνασπισμού για το πετρέλαιο που διακινείται πάνω από το ανώτατο όριο.
Το ανώτατο όριο τιμών πετρελαίου απαγορεύει στις εταιρείες της G7 και της Ευρωπαϊκής Ένωσης να παρέχουν υπηρεσίες μεταφοράς, ασφάλισης και χρηματοδότησης για το ρωσικό πετρέλαιο και τα πετρελαιοειδή, εάν αυτά πωλούνται πάνω από το ανώτατο όριο.
Οι ΗΠΑ και η Βρετανία έχουν επίσης επιβάλει περιορισμούς στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου.
Ο αξιωματούχος σημείωσε ότι μια πρόσφατη έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (IEA) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το καθεστώς κυρώσεων της G7 ήταν αποτελεσματικό «ως προς τον μη περιορισμό των παγκόσμιων προμηθειών αργού και προϊόντων, ενώ ταυτόχρονα περιόρισε την ικανότητα της Ρωσίας να παράγει έσοδα από εξαγωγές».
Η ΙΕΑ ανέφερε την Παρασκευή ότι τα έσοδα της Ρωσίας από το πετρέλαιο τον Μάρτιο αυξήθηκαν κατά 1 δισ. δολάρια σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και ανήλθαν σε 12,7 δισ. δολάρια, αλλά εξακολουθούσαν να είναι κατά 43% χαμηλότερα από ό,τι ένα χρόνο νωρίτερα.
Οι ρωσικές εξαγωγές αργού ήταν σταθερές σε πάνω από 3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα και οι παγκόσμιες αγορές ήταν σταθερές, δήλωσε ο αξιωματούχος της G7.